Красивото цвете ботурче лекува синузит

Освен синузит, луковицата на цветето ботурче може да помогне и при артрит и артритни болки

Може би и вие не знаехте, че красивата циклама се нарича по народному ботурче. Това е освен прекрасно цвете и лечебно растение. Луковицата на красивото ботурче лекува синузит и помага при артрит. Народната медицина е отделила подобаващо място и е създала няколко народни рецепти, които много помагат.
Цикламата или красивото ботурче е едно от малкото цветя, които цъфтят главно през зимата и който го е отглеждал знае, че е доста капризно растение.

ботурче

Освен синузит, луковицата на цветето ботурче може да помогне и при артрит и артритни болки

От късна есен до началото на пролетта, когато голяма част от растенията се намират в период на покой, малкото ботурче започва за цъфти и да украсява с красотата си пространството в нашия дом.
Цветовете на цикламата – ботурче са изящни, ароматни, с кадифено меки, блестящи и извити назад венчелистчета. На Запад е позната като алпийска виолетка. У нас се среща и дива циклама, която е защитен вид, а в народната медицина е позната именно като ботурче или като кукрек. Цикламата е два вида – пролетна и есенна.
Есенното ботурче е многогодишно тревисто растение високо между 5 и 20 cантиметра. Образува дисковидна грудка, която е лечебна, но наред с това и отровна, която достига в диаметър до 15 сантиметра.
В народната медицина има няколко рецепти с ботурче – едната е за лечение на синузит, а другата – за облекчаване на болките при артрит.
Рецептата с грудка на ботурче е от баба Ванга. Според пророчицата се взима грудката на ботурче, настъргва се на по-синто ренде и от получения сок в двете ноздри се капват по 2-3 капки. Процедурата се прави само веднъж на ден, тъй като течността е отровна. Иначе трябва да накапвате в ноздрите против синузит грудка от ботурче три дни поред по веднъж на ден.
Рецептата за артрит се приготвя като в по-голямо количество вода се сваряват 10 по-големи грудки от ботурче. Водата се изсипва във вана и като поизстине до подходяща температура, болният от артрит ляга, така че водата да покрие цялото му тяло. Така трябва да лежи, докато изстине водата. Тази течност може да се използва повторно, но за да има ефект се прави не по-малко от 10 дни поред.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Красивото цвете ботурче лекува синузит

  1. От къде могат да се намерят тези грудки за лечение на синузит ?

    • Попитайте в билкарските магазини и други за здравословни храни или където продават семена и грудки, разсадник за цветя.

  2. За бога не ползвайте капки от ботурче,доверете се на медицината.Дъщеря ми без малко да ослепее. Два дена по 2капки и стана страшно. Очите и станаха кървави,повръща, трепери и адско главоболие. Побъркахме се с хомеопатия да се лекуваме,да понякога е добре но не трябва да се вманиачаваме. Даже малки деца са обречени да страдат заради маниятя хомеопатия. Късмет на всички!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *