Пъдпъдъчите яйца и техните полезни свойства

Полезните свойства на пъдпъдъчите яйца са известни на хората от преди много векове. Споменати в египетските папируси, в рецептите на китайската народна медицина, лечебното им действие е признато в целия свят

Списъкът със заболявания, които се повлияват, облекчават и лекуват с пъдпъдъчи яйца е доста широк. По съдържание на хранителни вещества те превъзхождат кокошите.

Пъдпъдъчите яйца и техните полезни свойства

Пъдпъдъчите яйца и техните полезни свойства

В пъдпъдъчите яйца, равни по маса на едно кокошо, се съдържат 2,5 пъти повече витамин B1 и B2, пет пъти повече калий, 4,5 пъти – желязо. Значително по-голямо е и наличието на витамин A, B3, фосфор, мед, кобалт.

Изследвания показват, че черупката на пъдпъдъчите яйца, състояща се от 90% калциев карбонат, е лесно усвоима и в допълнение съдържа всички необходими за човешкия организъм минерали – мед, флуор, сяра, силиций, цинк, манган и други (общо 27 елемента). По състав тя поразително съвпада със състава на нашите кости и зъби, освен това стимулира хемопоетичната функция на костния мозък. Много важно е наличието на силиций и молибден, тъй като нашата храна е особено бедна на тях, а те са абсолютно необходими за нормалното протичане на биохимичните реакции в човешкия организъм. Консумацията на смачкани черупки от пъдпъдъчи яйца има високо терапевтично действие, не са известни противопоказания, като при това не се наблюдават и никакви странични ефекти.

Включени в менюто, пъдпъдъчите яйца укрепват имунната система, нормализират дейността на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Имат положителен ефект при анемия, астма, високо кръвно налягане, диабет. Предотвратяват заболявания на гръбначния стълб, зъбен кариес, полиартрит, остеоартрит в напреднала възраст, както и всички видове екзема. Препоръчват се при чупливи нокти и коса, кървене на венците, запек, раздразнителност, безсъние, сенна хрема, безплодие, импотентност. Предпазват от мастит, според специалистите те са средство за превенция на рака.

Черупката на пъдпъдъчите яйца е особено полезна за подрастващите, тъй като в техния организъм процесите на образуване на костна тъкан са най-интензивни и изискват безпрепятственото постъпване на калций. Наличието на голям брой микроелементи, полезни за развитието на мозъка, помагат на детето да расте здраво и интелигентно.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *