Красивото цвете ботурче лекува синузит

Освен синузит, луковицата на цветето ботурче може да помогне и при артрит и артритни болки

Може би и вие не знаехте, че красивата циклама се нарича по народному ботурче. Това е освен прекрасно цвете и лечебно растение. Луковицата на красивото ботурче лекува синузит и помага при артрит. Народната медицина е отделила подобаващо място и е създала няколко народни рецепти, които много помагат.

Цикламата или красивото ботурче е едно от малкото цветя, които цъфтят главно през зимата и който го е отглеждал знае, че е доста капризно растение.

ботурче

Освен синузит, луковицата на цветето ботурче може да помогне и при артрит и артритни болки

От късна есен до началото на пролетта, когато голяма част от растенията се намират в период на покой, малкото ботурче започва за цъфти и да украсява с красотата си пространството в нашия дом.

Цветовете на цикламата – ботурче са изящни, ароматни, с кадифено меки, блестящи и извити назад венчелистчета. На Запад е позната като алпийска виолетка. У нас се среща и дива циклама, която е защитен вид, а в народната медицина е позната именно като ботурче или като кукрек. Цикламата е два вида – пролетна и есенна.

Есенното ботурче е многогодишно тревисто растение високо между 5 и 20 cантиметра. Образува дисковидна грудка, която е лечебна, но наред с това и отровна, която достига в диаметър до 15 сантиметра.

В народната медицина има няколко рецепти с ботурче – едната е за лечение на синузит, а другата – за облекчаване на болките при артрит.

Рецептата с грудка на ботурче е от баба Ванга. Според пророчицата се взима грудката на ботурче, настъргва се на по-синто ренде и от получения сок в двете ноздри се капват по 2-3 капки. Процедурата се прави само веднъж на ден, тъй като течността е отровна. Иначе трябва да накапвате в ноздрите против синузит грудка от ботурче три дни поред по веднъж на ден.

Тук е редно да отбележим, че след време се появиха коментари (в случая и под тази статия) от читатели с лоши отзиви за тази рецепта на Ванга. Въпреки че е от народната медицина, не се доверявайте на тази рецепта за синузит. По-добре ползвайте други рецепти или се доверете  на официалната медицина, за да няма лоши последици. Все пак Ванга беше заклеймена от православни свещеници и от протестантските църкви (включително и в Русия) като медиум на Сатана. Не се доверявайте на всичко, което идва от нея.

Освен отрицателните реакции описани от хора, които са я ползвали, има и положителни сред коментарите,  в които се казва, че сокът от билката трябва да се разреди с вода 1:1 и така да се ползва при синузит. Друг коментар след статията на наш читател обяснява, че това е единствената билка, която лекува синузит и че англичаните ни го продават скъпо, защото ние не си вярваме на рецептите на нашите билкари. Баба Ванга трябва да го е научила от народните лечители, от книга или по друг начин.

Рецептата за артрит се приготвя като в по-голямо количество вода се сваряват 10 по-големи грудки от ботурче. Водата се изсипва във вана и като поизстине до подходяща температура, болният от артрит ляга, така че водата да покрие цялото му тяло. Така трябва да лежи, докато изстине водата. Тази течност може да се използва повторно, но за да има ефект се прави не по-малко от 10 дни поред.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

8 коментара по “Красивото цвете ботурче лекува синузит

 1. От къде могат да се намерят тези грудки за лечение на синузит ?

  • Попитайте в билкарските магазини и други за здравословни храни или където продават семена и грудки, разсадник за цветя.

 2. За бога не ползвайте капки от ботурче,доверете се на медицината.Дъщеря ми без малко да ослепее. Два дена по 2капки и стана страшно. Очите и станаха кървави,повръща, трепери и адско главоболие. Побъркахме се с хомеопатия да се лекуваме,да понякога е добре но не трябва да се вманиачаваме. Даже малки деца са обречени да страдат заради маниятя хомеопатия. Късмет на всички!

 3. Вчера си капнах по 2 капки във всяка ноздра ииии стана страшно. Започна да люти и щипе. Ушите болят, очите червени, главата боли, полудях. И то не за 5 минути, не и за 10мин, цели 6 часа ми лютеше и пареше докато не заспах вечерта. На следващия ден бях като болен, носоглътката ме болеше и дуднех като говорех. И аз така да пробвам това онова, ама с това ботурче щях да полудея. Не го препоръчвам на никои!

  • Благодарим за коментарите за отрицателната реакциа на капките с тинктура от грудките на ботурче. Ако се погледне по-сериозно за тази рецелта, дадена от Ванга, трябва да се има ред вид, че не всичко дадено от нея е добро. Та нали беше заклеймена от протестанските църкви и от православни свещеници, че е медиум на Сатана и не е никаква пророчица, за което тя може и да няма вина. Много хора я имат за пророчица и я почитат, но трябва да се доверяваме на разума. Не всяка информация за нея може да е истина или просто да се има пред вид, че не е истинска пророчица за каквато я имат повечето хора. Доверете се на Библиятаи на истината записана в нея, а за здравето и на официалната медицина. Възможно е някои нейни рецепти изобщо да не са нейни, а може и да са измислени от нея или някой друг просто, без да се знае какви са последиците.

 4. Сока за капките се разрежда едно към едно с вода и пак са силни един час здраво щипе люти и боли, но започва да се отделя секрет и това продължава целия ден трябва да се прилагат 7 днипо един път на ден.Постепенно секрета става от гъст с вид на гной на воднист и прозрачен. За по добър ефект се прилага още 7 дни след десетдневна почивка. Такива немски капки се продават в аптеките на цена от 30 лв. Като не вярвате на ванга повярваите на немците. За мен има ефект , но трябва да стисакш зъби малко са брутални капките.

 5. това е единственото лекарство, което лекува синузит. Англичаните ни го продават за 35 лева щото не си вярваме на себе си, затова ще го купуваме от тях. Казва се Назодрен. Има упътване как да се ползва. Не бива да се шмърка навътре.

 6. Здраейте,

  искам да споделя моят личен опит за успешно излекуване на синузит. Като млада страдах от синузит когато ми се обостреше имах ужасно главоболие и тежест в главата, само който наистина е имал синузит може да г разбере. Но казвам като млада защото тогава бях на 20 години, сега съм вече на 40 и повече никога синузитът не се завръщал. Как се излекувах, държа да подчертая напълно се излекувах, с чудодейният билков извлек „шведска горчивка на Мария Требен“. Продава се в аптеките, най-добре да се закупи оригинала – готовата спиртна настойка. Какво направих веднъж когато синузитът ми беш много обострен и се чувствах много, ама много зле, а ми предстояха изпити чертежи, не можеш дори да си наведа главата за да чертая или чета, сякъш ми беше пълна с олово. Тогава си спомних че съм чела за въпросната шведска горчивка, потърсих я в аптеката и си я купих. Слагах си тампончета напоени направо в носа, правих си компреси с големи парчета памук върху челото и синусите, дори си капех директно капки – но това не го препоръчвам защото е много хард и трудно поносимо. Но буквално за един ден от синусите ми се изхвърлиха всички секрети, просто ми просветна и от тогава повече никога не съм боледувала от синузит.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *