Ето какви симптоми се проявяват при клинична депресия

Истинските симптоми при клинична депресия се различават от общоприетото разбиране

Познатият термин депресия е възприет всред обществото като състояние на тъга и мрачно настроение. Повечето хора си мислят, че могат сами да поставят диагноза за дадено състояние свързано с мрачно настроение или нещо подобно. Тези състояния обикновено са свързани с някакво обстоятелство и като премине то, болният от него се подобрява. Само лекар специалист може да постави точна и правилна диагноза според дадените симптоми на човек страдащ от клинична депресия или друго психическо заболяване.

Клинична депресия и нейните симптоми

Клинична депресия и нейните симптоми

Важно е да се знае, че депресията не е най-кратко казано лошо настроение и тъга. Болестното състояние клинична депресия е сериозно и без необходимото лечение, специално за него, то се влошава. Често се случва проявата на това заболяване да се проявява известно време и да отшуми от само себе си, а след известно време пак да се прояви. Така симптомите могат да се появяват периодично от време на време и да изчезват отново.

Депресията представлява група от симптоми и по-особени разстройства, които могат да бъдат правилно диагностицирани и лекувани само от лекар специалист и прегледът не е желателно да се отлага, ако имате близък човек, защото при по-тежките случаи психическото състояние се влошава бързо и може закъсняването с лечението да бъде фатално. Много от страдащите от така наречената клинична депресия поддържат лоши мисли и често те са насочени към самоубийство и отказ от живота. Статистката показва, че около 15% от тежките депресии завършват със самоубийства.

Заболяването клинична депресия не е определена със симптом усещане за тъга. Тя се проявява със следните симптоми или с някои от тях само: лесна уморяемост, липса на интерес към живота или към неща, които са доставяли преди удоволствие на болния, промяна в нуждата от сън и навиците, същото се отнася и за храненето, повишено напълняване или отслабване, мисли за незначителност за себе си, приема, че животът е без смисъл за него, повишена мнителност, лесна раздразнимост, чувство за безнадеждност и смисъл на живота. Към тези симптоми могат да се добавят промяна на възгледите за света, загуба на обективност за околния свят, всичко което вижда е с черни мисли, с тъмни очила. Аргументите на близките на болния не могат да го убедят да промени неговото разбиране за света. Лошото е, че първите леки симптоми се пропускат да бъдат забелязани от близките в семейството, а това понякога може да бъде фатално, ако се окаже, че депресията е в тежка форма. Друго важно, което трябва да знаят близките на болния е, че е добре да проверяват лекарствата изписани от лекаря, защото преди години 2 жени се самоубиха в един провинциален южен град на България, вследствие на изписани лекарства, които е трябвало да бъдат иззети от търговската мрежа може би или е станала някаква грешка, защото сами те водят до подтикване на психиката към самоубийство. Със сигурност сега вече няма да се намерят такива лекарства, но нека да има бдителност.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *