От проблеми с вестибуларния апарат страдат най-често жените

Ако системно имате световъртеж, потърсете лекарска помощ

Проблеми с вестибуларния апарат могат да настъпят при физическо или нервно напрежение, при продължително стоене на студ и влага или при нарушена обмяна на веществата. Най-често проблемите с вестибуларния апарат се характеризират с нарушената регулация на кръвоснабдяването на крайниците. Симптомите са виене на свят и чувство на неориентираност.

Вестибуларният апарат се намира в ухото

Кога не трябва да се притеснявате, когато ви се вие свят?
Когато сте в прегръдките на любимия или когато ви предстои излизане на сцена виенето на свят е нормално явление. Адреналинът ви е увеличен и влошава за кратко кръвоснабдяването на мозъка. Често виене на свят се наблюдава и при пътуване, люлеене на въртележка или в киното, ако филмът е заснет с “ръчна” техника. Ако ви се вие свят от височина, също нямате повод за тревога. Ако сте забравили да хапнете, нивата на глюкозата в кръвта ви се понижават и поради това също може да получите световъртеж. При всеки човек вестибуларния апарат се влияе от различни външни фактори. На едни им се вие свят от големи височини, на други-от люлки например. Най-често жените на възраст между 18 и 34 години имат проблеми с вестибуларния апарат.

Кога при световъртеж имаме повод за притеснение?
Ако ви се вие свят систематично, става дума не за физиологично, а за патологично виене на свят, т.е. то е симптом за някаква болест. В такъв случай може да имате проблем със самия вестибуларен апарат, който се намира в ухото. Такова виене на свят се нарича вертиго. Характеризира се още с главоболие, с гадене и повръщане. Това може да бъде начало и на мигрена. При всички случаи обаче ако системно започне да ви се вие свят, потърсете лекарска помощ.

 

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *