Ползите от млечната суроватка

Протеинът от млечната суроватка е с уникален профил на аминокиселините

Млечната суроватка е млечен серум, който се получава като отпадъчен продукт от производството на сирене, кашкавал и кисело мляко. Нарича се още и цвик. При получаването му се осъществява пресичане на един от млечните белтъци – казеина. Тя е полупрозрачна и с белезникав цвят. Съдържа 97,3% вода, а всичко останало е най-полезното от млякото.

При производството на 1 кг бяло саламурено сирене се отделят 4 кг суроватка. В България годишното производство на този млечен продукт е 280 000 тона, а в световен мащаб е 145 млн. тона.

Млечната суроватка е полезен хранителен продукт

Млечната суроватка е полезен хранителен продукт

В суроватката се отделят 20% от белтъчините, 15% от мазнините и 95% от лактозата – млечната захар и 65% от минералните вещества на млякото. Тя се използва за производство чрез ензимна хидролиза на двата продукта глюкоза и галактоза на база лактоза, за биологичноактивни захари, за етанол, за едноклетъчен белтък, на биогаз, но засега не е в голям мащаб, на млечна киселина, на биологичноактивни вещества – витамин В2, В12, добавя се към фуража и други.

Млечната суроватка е полезна за храносмилателната система и особено, когато има налице някакво заболяване, нормализира микрофлората в червата, забавя гнилостните процеси. Съдържащите се в нея витамини от група В, действат успокоително на нервите и освен това общоукрепващо. Тя действа против затлъстяване, използва се и в козметиката.

Биологичната стойност на белтъчините в нея са с висока биологична стойност и достига до 112%. Мазнините в нея имат висока смилаемост и са в малко количество, в състава й влизат витамините от В-групата, А, Е, никотинова киселина, холин, пробиотични бактерии, калций и магнезий. Тя се препоръчва при затлъстяване, ревматизъм, стенокардия, атеросклероза, хипертония, коронарна болест на сърцето, проявява антиоксидантна активност, което забавя стареенето на клетките.

Една от съставките в прясното мляко е суроватъчният белтък. Той представлява около 20% от белтъчините в млякото, а останалите 80% се дължи на казеина, който не е полезен за човека. За да си набавите около 20% белтъчини от млякото, ще трябва да изпиете близо 4 литра мляко. Към него ще приемете и много мазнини и лактоза. И като знаем, че в млякото има много казеин, става ясно колко излишни и не толкова здравословни хранителни вещества ще приемете заедно с нужните ви белтъчини. Едно добро решение е произведеният белтък от суроватка, който се ползва много от спортисти за набавяне на нужните протеини. Той е богат на лесноусвоими аминокиселини, особено на тези, които са най-необходими за намаляване на мускулния разпад, засилват синтеза на белтъчини, помагат възстановяването и са полезни за силови натоварвания.

Млечната суроватка съдържа 8-10% белтъчини, без вредния казеин и не толкова много лактоза, колкото в млякото – 46-52%.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Ползите от млечната суроватка

  1. Цвикът не е суроватка а е продукт получен при термичната и обработка.

  2. Surovatkata ne e cvik. Pri praveneto na sirene se otcejda surovatka. Tazi surovatka, kogato se svari, se poluchavat dva produkta- mnogo vkusna izvara i cvik.Izvarata ce precejda i ostava -cvik. Taka pravehme na selo.
    Izvinenia za latinicata

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *