Повръщане при деца – диета, причини, рецепти и симптоми

Повръщане при деца: отстраняване на причините и предоставяне на първа помощ

с последващото лечение при повръщане при деца,

диета, рецепти и симптоми, захранване след диетата

Съдържание на статията: Повръщане при деца. Повръщане и разстройство при деца. Повръщане и диария при деца. Повръщане и температура при деца. Други симптоми на повръщане при деца. Повръщане при деца д-р Михайлов. Повръщане при малки деца.  Болки в корема и повръщане при деца. Диета при повръщане при деца. Захранване след повръщане при деца. Народни средства за повръщане при деца.

Повръщане при деца.

Повръщането не е отделно заболяване, а симптом, интоксикация, или моментно състояние.

Причините за проявата му могат да бъдат много и ефектите също варират – могат да отнемат известно време, без следа, и дори да доведат до обезводняване.

Дори и за непълнолетните, в случаите на повръщане, задачата на родителите е да намерят време да разберат какво го е причинило, и да вземат мерки за предотвратяване на неблагоприятното въздействие върху здравето на детето.

Повръщането е защитен рефлекс на тялото, което се добавя към редица заболявания, като опасни и относително безвредни, но също се получава и без да има налице заболяване.

При децата, този механизъм се задейства много по-често, отколкото при възрастните, и изисква сериозно внимание, дори и ако детето е без повръщане и треска.

За да се разбере критичното състояние на бебето, струва си да се обръща внимание и на други симптоми.

Освен това повръщането е известно и с латинското наименование Vomitus.

За него може да се каже още, че е рефлексно, неволево изхвърляне (изпразване) на съдържанието на стомаха през устата (случва се и през носа), чрез съкращаване на коремните мускули.

Процесът се регулира от центъра в продълговатия ни мозък отговарящ за тази дейност, и започва чрез раздразването, причинявано в периферията и центъра от съответните импулси.

Защо се получава повръщане при деца?

При повръщане тялото реагира на смилането на храната и може да бъде опасно за здравето или от храносмилателния процес да се отнеме енергията необходима за други жизненоважни функции.

Най-очевидната причина за изхвърлянето на съдържанието на стомаха е натравянето, но често то няма нищо общо с качеството на храната. 

Повръщането може да възникне и от стомашно-чревни патологии, инфекции, заболявания на нервната система, в стресова ситуация, поради морска болест.

Кога не се нуждае от лечение?

Има няколко причини за повръщане при деца без висока температура, което не изисква лечение:

Регургитацията при кърмачетата не застрашава с никаква вреда, ако не се случва прекалено често и в изобилие.

Малко количество от несмляната храна или смес излиза, когато се поглъща въздуха и стомахът е пълен – това е нормално за кърмачетата и не оказва влияние върху теглото и развитието.

Ако се притеснявате, че регургитацията е голяма и със спазъм на коремната стена, то добре е да знаете, че атаките на повръщане могат да бъдат показателни за неврологични проблеми или заболявания на храносмилателната система.

Процесът на разстройство и повръщане при деца, може да се повтаря при хранене, но при добавяне на нова неупотребяван досега храна.

При положение, че новият продукт е причинител на стомашно разстройство ще трябва да се прекрати консумацията му и да се опитате да го включите в менюто на детето по-късно.

При повторно повръщане от един и същ дразнител, струва си да се обърне внимание на този факт с помощта на педиатър – може би това ще се окаже един случай на индивидуална непоносимост.

По време на обикновена настинка се получава възпаление на носа, тежка кашлица придружени особено с повръщане при деца, което става като рефлекс. Рецепторите са стимулирани и започва стичане от гърлото на слуз, от носа сополи, отделяне на слюнка. Отнасяйте се с нужното внимание към необходимото първично заболяване, а след кашлицата ще получите облекчение от само по себе си.

Незрялостта на стомашно-чревния тракт на детето е трудно да се справи с тежката храна. 

Това се отнася до излишък от сладки, мазни и пържени храни, тъй като менюто с тях не съответства на възрастта на бебето. 

Когато тялото не може да смели храната, то се отървава от него чрез повръщане.

Усещането за киселини при децата може да се провокира от нуждата за аклиматизация. Необичайна кухня, екзотични продукти, състав на водата, друг часови пояс, всички тези фактори са по-голям стрес за тялото на детето, на което той може да реагира с лошо храносмилане и повръщане. Също така, когато сте на почивка трябва да предпазите бебето си от прегряване и слънчев удар.

При стомашно-чревни претоварвания наблюдаваното повръщане при деца става без повишена температура и рядко се случва диария или рядко се случва, не е съпроводено с болка и други тежки симптоми.

Въпреки това, липсата на диария е в състояние да предизвика хипертермия, което заблуждава родителите.

Някои възрастни погрешно смятат, че повръщане при нормални показания на термометъра, автоматично означава обикновено храносмилане.

Заболявания, при които се получава често случващото се повръщане при деца без треска.

Смята се, че повръщане при деца без температура се случва и при най-малката провокация. И ако е налице натравяне на децата, чревни инфекции или други проблеми, причинени от повръщане, би трябвало да има и повишена температура.

Все пак това не е така: много опасни условия се получават и без повишаване на температурата, както и при деца със слаба имунна система, по принцип рядко се стига до хипертермия дори и при инфекция.

Например при хранително отравяне не винаги се слага край на силната интоксикация и диарията. Ако стомахът бързо се очиства от вредното съдържание и токсините не са имали време да попаднат в кръвта в големи количества, може това да доведе до повръщане.

Ако родителите не са реагирали навреме, ако детето е било натровено от храна, не вземат необходимите мерки, здравето му ще се влоши. Докато бебето не е възможно да се храни, изключително важно е да му се дават много течни сорбенти и вода.

Повръщане при деца и диария, без висока температура също може да бъде симптом на:

Гастроезофагеален рефлукс и спазма на пилора.

Наблюдава се не силно кисело повръщане след всяко хранене. Децата стават неспокойни, не наддават на тегло, хълцат. В такива случаи се назначава специална диета, антиациди и спазмолитици.

Неврологични аномалии. 

За малките деца, обилното повръщане може да означава, патологии на ЦНС, образувани в утробата, или в резултат на родова травма.

При липса на повръщане вродените дефекти не са свързани с приема на храна, – а вероятно са причинени от сътресение, мозъчни тумори, мигрена, менингит, епилепсия.

Съпътстващите симптоми са гадене, виене на свят, главоболие, спазми.

Чревната обструкция и чревната непроходимост дават пристъп на повръщане, на фона на силни болки. Заболяването се придружава от слабост, бледност, възможни мукозни секрети с кръв. Причините за инвагинация са полипи, чревни червеи, тумори, неправилно хранене. Лечението за предпочитане е да бъде хирургическо.

Препятствия в хранопровода. Ако детето е на 1 – 2 години и има позиви за повръщане без висока температура, без да се получава облекчение, обърнете внимание дали е задушаващо, дали има болка, затруднено преглъщане, прекомерно отделяне на слюнка. Бебето плаче, отказва да яде – може би то е преглътнало чуждо тяло, което е заседнало в хранопровода. В такива случаи то трябва незабавно да се заведе на лекар и да се направи медицински преглед, по преценка на специалиста ако е необходимо да се прегледа и с рентгенови лъчи, за да се определи дали е необходима операция.

Вродени аномалии на стомаха (пилорната стеноза) и на червата (дивертикулоза). Те се появяват в първите дни от живота на бебето и повръщането е веднага или в рамките на един час след хранене. Налице е спад на теглото, а заболяването се премахва само чрез операция.

Възпаление на храносмилателните органи. При заболявания на стомаха, червата, панкреаса, черния дроб, жлъчния мехур, повръщане на слуз и жлъчна се повтаря след хранене. Типичните симптоми са: гадене, болка в епигастриума, киселини в стомаха, оригване, лош апетит, раздуване на корема. Лечението включва диета, спазмолитици, ензими, лекарства за черния дроб – хепатопротектори, възможна е хоспитализация.

Ацетономичен синдром, който представлява нарушение в обмяната на веществата. Той се характеризира с циклични пристъпи на внезапно, неконтролируемо повръщане без видима причина. Децата страдат от гадене, умора, от устата се усеща миризма на ацетон, в кръвта и урината се откриват кетонни тела. Ацетономичното  повръщане при деца може да се задейства от преяждане, с дълги паузи между храненията, мазни храни, стресова ситуация. Пристъпът продължава няколко дни и води до опасно обезводняване. Изисква се намеса на спешна помощ.

Невротичен синдром. Ако детето е на 3 години, и повръщането без температура се проявява като реакция от изпитване на страх, вълнение, промени във вкуса на храната, може да се подозират психогенни фактори. Някои деца с помощта на повръщането привличат вниманието на възрастните – в такива случаи с родителите заедно с бебето трябва да работи терапевт.

Повръщане и разстройство при деца.

Процесът на разстройство и повръщане при деца, може да се повтаря при хранене, но в присъствието на непозната храна. Ако новият продукт е причинител на стомашно разстройство ще трябва да се прекрати консумацията му и да се опитате да го включите в диетата си по-късно. При повторно повръщане от един и същ дразнител, струва си да се обърне внимание на този факт с помощта на педиатър – може би това е един случай на индивидуална непоносимост.

Повръщане и диария при деца.

Ако неприятното повръщане при деца е придружено от диария, висока температура, коремна болка, тежка летаргия, тогава може състоянието да се влоши до загуба на съзнание, кожата става бледа, появява се студена пот, както и ако възрастта на бебето е до 1 година, или е налице многократно повръщане при по-големи деца, в такива случаи трябва незабавно да се свържете с лекар, за да предприеме лечение в дома!

Детето трябва да се сложи в леглото, така че главата му да е обърната на една страна, да се постави на кърпа в случай на многократно повръщане. Гърдите на детето е по-добре да се придържат е ръка в странично положение в случай на повръщане.

Ако повръщането се придружава от диария , след всеки акт на дефекация трябва да отмиете бебето и да го преоблечете.

То може да бъде заведено в болница за лечение по лекарско решение, така че трябва да се съберат необходимите му неща за болницата, хигиенни продукти, резервни дрехи. Подгответе една торба с нужните дрехи и другите неща да ви бъдат под ръка, за да се преоблича.

Повръщане и температура при деца.

Много по-голяма опасност представлява, когато температурата и досадното повръщане при деца са в тандем. Това показва наличието в малкия организъм на възпалителен отговор на инфекциозно огнище. Тези симптоми трябва да бъдат разгледани възможно най-скоро, преди да се е стигнало до усложнения, които в такива случаи не са рядкост. Тук е необходимо да се обадите на лекар, и точно да изпълни всичките му изисквания. Без лечение (понякога дори и в стационар) не може да се подобри състоянието на детето или да оздравее.

Ако се появи повръщане при деца с висока температура, е важно да следите как то се развива във времето. Ако треската е започнала първа, това може да предизвика гадене с всичките му последствия. Ако е започнала в същото време с повръщането – това е чревна инфекция. Ако само малко по-късно е започнала – това може да е безобидна простуда, а също и опасен менингит.

Ако детето има температура от 38 °С и повръща, това може да е симптом на чревен грип.

Високата температура е не само придружаващ симптом на повръщане, но по-често, тя го причинява.

Ако едно дете повръща, след като температурата му се е повишила, то може да е засегнато както от ротавирусна инфекция, така и от топлинен удар (прегряване).

Други симптоми на повръщане при деца.

Детето е с болки в стомаха и повръща – това е хранително отравяне или инфекция.

Опасно повръщане на жлъчка, което може да бъде симптом на холецистит, холелитиаза, хепатит, чревна инфекция.

Силно (особено сутрин), главоболие и повръщане – чест признак на мозъчно сътресение.

Ако е налице повръщане на кръв – вероятно детето има травма на хранопровода, която трябва да се премахне, или язва на стомаха.

При деца с повръщане на слуз, това често не е симптом на заболяване, докато при по-големите деца, то може да бъде причинено от хранително отравяне.

При настинки или продължително гладуване се случва детето да повръща вода.

Едно от най-опасните повръщания е с пяна, което изисква незабавна хоспитализация на детето, тъй като може да се дължи на остра чревна инфекция, диабет, менингит, хепатит, инфаркт на миокарда, рак.

При бебетата може да се случи повръщане като фонтан, причината, за което може да бъде банално преяждане, и по-сложни патологии в развитието.

Цвят на повръщаното съдържание

Жълто: хранително отравяне, апендицит, чревна инфекция.

Червено: кървене при гастрит, увреждане на хранопровода или лигавицата на храносмилателния тракт.

Зелено: прекалено много зеленчуци в храната или стрес.

Черно: злоупотребата с активен въглен, химиотерапия.

Понякога има повръщане без симптоми, ако е еднократно, не се притеснявайте. Това е реакция на малкия стомах към някои продукти или външен фактор. Но ако това се повтаря няколко пъти на ден, въпреки липсата на придружаващи симптоми, трябва да потърсите лекар. И преди пристигането му да предоставите на детето първа помощ, за да не се стигне до усложнения.

Имайте в предвид следното: няма смисъл да се радвате, ако повръщането при детето е асимптоматично, в този случай трябва да видите дали все още се нуждае от лекар, затова се уверете, че то няма никакви усложнения.

Първа помощ при повръщане при децца

Загрижеността изисква да потърсите лекар (линейка) са следните:

Повишаване на температурата.

Непоносима коремна болка и изобилна диария.

Летаргия, загуба на съзнание, студена пот, бледа кожа.

Възраст на детето до 1 година.

Многократното, упорито повръщане.

Родителите трябва да знаят какво да правят, за да окажат първа помощ на едно дете с бълвоч, преди да бъде прегледано от лекар.

Следните съвети помагат в 90% от случаите, да се избегнат неприятни последици, както и улеснява състоянието на пациента.

Поставете детето в леглото, а главата да е обърната на една страна. Поставете под бузата и брадичката кърпа, ако се очаква да повърне повторно.

Разположете гърдите му в ръцете си и тялото да е обърнато настрана, а при повръщане да е издадено малко напред.

Не му давайте нищо за ядене.

Антипиретици (парацетамол) се дават само, след като температурата се повишава до 38 °С.

По време на повръщането – таза и тялото да се дадат леко напред. Така бълвочът няма да попадне в белите дробове.

След всяка атака, изплакнете устата с чиста, хладка вода за измиване и преоблечете детето.

Не плашете детето, не го паникьосвайте: Не крещете, не се оплаквайте и да не се обсъжда болестта му с другите, не плачете. Действайте решително, тихо, бързо. Поддържайте детето с ласки и с думи.

Родителите често питат лекаря какво да дадат на детето, ако повръщането е скоро. След атака, нека изпие 2-3 глътки вода.

Тя може да замени глюкозо-солевите разтвори, които се купуват в аптеката. В такива случаи е добре да се помогне с Регидрон, Цитроглюкосалан, Гастролит, Оралит и други.

Употребата им е строго по лекарско предписание. Пият се по 1-2 чаени лъжички на всеки 10 минути. За новородени – по 2-3 капки.

Що се отнася до конкретните средства за родителите, които не знаят как да се спре повръщане при дете, може да е препоръчително да им се даде Смекта.

Ако детето има и диария сменете дрехите и гащите му.

Пригответе нужните неща за хоспитализация (за всеки случай).

Оставете бълвоч и изпражнения за изследване на лекаря.

Ако детето повръща без диария и температура, без никакви примеси и други опасни симптоми, какво е необходимо да правите? Бъдете нащрек: да направите всичко необходимо под ваше наблюдение и следете отблизо състоянието му. При първите признаци на влошаване или повтарящи се пристъпи, без медицински специалист помощ все още не може да му се даде.

И обърнете внимание, че е много желателно да се транспортира малкият пациент до болницата, както и с факта, че от превоза с колата още повече може да се влоши състоянието му. В болницата ще се наложи да изчакате няколко диагностични тестове.

В случай на повръщане при деца е забранено да им се дава разтвор на калиев перманганат и алкохол.

Диагностика

Обикновено, диагностиката не е трудна, поради факта, че причините лесно се откриват и на свързаните с тях симптоми дори преди пристигането на лекаря. Ако не е ясно проведено задълбочено разследване, докторът и изяснява с родители следните точки:

– когато е станало повръщането;

– честотата на пристъпите;

– кога е настъпило след тях облекчение;

– има ли връзка с приема на храна;

– повръщане и обем на изпражненията;

– наличието на примеси;

– техния характер;

– зле ли се е чувствало детето през последните 2 седмици;

– претърпяло ли е инфекция;

– дали има коремна операция, и кога е извършена;

– подозират ли родителите хранително отравяне;

– промени в теглото през последните 2 седмици.

Инспекция

Докторът по време на инспекцията търси да идентифицира в малкия пациент:

– температура;

– наличието на симптоми на инфекция (обрив, гърчове);

– симптоми на отравяне;

– общо състояние: пулс, кръвно налягане, дихателна честота, рефлекси;

– степен на обезводняване (еластичност на кожата, промяна на теглото);

– наличие на симптоми показателни за заболявания на храносмилателната система: промени в изпражненията, нормална коремна стена, разширяване на черния дроб, подуване на корема;

– визуална проверка за повръщане и фекална маса в присъствието на примеси.

Повръщане при малки деца.

Такова състояние като повръщане при деца, които са малки не може да се приема с лека ръка, особено, ако вие не разбирате значението на своите задължения и отговорности. Тежкото състояние при малките деца става бързо – в рамките на дни, от дехидратацията се стига до неврологични заболявания, критична загуба на тегло, електролитен дисбаланс, тежка интоксикация. След контакт с бълвоч и стомашен сок в белите дробове може да настъпи аспирационна пневмония, която изисква незабавна хоспитализация. Самолечението в тези ситуации е неприемливо и може да доведе до невъзможност за оздравяването на малкия пациент.

Повръщане при деца д-р Михайлов.

Известният д-р Атанас Михайлов препоръчва в случаите на повръщане при деца да се прави частична вана за краката с бавно и постепенно затопляне от 37 до 40 °С до 15 минути. С децата е по-подходящо да се работи с вомитусхил, който е на капки и свещички. От полза може да бъде и хомеопатичното лекарство нукс вомика.

Докторът препоръчва и една рецепта от народната медицина:

По лъжичка джоджен и копър се запарват 5 минути в 300 мл завряла вода. Следва да се прецеди и след още малко време като поизстине, на детето се дава по лъжичка през десетина минути.

Болки в корема и повръщане при деца.

Една от причините за болки в корема и повръщане при деца е дисбактериозата. Нарушението на чревната микрофлора води до лошо храносмилане при честа диария и повръщане и болки в корема няколко часа след хранене. Детето е с лош апетит, бяло покритие върху езика, куркане в стомаха, кожни реакции са възможни. За да възстановите здравето на детето, можете да ползвате нормалните предписващи среда с „полезни“ бактерии и диета.

При забoляване на стомашнo-чревния тракт, обикнoвено в такивa случаи има и болки в кoрема;

Всички инфeкции са придружeни с повишавaне на темперaтурата, главоболие, нарушeния на съня, общa слабoст и липса на апетит. При вирусни инфeкции на дихатeлната система липсва рaзстройството, присъщо на чрeвните вируси. Рядко са нaлице и болките в кoрема – но при децата под тригoдишна възраст може да се прoяви пълната симптоматика.

Ако наблюдаваното повръщане при деца е придружено с болки в кoрема, тогава се кaсае или за инфекция, или за хранитeлно отравяне.

Хранитeлните отравяния са рeзултат от консумaцията на некачествени или пoвредени храни; в такъв случай се рaзвива болестен прoцес от присъствието на тoксични микроби и бактeрии. Гадeнето и повръщането са първите симптoми на токсикoинфекцията. Те започват внезaпно и преминават бързо. Реaкцията може да се пoяви както половин час след поглъщaнето на храната, тaка и след повече, дo 12 часа. Това зависи от видa на токсина, обeма на поетата храна, скoростта на метaболитните процеси, възрaстта на детeто. Обикновeно в такива случaи има и болки в кoрема, понякoга с диария. Организмът се стрeми да се освoбоди от тoксините по всевъзмoжни начини – чрез повръщaне, диaрия, обилно потeне и повишaване на температурата.

Повръщане с болки в кoрема може да се получи и поради забoляване на органи от стoмашно-чревния тракт. Тaкива специфични страдaния са гастритът, язвата на стoмаха или дванадесeтопръстника, панкрeатит, колит, гастродуоденит, холeцестит, хепатит. В спомeнатите случаи болките в кoремната област имат своя специфика, по кoято лекарят мoже да се ориeнтира за проблeма още при снемaнето на първата анaмнеза. При повръщане с бoлки в корема, свързaни със заболявaния на оргaни от храносмилането, липсват типичните прояви на инфeкциите – диария и темпeратура.

Повръщане от преяждане

Обикновено това се получава по две причини: или родителите държат на непременно детето да излапа някакво количeство и буквaлно го тъпчат, или мъничето се е докопало до любими храни и похапва от тях неограничено количество, много често слaдко. Слeдват гадене и пoвръщане, болки в кoрема и стомаха, вялост, диария, раздразнителност. Лесно бихме разбрали дали този тип повръщане е от прeяждане, като направим сравнение на обичайното количество храна, поемано от детето, с това на липсващото в деня на повръщането.

Същото може да се получи и ако вечeрята е била твърде oбилна и с доста мазнини, а след похапването дребосъчето си е легнало.

Диета при повръщане при деца.

Що се отнася до храната на болно дете, за предпочитане е 1-2 дни, да се въздържа от храна. Ако детето иска да яде, дайте му парче хляб или бисквити, напоена с чай. След повръщането е разрешена зеленчукова супа, полутечна каша, печени ябълки, картофено пюре, задушени зеленчуци. Мляко (с изключение на бебета), месо, сладкиши, пържени храни се изключват напълно, до пълното възстановяване.

Бебето да се кърми толкова често, колкото е възможно. Бутилка с храна, която може да се постави в устата чрез спринцовка без игла или пипета.

Родителите трябва да са запознати с основните принципи на диетата, за да знаят как да хранят детето по време повръщане и след него.

Даване на храна се препоръчва само на 5 часа след атаката.

Първите курсове след тази почивка трябва да са течни или смелени.

Хранене – малки порции, но често, приблизително на всеки 3 часа.

Продуктите трябва да се укрепващи и леки.

Не е необходимо да се кара едно дете да яде насила – това може да предизвика втора атака.

Не се прави диета самостоятелно – само с разрешение на педиатър.

Мазнините в храната през първите три дни след атаките да се намаляват до минимум. Те пречат на стомаха.

Намалете количеството на въглехидратите в храната. Те допринасят за процеса на ферментация в червата.

Основно ястие за деца до година е майчиното мляко. По-големите – млада елда и оризова каша, но млякото в същото време трябва да се пастьоризира. По-добре е да се разрежда с вода в равни пропорции.

Разрешени продукти:

сладък, силен чай;

бели бисквити;

телешко месо суфле;

елда, ориз на каша;

варени пилешки гърди;

зеленчуков бульон;

печени меса;

нискомаслено кисело мляко.

Забранени продукти:

газирана вода;

спагети;

чипсове;

бисквити;

пържени, кисели, солени продукти;

пълномаслено краве мляко, овесена каша с него;

ръжен хляб, галета от ръж;

зелени зеленчуци;

сурови плодове;

грозде, сок от него;

печене;

риба;

мазно месо;

гъби;

говеждо месо, риба, гъбен бульон.

И така лечението на повръщане при деца е в комплекс според нуждата на детето. Независимо от предубежденията и отношението към съвременните лекарства, родителите не трябва да пренебрегват медицинските лекарства и възможно най-малко да използват традиционните средства за защита, без разрешението на лекарите.

Стриктното придържане към диетата ще даде отлични резултати и ще допринесе за бързото възстановяване на малкия пациент. Ако изчакате, докато всичко свърши само по себе си, може да се случи непоправимото – усложнения, които допълнително влияят върху съдбата на детето.

Захранване след повръщане при деца.

След повръщане на деца, първата храна, която може е подходяща да се даде на дребосъците, са няколко солети от обикновените без подправки или бисквитка. Дава се поне 6 часа след повръщането. На следващия ден продължава да се дава препечен хляб, ориз или варени картофи, варени моркови – дава се първо бульончето от варивата, после се пасират картофите на рядко пюре и т. н., ако детето започва да се чувства добре и изпитва глад, след 2 дни вече може да му даде малко обезсолено нискомаслено сирене, кисело мляко. Следва пилешки гърди на бульон, каша от елда или оризова каша. Възможно най-късно се задържа похапването на мазнини и на сладки храни.

Народни средства за повръщане при деца.

Други средства, които могат да лекуват повръщане при деца без треска, това са народните средства.  Те са безвредни и могат да бъдат от голяма полза за облекчаване на гаденето:

Чай от мента. Сипете една супена лъжица от билката мента в чаша завряла вода, захлупете го и по възможност я завийте с одеяло и оставете да се запари за половин час. Готовата напитка прецедете през тензух, и давайте на бебето си по 2 – 3 лъжици на интервал от 3 часа. В запарката от мента може да добавите малко мед.

Чай от маточина. Вземете предишната рецепта и замени ментата с маточина. Режимът е подобен.

Отвара от валериан. Смелете сушени корени на валериана, сипете лъжичка в 250 мл вода, сложете я на тих огън. Да стои четвърт час, прецедете и изчакайте, докато се охлади. Дайте на детето си от отварата по 2 пъти на ден, дозата е 1 малка лъжичка.

Джинджифилова вода. Настържете пресен джинджифилов корен, една лъжичка се сипва в чаша вряща вода и се оставя за 10 минути под капака. За подобряване на вкуса подслади напитка с мед, добавете няколко капки лимонов сок. Три пъти на ден давайте на детето 1 – 2 супени лъжици от този лек, който е от полза за облекчаване на гаденето и повръщането.

Повръщане при деца – диета, причини, рецепти и симптоми.

Повръщане при деца – диета, причини, рецепти и симптоми.

Отвара от семена на копър. Една лъжичка семена се варят в 200 мл вода за няколко минути и се охлажда. На детето се дава 20 – 50 мл от нея на всеки 2 – 4 часа.

Отвара от хвощ. Две супени лъжици хвощ се сипват в 500 мл кипяща вода. Прецедете след един час. Давайте от  питието често, но на малки глътки.

Рецепта с комбинация от билки. Разбъркват се 3 супени лъжици маточина, 4 – цветове от лайка, 3 – мента. Сварете сместа в чаша завряла вода. Оставя се да престои един час, прецежда се. Дава се по 50 мл 3 пъти на час.

В допълнение към тези ефективни популярни рецепти, можете да спрете коментираното повръщане при деца в домашни условия ще ви помогне:

охладен сварен зелен чай;

яйчни пилешки протеини;

корени от оман;

клонки от къпина;

пелин;

вратига;

смес от мед и семена от коприва;

смес от мед и листа на бръшлян.

При повръщане при деца и възрастни трябва да се пие много вода.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *