Болест на Крон – диета, рецепти и билки от народната медицина

Рецепти и билки от народната медицина за лечение и облекчаване на симптомите на болест на Крон. Какви са симптомите и може ли да се излекува окончателно?

Съдържание на статията: Болест на Крон. Симптоми на болест на Крон. Болест на Крон на дебелото черво. Болест на Крон лечение. Диета за болест на Крон. Болест на Крон билки. Болест на Крон и бременност.

Болест на Крон.

Болест на Крон – заболяване, което се основава на хроничен възпалителен процес засягащ всички мембрана на стомашно-чревния тракт(лигавица, субмукозата, мускул). Честотата на болестта на Крон в света е 45-95 случая на 100 000 души. Започва като хронично заболяване в ранна възраст между 15 и 35 години. Що се отнася до нейния обхват, най-често тя засяга тънките черва (80%), и следователно добре е да се спрем на анатомията и физиологията на тънките черва

Анатомия на тънките черва

Тънките черва започват от пилора и завършват в илиачния отвор на сляпото черво. Тънките черва се разделят на три части: дванадесетопръстник, йеюнум и илеум.

Болестта на Крон е хронично възпаление на чревната лигавица и чревната стена.

Болестта на Крон е хронично възпаление на чревната лигавица и чревната стена.

Дванадесетопръстника – е най-широката и в същото време най-късата част на тънките черва. Дуоденумът има дължина 20 см. В дванадесетопръстника са отворени пътищата на черния дроб и панкреаса. В червата продължава смилането на храната, която започна в стомаха. Дуоденалната лигавица съдържа жлези. Тези жлези отделят слуз, за да се предпази дебелото черво срещу механични и химични дразнения.

Йеюнум – черва, включващ множество гънки и въси. започва от flexura duodenojejunalis в ляво от втори поясен, съставя 2/5 от общата дължина на тънкото черво след дуоденума и се разполага предимно в лявата част на коремната кухина.

Илеум – съдържа Перова плака (вид на лимфните възли), които защитават червата от вредни бактерии. представлява последните 3/5 на тънкото черво. То се разполага около пъпа и предимно в дясната част на коремна кухина.

 Тънките черва се състоят от 4 слоя: 
– Серозни мембрани (серозна обвивка – tunica serosa) – външната мембрана на тънките черва.
– Мускулна обвивка – tunica muscularis. Състои се от гладки мускулни влакна.
– Подлигавичен слой – tela submucosa (субмукозна слой). Съединителна тъкан слой е разположен в него за плавателни съдове и нерви.
– Лигавица – tunica mucosa. Състои се от чревен епител, който участва в процеса на храносмилането и усвояването на храната.

Физиология на тънките черва

Функции на тънките черва: 

Контрактилна функция. С ритмични движения (перисталтиката) храната се изтласква през тънките черва. Перисталтиката се използва не само за движение на храната в червото, но и да се разделя на по-малки парчета. Методът за разделяне се използва за смилане и смесване на най-добрата храна с чревния сок.
Контрактилитетът е под неврохуморален контрол.
Нервната система за контрол се извършва чрез блуждаещия нерв и симпатичните нервни влакна.
Хуморалната регулация се осъществява чрез използване на биологично активни вещества. Например, препарат мотилин стимулира перисталтиката и различни пептиди и намаляване перисталтичната активност.

Храносмилателна функция.
Мазнините се разцепват под действието на панкреатичната липаза и жлъчката.

Протеините  се усвояват с помощта на така наречените протеази (трипсин, химотрипсин), които разграждат протеините на аминокиселини.
Въглехидратите се усвояват в дванадесетопръстника под действието на панкреаса амилаза.

Функцията за всмукване. Мазнините влизат в клетките на тънките черва след храносмилането на мастни киселини от свързването им с различни транспортни системи, въведени в лимфата, и след това по-късно в кръвта.

Протеините се разлагат до аминокиселини, които се разнасят от активен транспорт.

Въглехидратите се абсорбират от различни механизми и влизат в клетките на чревния епител.

Вода и електролити. Водата се всмука под действието на пасивна дифузия и осмоза. Натрият и хлортр се абсорбират чрез прикрепване на органични съединения. Абсорбцията на калций се осъществява чрез активен транспорт.

Ендокринната функция е да се разпределя в кръвта различни биологично активни вещества.
Секретин – пептид, който стимулира продукцията панкреатичен сок, и отделянето му от жлъчката. Също инхибира и производството на стомашна солна киселина.
Холецистокинин – стимулира отделянето на жлъчката от жлъчния мехур.
Има и много други биологично активни вещества, които оказват влияние върху процесите на храносмилането и усвояването на храната.

Имунна функция. Лигавицата на тънките черва е пречка за патогени.

Причини за болестта на Крон

Има няколко теории за причините, причиняващи заболяването. 

Инфекциозна теория. Привържениците на тази теория смятат, че причината за болестта е патогенен (може да причини заболяване) флира. Различни видове бактерии и вируси причиняват възпаление на тънките черва или на големи отдели.

Теорията на образуването на антигени. В основата на тази теория е появата на антигени, към които храна или непатогенен (не могат да причинят заболяване) флора. Тези антигени, заедно с храната или бактериите остават в стените на червата. Тялото произвежда антитела срещу тях. След това, тези антитела се свързват с антигени. Изграден от имунния отговор към изхода на различните фактори, които водят до възпаление.

Автоимунна теория. Тази теория се посочва, че на базата на възпалителния процес е процес на появата на автоантигени (нормалните клетки на собствени антигени на организма). Обикновено, имунната система разпознава техните антигени и се появява на имунния отговор. Авторите смятат, че теорията, че необяснимо се появи автоантигени в различни части на храносмилателния тракт. Тялото започва да унищожи собствените си клетки, което води до възпаление.

Също така се предлага наличието и на генетични фактори. Така наречената семейна история.
Какво се случва в храносмилателния тракт?

Болестта на Крон се характеризира с частична загуба на сегменти от няколко сантиметра до няколко метра. Освен това заболяването може да бъде във всяка част на храносмилателния тракт.

Изследваната от много години болест на Крон обикновено засяга тънките черва 75-80% от случаите. В 20% от случаите има повреда в други части на храносмилателния тракт (дебелото черво, стомаха, хранопровода). Най-често е комбинирана с лезия (например сегмент на тънките черва и дебелото черво).
Поражението е с прекъсвания на червата, т.е., след като засегнатата област трябва да бъде нормална, а след това да продължи отново.

Типични макроскопски (което може да се види с невъоръжено око) признаци на заболяването:
– ерозия на различни форми;
– язви с различна дълбочина, редуващи се с нормална лигавица. Тази функция е образно нарича „калдъръм“;
– стеноза (стесняване), сегментът на червото се сгъстява и става твърдо;
– фистула – канал, който формира комуникацията между различните органи или тъкани. Обикновено, няма фистула.

Микроскопичн (видим само под микроскоп) признаци:
– възпаление на лигавицата на червата;
– лимфедем;
– ерозия;
– епителни грануломи – се състои от много различни клетки от епителен произход. Тези грануломи са разположени в различни слоеве на червата, но често са в лигавицата или субмукозата.

Каква е разликата между болест на Крон и улцерозен колит?

Тези две заболявания са свързани, но те се считат за отделни нарушения с няколко различни възможности за лечение. Основните разлики между тях е мястото и тежестта на заболяването. Въпреки това, някои пациенти в ранен етап на инфекциозно заболяване бурзит или болест на Гумборо – инфекциозно заболяване, заразно, вирусни възпалителни заболявания на вътрешните органи, които се отразяват на бурсата на Фабрициус, имат характеристики и на двете заболявания. Това се нарича „неопределен колит.“

Язвен колит – хронично възпалително заболяване на дебелото черво. Язвите са на вътрешната обвивка или лигавицата на дебелото черво или ректума, които често водят до диария, която може да се придружава от кръв и гной. Възпалението обикновено е най-тежкото – в сигмоидния участък на дебелото черво и в ректума. Обикновено то намалява по-горе в дебелото черво. Заболяването не се развива равномерно и постоянно, но при някои хора дебелото черво не се втвърдява.

Тези и други възпалителни заболявания на червата са свързани с повишен риск от развитие на рак на дебелото черво.

Болестта на Крон е известна също като „регионален ентерит“ – подобно на улцерозен колит, хронично рецидивиращо заболяване на възпалените черва, характеризиращо се с грануломатозно възпаление със сегментни лезии на различни части на храносмилателния тракт, което обикновено става в долната част на тънките черва – илеума. Това възпаление, което се простира в по-дълбоките слоеве на чревната стена е най-често срещано и преодолявано на тънките и дебелите черва – по-специално, в илеума и сляпото черво (илеоцекалната област).

При болестта на Крон патологичният процес се развива главно в червата, но могат да бъдат засегнати всички области на стомашно-чревния тракт. Неспецифичното имунно възпаление се разпространява по цялата чревна стена и показва левкоцитна инфилтрация. Инфилтрацията в областта на лигавицата образува дълбоки язви, фистули и разработен абсцес, последвана от образуване на белези и стесняване на чревния лумен. Болест на Крон се развива по-рядко в други части на стомашно-чревния тракт, включително ануса, стомаха, хранопровода, и дори в устата. Това може да повлияе на цялото дебело черво, включително язвите да са в една част на дебелото черво. Тя също може да се развие като множество разпръснати групи от рани около стомаха, минаваща между клъстери от здрава тъкан.

Симптоми на болест на Крон.

Всички симптоми могат да бъдат разделени на местни (локални) и като цяло – общи.

Местни симптоми:

Коремна болка с различна интензивност. Тя може да бъде обикновена или срязваща. Обикновено се появява известно време след метеоризъм на хранене (подуване на корема).

Диария  (редки изпражнения) – тежестта на диарията, зависи от степента на нараняване на червата.

Изпражнения с кръв (количеството кръв, е в зависимост от степента на увреждане).

Възможен ректален абсцес (ограничено гнойно заболяване).

Симптоми за болест на Крон.

Симптоми за болест на Крон.

Най-честите симптоми са:

Обща слабост.

Отслабване, което при тежка форма на болестта може да бъде значително (десетки килограми).

Температурата обикновено не е висока – до 38 градуса.

Очни симптоми (увеит – възпаление на хороидеята, конюнктивит – възпаление на лигавицата на окото).

Симптоми на кожата (зачервяване).

Миалгия (болки в мускулите), артралгия (болки в ставите).

Васкулит – възпаление на кръвоносните съдове.

Нарушение в кръвосъсирването с образуване на кръвни съсиреци.

Степен на активност на процеса 

1. Лека степен
– диария с честота до 4 пъти на ден;
– изхождане с рядко присъствие кръв;
– температура до 37,5 градуса;
– нормална сърдечна честота (70-80).

2. Средна степен
– диария, която честота е повече от 6 пъти на ден;
– изхождане с присъствие кръв;
– 90 пулса в минута е сърдечната честота;
– възможни усложнения.

3. Тежко заболяване
– диария, честотата на която е по-голяма от 10 пъти на ден;
– изхождане с присъствие на повече кръв;
– температурата е около 38 градуса;
– 90 пулса в минута е сърдечната честота;
– наличие на усложнения.

Заболяването зависи от степента на увреждане. Като цяло то има тенденция да се разпространява към процеса на здравословните чревна. Тази болест се среща с обостряния и частични ремисии. Сред пациентите, които са в ремисия в продължение на около 30% от тях в рамките на една година се прехвърля към влошаване и приблизително 50% от пациентите страдат от обостряне повече от 2 години. Постепенно ремисиите стават по-кратки и симптоми съответно по време на остро увеличение.

Диагностика на болестта на Крон

Когато забележите симптомите трябва да се консултирате с лекар или гастроентеролог. Лекарят ще ви попита за оплакванията. Особено в подробности ще се интересува за изхождането и неговите функции. В края на прегледа, ще Ви попита за диетата.

Изследвания
От визуалната проверка можете да забележите подуване на корема. Лекарят е длъжен да разгледа очите и кожата. В случай на всякакви симптоми на очите ще бъде назначена консултация с офталмолог. При наличие на кожни симптоми се назначава консултация с дерматолог.

Палпация (опипване) на коремната област.
При повърхностна палпация се разкрива зона на свръхчувствителност в тънките черва на издатината.
С дълбока палпация се разкрива зоната на болезненост.

Пълна кръвна картина
В анализа на кръвта характерни особености са:
– намаляване на хемоглобина по-малко от 110 г / л;
– увеличение на броя на белите кръвни клетки (левкоцитоза) повече от 9х10 в 9 степени;
– увеличаване на скоростта на утаяване еритроцитите по-голяма от 15.

Биохимичен анализ на кръвта
– намаляване на размера на албумина;
– наличието на С-реактивен протеин говори за остра фаза на възпалението;
– увеличение на Гама фракция на глобулините;
– увеличаване на броя на фибриногена.

Имунологични изследвания на кръвта
Има различни видове антитела в кръвта. Особено често се срещат антинеутрофилните цитоплазмени антитела.

Рентгеново изследване

 1. Рентгенова снимка на корема. Прави се, за да се избегнат усложнения, като перфорация на всеки отдел на червата, токсично разширяване на дебелото черво.
 1. Иригография – рентгенови изследвания с използване на двоен-контраст (бариев контраст, и въздух).
  Радиологични признаци на заболяването
  – сегментни (частични) чревния лезии;
  – удебеляване и намалена подвижност на чревната стена;
  – язви или рани в ранните етапи;
  – разраняването не е постоянна форма (под формата на звезди или кръг);
  – язва облекчение наподобява „калдъръм“;
  – стеноза (стесняване на лумена) на червата;
  – частично запушване на лумена на червата.

Ендоскопското изследване е задължително. Това проучване е необходимо за визуално потвърждение на диагнозата и за биопсия (тъканни срезове) за изследване под микроскоп. Извършва се в различни части на храносмилателния тракт. Понякога щетите могат да бъдат в стомаха и в хранопровода, тогава се прави фиброгастродуоендоскопия, за да се избегне разрушаването на тези отдели. За визуализация на дебелото черво се използва колоноскопията. Проучването на всички тънки черва е много скъпо и проблематично, затова то се ограничава до посочените по-горе изследвания.

Всеки ендоскоп се състои от тръба с различни дължини, камера и източник на светлина. Камерата увеличава образа няколко пъти, а след това го прехвърля към монитора.

Ендоскопски критерии:
– поражение на различни участъци на червата;
– отсъства съдово изображение;
– надлъжна язва;
– язва с форми, подобни на „калдъръма“;
– дефекти в стената на червата (фистула);
– слуз смесена с гной в лумена на червата;
– стеснение на чревния лумен.

Усложнения на болестта на Крон

Фистули (комуникация между различните органи или тъкани). Като правило са придружени от гноен процес, затова изисква хирургично лечение.

Абсцеси  в меките тъкани. Абсцесът е ограничено гнойно възпаление, в този случай за чревни структури. Лечението е само с операция.

Масивни кръвоизливи често водят до анемия (намаляване на червените кръвни клетки и хемоглобин), и в по-тежки случаи, и при стресиране.

Перфорация на червата, последвано от перитонит. Перитонит (възпаление на перитонеума), много сериозно усложнение на болестта на Крон, тъй като води до тежка интоксикация.
Ако се получи перитонит и не се лекува, това усложнение може да бъде фатално. Симптоми характерни за перитонит са повишена температура, силна слабост, болки в корема, треска, нередовен сърдечен ритъм, и палпация – много стегнати мускули на стомаха.

Васкулит – възпаление на предимно на малки съдове.

Болест на Крон на дебелото черво.

Този вид засяга само дебелото черво. Открива се в близо 20% от случаите. Симптомите обикновено са ректално кървене, диария и съпътстващи заболявания в областта на перианалата (фисури, фистули). Болки в ставите и кожни лезии също са по-често срещани, отколкото при другите видове.

Болест на Крон на дебелото черво спада към вида неопределен колит. Възпалителните заболявания на червата (IBD) се разделят традиционно на две главни нозологични единици – болест на Крон и улцерозен колит. Диагнозата се основава на комплекс от радиологични, клинични, хистопатологични и ендоскопски критерии. В около 10-20% от пациентите с IBD не може да бъде направено ясно разграничение между улцерозен колит и болест на Крон, тъй като има изолирано засягане на дебелото черво.

Такива случаи спадат към обозначените с „некласифициран“ или „неопределен колит“ (Indeterminate colitis). При тях има по-висока вероятност от развиване на колоректален карцином за разлика от улцерозния колит. Нарастващата честота на колектомии е близо 4 пъти по-висока при неопределения колит.

Патологично и патогенетично не се различава съществено от другите две форми (болест на Крон и улцерозен колит). Клинично протича със симптомите свързани с колит като диария, коремни болки, тенезми и ректално кървене. Често са налични и системни симптоми, като фебрилитет, загуба на тегло и анемия. Медикаментозните режими са подобни на зададените при улцерозния колит, а понякога и за такива при болестта на Крон.

Изследваната от много години болест на Крон обикновено засяга тънките черва 75-80% от случаите. В 20% от случаите има повреда в други части на храносмилателния тракт (дебелото черво, стомаха, хранопровода). Най-често е комбинирана с лезия (например сегмент на тънките черва и дебелото черво). Поражението е с прекъсвания на червата, т.е., на места са увредени, а след това продължават отново като нормално здрави черва.

При локализация на измененията в дисталната част на дебелото черво (в крайните отдели) може да се образуват аноректални абсцеси.

Болест на Крон лечение.

Ефективното лечение на болестта на Крон е възможно само с лекар гастроентеролог! Влошаването на заболяването се лекува само в болница!

Режим
В периода на остра форма на болестта се препоръчва почивка на легло за подобряване на състоянието на пациента. През периода на не пълна ремисия режимът е обикновен.

Лекарствено лечение на опасната болест на Крон

Използват се лекарства от групата на аминосалицилати. Например 3.4 грама от месалазин на ден или сулфасалазин по 4-6 грама на ден като дозата е разпределена на 4 равни приема. Дозите постепенно се намаляват след ремисия.

Кортикотропни препарати:
1. Преднизолон използвани орално или интравенозно в доза 40-60 мг / ден в продължение на 1-4 седмици, последвано от намаляване на дозата. Намаляването на дозата е до 5 милиграма за една седмица.
2. Най-често използваните е будезонид. Това лекарство причинява по-малко странични ефекти, отколкото преднизолон. Будезонид се използва в доза от 9 мг на ден.

Метронидазол – антибактериално лекарство, използвано за подтискане на чревни микроби. Той се използва в доза от 10-20 мг на килограм телесно тегло.

Като правило, тези лекарства в острата фаза се комбинират, например Сулфосалазин с метронидазол или преднизолон с Метронидозолом. След ремисия обикновено се използва месалазин в малки дози.

Други лекарства, които се използват, ако описаните по-горе не помагат.

Азатиоприн 2,5 милиграма на килограм телесно тегло, или 10-25 мг метотрексат седмично със задължителен прием на фолиева киселина.

При много изразено обостряне се използва (или когато има усложненията на заболяването) инфликсимаб в доза от 5 милиграма на килограм телесно тегло. Дозата трябва да се раздели на три части. Това лекарство се прилага интравенозно и се смесва с физиологичен разтвор. Първата доза се определя и след 2 седмици непосредствено 2 доза и 3 доза след 4 седмици. Инфликсимаб е медикамент с имуномодулиращи ефекти.

В случай на инфекциозни усложнения се предписват антибиотици от групата на цефалоспорини и макролиди.

Хирургично лечение се прилага в случай на тежки усложнения. Например при чревна обструкция (запушване) или фистули. Като общо правило се прилага резекция (отстраняване) на засегнатата област.

Според статистиката 60% от пациентите над 10 години, се нуждаят от операция. Както и 45% от пациентите, подложени на операция с връзка с болестта на Крон изисква през следващите 5 години повторна операция.

Превенция на болестта на Крон

Важен елемент от превенцията е правилното хранене, при което задължително се изключват прекалено мазни храни, и се ограничава използването на силно солени, пушени и пикантни храни.

Яденето на мазни храни, трябва да се избягва, за да се намалят случаите на риск от чревна инфекция.

Трябва да се избягва стресът, умствено или физическо претоварване по време на работа.

Ако заданието включва постоянно напрежение трябва да го смените с по-леко.

Необходимо е да се укрепи нервната система. В случай на стрес се използват успокоителни.

Може ли да се лекува болестта на Крон напълно?

Болест на Крон – хронично заболяване, което не може да се излекува напълно. Лечението само помага за облекчаване на заболяването. Всички пациенти страдащи от това заболяване имат периоди на подобряване, които се заменят с нови обостряния.

Въпреки това, много от пациентите могат да живеят пълноценен живот. В най-благоприятните случаи, човек може да не усети поява на симптоми в продължение на години или десетилетия.

Заразна ли е болестта на Крон?

Изследваната болест на Крон не е инфекциозна. Ето защо, от болен човек не може да бъде заразен друг, дори ако се използват общи прибори и лични хигиенни средства.

Също така тя не е патология на рак и въпреки това се нарича предраково състояние. Това само увеличава риска от рак на червата. Ако своевременно се направи проверка, възможно е да бъде открит тумор в ранните етапи, шансовете за лечение, на който в същото време са значително по-големи.

Диета за болест на Крон.

Каква е диетата и здравословното хранене при болест на Крон?

Недохранването при болестта на Крон е много често срещано явление. При пациенти с болестта на Крон е рязко намален апетит, поради което те са силно отслабнали. Освен това диарията и лошото усвояване на хранителни вещества може да доведе до намаляване в телесните течности на основни витамини и минерали.

Диета за болест на Крон.

Диета за болест на Крон.

Важно е да има добре балансирана здравословна диета и да се съсредоточи върху получаване достатъчно калории, протеини и основни хранителни вещества от различни групи храни. Те включват източници на протеини като месо, пиле, риба или соя, млечни продукти (мляко, кисело мляко, сирене, ако човек е с нормална непоносимост към лактозата, според някои учени), както и плодове и зеленчуци.

В зависимост от здравето и храненето на пациента, лекарят може да препоръча мултивитамини или добавки с желязо. Въпреки, че за болестта на Крон са разработени и други хранителни добавки – като пробиотици ( „добри бактерии“ – като лактобацили) и омега-3 мастни киселини, не съществува убедително доказателство, че те са ефективни в борбата срещу симптомите на болестта или за предотвратяване на нейното повторение.

Някои видове храни могат да влошат симптоми като диария и газове, особено в периодите на активно заболяване. Разбира се, всички хора се различават в тяхната индивидуална чувствителност към храни, но при активно заболяване има следните общи за всички пациенти с болест на Крон, препоръки за диетична терапия:

– Яжте малки количества храна през целия ден.
– Да се избягва дехидратацията, пийте много вода – често в малки количества през целия ден.
– Яжте меки храни, избягвайте пикантни храни.
– Да се избягва високото съдържание на фибри (трици, боб, ядки, семена, и пуканки).
– Избягвайте мазни или пържени храни, сосове, масло, маргарин, и сметана.
– Да се избягва консумацията на млечни продукти, ако имате непоносимост към лактозата. В противен случай, млечни продукти са добър източник на протеин и калций, но някои учени ги отхвърлят напълно.
– Да се избягва консумацията на алкохол и кофеин.

Забранени продукти
– алкохол
– тлъсти меса и риба;
– всички видове подправки;
– пикантни подправки;
– хрян, горчица, кетчуп;
– крем, напитки с лед;
– пшеница, ечемик каша;
– бобови растения;
– всички полуготови продукти;
– консерви;
– силно солени и пушени храни;
– пържени храни;
– гъби;
– чипс, бисквити;
– газирани напитки;
– продукти от фантазия и топли тестени, сладкарски;
– шоколад, кафе, силен чай.

Препоръчани продукти за употреба
– овесени ядки и пълнозърнени храни;
– сушени хляб брашно 2 разновидности на бисквитки;
– ниско съдържание на мазнини извара, мляко, малко количество заквасена сметана;
– яйца бъркани един ден;
– супи от не тлъсто месо (говеждо, пилешко), с добавянето например на ориз или картофи;
– макаронени изделия;
– варени и печени зеленчуци;
– меса не мастни сортове варени, печени и нарязан (пържоли);
– риба не мастни видове варена или желирана риба;
– от плодовете и зеленчуците се препоръчват плодови напитки, конфитюри;
– соковете да не са кисели и за предпочитане да се разреждат с вода, и в ограничени количества (една чаша на ден);
– не мазно сирене, пастет домашен от не мазни меса.

Ако пациентът има тежка диария и е спазвал диета за отслабване, ще трябва да промени храненето си до високо-калорични храни (повече месо в храната).

Целта на диетата е да се намали вероятността от механични, термични и химически дразнения на червата.

Температурата на готвене не трябва да бъде по-малка от 18 градуса и не повече от 60 градуса по Целзий. Препоръчително е да се разделя храната на 5-6 пъти на ден на не големи порции.

В случай на тежко обостряне се препоръчва 2 дни на глад. Това е 2 дни без храна, но с задължителна консумация от 1,5-2 литра вода на ден. Ако влошаването настъпва препоръчват се разтоварващи дни глад. Ето например какви са възможните опции:
– 1,5 литра мляко на ден,
– 1.5 литра кисело мляко на ден,
– 1,5 кг ситно настъргани моркови на ден,
– или 1,5 кг обелени и ситно нарязани ябълки.
След 2 дни на глад или разтоварващи, пациентите преминават на диета, която трябва да бъде спазвана постоянно.

В случаи на тежко недохранване, особено при деца, пациентите могат да изискват ентерално хранене. Чревното хранене се използва, когато се слага на пациента захранваща тръба, която е поставена през носа или през гърлото и надолу, или директно през коремната стена в стомашно-чревния тракт. Това е най-предпочитаният метод на хранене на недохранени пациенти, които не могат да приемат храна през устата. За съжаление, това не помага на пациенти с нарушена абсорбция с интензивни чревни заболявания. Ентералното хранене може да бъде ефективно за поддържане на ремисиите.

Болест на Крон билки.

Народната медицина също предлага билки и рецепти в помощ на лекуването и облекчаването на симптомите  на коварната болест на Крон.

Отвара от билки - един от най-старите методи на терапия. За болест на Крон – отвара от лайка, градински чай и жълт кантарион.

Отвара от билки – един от най-старите методи на терапия. За болест на Крон – отвара от лайка, градински чай и жълт кантарион.

Отвара

Един от най-старите методи на терапия е отварата от билки. В този случай, трябва да се вземат равни части лайка, градински чай и кантарион. Чаят се държат във водна баня в продължение на 5-10 минути, след това се оставя да се охлади и се филтрира. Отварата се използва по една супена лъжица на всеки два часа. Пълният курс на лечение е 3 месеца. Тя има антисептично, антибактериално, стягащо действие от дъбилните вещества. Той е добра профилактика на усложненията от болестта на Крон, като перфорирана язва и фистули.

Анасон

Запарка с анасон. 5 г сушен или 12 г зелен анасон се слага в завряла вода – една чаша. Престояват 10 минути, след което се филтрира и охлажда до 35 0 С и се пие през целия ден, в който и да е разумна сума. Подходяща е за подуване на корема – Намалява метеоризъма.

Тинктура от слънчогледова пита

Алкохолна тинктура от семена. Предприемете през май бране на слънчогледови пити (тогава няма узрели семена), нарязват се на ситно и се изсипва в спирт в размер от 50 г суровина на 100 мл алкохол, затворете с капак и трябва да престояват една седмица. След това – капачката притиснат от алкохол остатък и получената същността се използва за лечение. Това отнема дневно 30 капки, преди разреждането му в чаша вода 15 минути преди хранене. Той има аналгетично действие. Този инструмент се използва за стесняване на червата, AFAQ (страх от власт от процеса) за намаляване на болката по време на преминаването на храната през червата, предизвикана от сегмент. Вземете до 6 пъти на ден. Нанесете неразреден – то е опасно (и болезнен);

Индийски живовляк семена

Семената от индийски живовляк (Plantago psyllium) са отлично слабително за лигавицата. Те се използват при запек, защото не само стимулират перисталтиката (набъбва механичното дразнене на червата), но също така се улеснява и преминаването на изпражненията, семената защитават със своята слуз лигавицата на червата.

 

Билката салвия се използва за лечение на гинекологични заболявания, хемороиди, белодробно заболяване и други заболявания, включително и за болест на Крон.

Билката салвия се използва за лечение на гинекологични заболявания, хемороиди, белодробно заболяване и други заболявания, включително и за болест на Крон.

Салвия

Отвара от листа и съцветия на салвия (градински чай). Салвията се използва също за лечение на гинекологични заболявания, хемороиди, белодробно заболяване и други заболявания. Тази билка има и противовъзпалителни, обезболяващи и дезинфекционни свойства. С този набор от изцелението тя често се използва за профилактика и лечение на заболявания на храносмилателния тракт, под формата на настойки и отвари.

Използва се сушен градински чай, сипва се една лъжица от него в половин литър вода, довежда се до кипене и се вари 10 минути на слаб огън, кисне половин час, и след това се филтрира. Взема се по чаша до 4 – 5 пъти на ден. Ако консумацията носи облекчение на пациента – използването на отварата е неограничено.

Друг вариант – за да се подготви запарка от градински чай, ще се наложи една супена лъжица сушена билка да се добави към една чаша завряла вода и се оставя да престои един час. Готовото лекарство се филтрува и по 100 мл се приемат до 4 пъти на ден.

Черен оман

Корени от черен оман за болест на Крон.

Корени от черен оман за болест на Крон.

Черен оман корени. Вземете пресен корен – измива се и се залива с вода със стайна температура, в размер на 100 грама на литър вода. Престоява на тъмно място 9 часа, след това се филтрира. Корените отново се заливат, но с вряла вода, охлаждат се и течността се смесва с първата инфузия. Приема се по 15 мл за 20 минути преди хранене. Курсът на лечение – 2 месеца. Може да повторите курса след 2 седмици.

Исоп

билка исоп. Използвайте прясна билка – смачкайте я и я зейте с вода в размер на 40 г на 1 литър, довежда се до кипене и се остава да се запари захлупена за 5 минути. След това отварата се филтрира и охлажда. Ако имате само сушена билка – оставете я за поне 20 минути да кисне захлупена. Отварата се пие 2 пъти на ден по чаша. Употребява се за 14 дни с прекъсване за седмица и отново може да се продължи терапията.

Змийско мляко

Инфузия от листа от змийско мляко – жълтурчета листа. Пресни листа 3-4, залейте с чаша завряла вода и се запарват захлупени за 10-15 минути.

Използвайте само инфузия със стайна температура! Някои източници препоръчват инфузията гореща – това определено провокира стомаха и червата при болестта на Крон.

Масло от морски зърнастец

Препоръчва се да се пие на гладно по 3 супени лъжици всеки ден 2 часа преди ядене непрекъснато. Растителните масла се препоръчват за активни възпалителни заболявания на храносмилателната система, но морският зърнастец – не е най-добрият избор. Маслото то морски зърнастец е силен алерген, и болестта на Крон винаги е свързана с алергичен компонент. По-приемливо е лененото масло във всяко отношение. В допълнение – повече от достатъчно е да се консумира по една супена лъжица.

Ленено семе

Слузта от ленено семе е едно добро противовъзпалително средство по време на обостряне. Ленените семена се изсипват във вряща вода 200 мл и се оставят за 30 минути, като се разбъркват от време на време. Получената маса се приема един час преди хранене. Тя притежава силно заздравяващо и възстановително действие.

Шипково масло

Шипковото масло се използва успешно в козметологията, полезно е и при болест на Крон.

Шипковото масло се използва успешно в козметологията, полезно е и при болест на Крон.

Получава се от пресни плодове, които са замесени с точилка или други подходящи средства. Получената маса се поставя в дебелостенни бутилки от 2 литра. След това се излива половин литър рафинирано масло в него (слънчогледово или зехтин). Бутилката се затваря и се разклаща. Бутилката се съхранява на тъмно място за 14 дни. Маслото се филтрува и се използва 20-30 минути преди хранене. Взема се сутрин един час преди закуска на празен стомах, втори път – един час преди обяд, и трети път – 2 часа след последното хранене. Освен смекчаващо действие, то действа за ускорява заздравяването на язви и чревни пукнатини.

Квас от змийско мляко – рецепта на Болотов

За адекватна ферментация е необходима три литра суроватка, 200 г захар, 15 г добра домашна сметана, натрошен 200 грама или 300 г пресни жълтурчета.

Захарта се разтваря във вода; билката змийско мляко (жълтурчета) се поставя в марля, потопена в разтвор от захар. Тя трябва да е свързана с една сребърна лъжичка. Среброто има допълнителни лечебни свойства, но при липсата му – никел сребърен може да се ползва. Добавя се сметана (200 мл), след това бутилката се покрива с марля и кърпа два слоя, която е фиксирана към гърлото на бутилката.

След това съдът се оставя за 15 дни на топло. Готовият лек се изцежда не повече от един литър, но вместо него в бутилката се изсипва съответното количество вода и захар. По време на процеса по инфузия се появява плесен на повърхността, която трябва да се почисти, и съдържанието на бутилката да се разбърква на всеки 2 дни. 100 мл се приема един час преди хранене три пъти на ден.

Бял равнец

Благоприятен ефект върху възпалената чревна стена дава и билката бял равнец. Използвайте го като отвара. Изсипете 2 супени лъжици сушен суров бял равнец чаша студена вода и го сварете за 15 минути. След това, нека да се запари в захлупен съд за 45 минути на топло място, да се филтрира и се приема по лъжица 3 – 4 пъти на ден за 30 минути преди хранене.

Корен от женско биле

Подгответе 1.5 ч.л. пречистен корен от женско биле и го сипете в чаша хладка вода. След това сложете течността в съд и го поставете върху печката или котлона и я варете на слаб огън за 10-15 минути, след което се филтрира и лекът е готов. Пие се по чаша отвара 3 пъти на ден.

Люспи от лук се използват при болест на Крон.

Люспи от лук се използват при болест на Крон.

Люспи от лук

Варят се един час на тих огън, вода не се долива. Отварата се охлажда, използват се 100 мл 5-6 пъти на ден по време на острата фаза на болестта. Кверцетинът, който се съдържа в отварата, теоретично намалява болката на пациента.

Момина сълза

За чревните спазми ще помогне тинктура от момина сълза. За да се приготви трябва да се залеят сушени цветове от момина сълза със 70% алкохол в съотношение 1:10 и се остави да кисне за две седмици на тъмно място. След този период се прецежда и се вземат по 20 капки тинктура, разтворени в половин чаша вода 2-3 пъти на ден.

Билкови смеси

 

 1. Пригответе по 20 г синапено семе, плодове анасон, по 10 г кора от зърнастец, треви, бял равнец и 30 г корен от женско биле. Две супени лъжици от получената смес, залейте с чаша вряла вода и се вари отварата на слаб огън за около 10 минути. Прецедете през тензух готовият лек и вземайте половин чаша 2 пъти на ден – сутрин и вечер.

 

 1. Вземете равно количество кимион плодове, лайка цветове, мента и корен валериан. За подготовката на терапевтична напитка се налива 1 с.л. от сместа на 1,5 чаша вряща вода и се оставя за един час да кисне. Когато инфузията е готова, тя се филтрува и се ползва по 100 мл три пъти на ден.

 

 1. Смесете бял равнец, мента, лайка и градински чай. Комбинацията от тези билки е много ефективна и е доказано средство за лечение на чревни колики и газове. Вземете равни части от всички съставки и ги разбъркайте, след това 1 ч.л. от подготвената колекция се налива в чаша вряща вода. Ние държим лекарството под капак, докато се охлади. Готовата инфузия се филтрува и се пие четири пъти на ден, разделя се полученото количество течност в равни части.

 

 1. Продължително лечение със следната колекция помага за премахване на възпалението на червата и на спазмите.
  Народни средства за болест на Крон.

  Народни средства за болест на Крон.

  За да я направите трябва да се смесят по 1 ч.л. градински чай, лайка и кантарион, ги залейте с чаша вряла вода, след което сместа се оставя да се запари и да се охлади. Необходимо е да се вземе по 1 супена лъжица 7-8 пъти през деня. След тримесечен курс на лечение дозата се намалява до 1 ч.л. за еднократна употреба, както и честотата на до 3 пъти на ден. Това разбира се може да се продължи за дълго време. От време на време да се взема почивка от две седмици до един месец.

 

Болест на Крон и бременност.

Как влияе болестта на Крон по време на бременност?

Проблемът с бременността при болестта на Крон е доста сложен. Много лекари знаят малко за това дали една жена с такава диагноза, може да забременее като бременността протича нормално и без опасност за майката и бебето на фона на болестта на Крон. Кои са най-безопасните лечения в същото време. Някои лекари казват погрешно на жените, че не могат да забременеят, защото бременността е противопоказана.

През 2008 г. под ръководството на Европейската организация на болестта на Крон и колит е проведено проучване, в което са взели участие 500 жени. Това проучване и някои други са помогнали да се отговори на много въпроси.

Преди това се е смятало, че да заченат дете могат само 66% от жените с болестта на Крон. Днес учените знаят, че безплодни са само около 10% от пациентките. Основните причини за които бременността при жените с болест на Крон е по-малко от здравословна:

Нежеланието на жените да имат дете.

Друга причина е, че лекарят може да каже на пациентката неразумно, че тя има противопоказания за бременност.

Такива жени винаги използват контрацептиви.

Висока активност на болестта на Крон . В този случай нарушения в месечния цикъл. .

Сраствания  в таза, които често се случват след операция.

Благоприятният изход на бременността зависи от това колко активно е заболяването по време на зачеването. Ето защо по време на бременност за планирането е важно да посетите лекар на време и да изпълните всички препоръки.

Кога болестта на Крон засяга бременните?

Диета и билки за болест на Крон.

Диета и билки за болест на Крон.

Ако активността на заболяването е висока, половината от бременността е без усложнения. Когато болестта не е активна при по-голямата част от жените (80%), не възникват усложнения.

Основни усложнения по време на бременността, свързани с болестта на Крон:

преждевременно раждане (при активно заболяване, рискът се увеличава с 3,5 пъти);

спонтанни аборти (при активно протичане на заболяването, рискът се увеличава на 2 пъти);

фетално недохранване;

често е необходимо при жезарово сечение.

По принцип, ако коментираната болест на Крон не е активна в момента на зачеването, то и за бременността, прогнозата е благоприятна.

Как бременността може да повлияе на хода на болестта на Крон?

Според статистиката на обострянията на заболяването при бременни жени не се срещат по-често, отколкото при не-бременните.

Ако по време на бременност болестта на Крон е в ремисия – то в 2/3 от жените, тя остава неактивна.

По същия начин, ако по време на бременността болестта е активна – нейната активност се запазва или усилва в приблизително 2/3 от жените.
Най-често се появява изостряне на болестта на Крон при бременните жени:

през първото тримесечие на бременността;

след раждането;

след аборт;

с настъпването на бременността, ако жената сама спира лечението.

Може ли една жена, която страда от болест на Крон, да роди сама?

Като цяло в тази болест независимо раждане извън болница и без медицински услуги е възможно, но на тези пациентки често се налага да прибягват до цезарово сечение. Затова е правилно да раждат в родилното отделение на болницата, където могат да получат адекватна медицинска помощ.

Показания за цезарово сечение при бременни жени, страдащи от болестта на Крон:

висока активност на болестта;

присъствието на илеостомия;

кожни лезии около ануса;

белези на перинеума.
При болест на Крон по време на бременност могат да се прилагат не всички методи за диагностика и лечение. Вие стриктно трябва да се придържате към препоръките на лекуващия лекар. Ако една жена планира бременност, когато заболяването е неактивно, трябва постоянно да бъде наблюдава от лекар и да предприеме необходимите препарати – тогава рисковете са минимални.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *