Няколко метода за лечение на висок холестерол (част 2)

Дори само промяната на хранителните навици и начина на живот може да намали нивата на холестерола

АНТИОКСИДАНТИ
НСЛ-холестеролът, окислен под въздействието на свободните радикали, по-лесно може да проникне в артериалните стени и да ги втвърди. Като не позволяват на холестерола да се окисли, антиоксидантите могат да ни предпазят от коронарна болест.

Чесънът помага при лечението на високия холестерол

Проучвания, направени сред 6000 мъже на средна възраст, показват, че рискът от появяване на болка в гръдния кош, причинена от ангина пекторис, е три пъти по-малък при тези, които имат високо съдържание на витамини Е, С и бетакаротини в кръвта. Мъжете, които са застрашени от коронарна болест и допълнително са взимали витамин Е, са подобрили състоянието си с 12%. Ако приемът на витамин Е е продължил повече от 2 години, рискът от коронарна болест прогресивно е намалял с 25%.
Десетгодишно изследване в Калифорния показва, че ако се приемат достатъчно големи количества витамин С (включително и под формата на таблетки), рискът от сърдечни заболявания при мъжете намалява с 40%, а смъртните случаи от коронарна болест са с 35% по-малко.
ЧЕСЪН
В Германия се продават срещу рецепта таблетки, съдържащи 4 г екстракт от пресни чесънови скилидки, за лечение на високия кръвен холестерол и високо кръвно налягане. При пациенти, поемащи 800 мг чесън на прах дневно, холестеролът в кръвния серум е спаднал средно с 12% след 4-месечна терапия, а триглицеридите (друга форма на мастни киселини в кръвта) са намалели с около 16%.
Изследванията показват, че активната съставка алицин в чесъна не позволява на клетките да поемат холестерол и намалява производството му в черния дроб. Серните компоненти, получаващи се при разпадането на алицина, също имат благотворно въздействие. Те се свързват в дълги вериги мастни киселини, които изпълняват ролята на антиоксиданти. Този механизъм има особено значение при профилактиката на коронарната болест.
Чесъновата терапия намалява с 8% систоличното кръвно налягане и с 12% диастоличното в рамките на три месеца. Това вероятно се дължи на разширяването на кръвоносните съдове и на благотворния ефект на чесъна върху механизма на преминаването на йоните на натрия и калия през клетъчната мембрана.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *