Лечебни свойства на чудодейния родопски силивряк

Цветето родопски силивряк притежава отлични лечебни свойства и може да издържа на суша

Красивото цвете родопски силивряк вирее само в Родопите и се среща в България и Гърция, затова носи името на планината. Такива растения, които се срещат на строго определено място и никъде другаде по света се наричат ендемити. Известно е и с имената безсмъртниче, орфеево цвете, научното му наименование е Haberlea rhodopensis. То притежава чудесни лечебни свойства и участва в състава на известния Тибетски чай на младостта.

Цветето родопски силивряк притежава отлични лечебни свойства и може да издържа на суша

Цветето родопски силивряк притежава отлични лечебни свойства и може да издържа на суша

Цветето родопски силивряк е открито през далечната 1834 година от унгареца Имре Фривалдски, който му дава името ма своя учител ботаник Haberle. Растението се среща по варовиковите скали в района на родопския град Ардино, по поречието на река Арда, в местността „Шейтанкюприя”, около Ягодинската пещера. Цветето родопски силивряк притежава изумителни свойства на устойчивост на суша и може от изсушеното му стебло за хербарий да се възстанови и да продължи да се развива, след като се полива с достатъчно вода. Издържа 30 месеца, може би и повече без живителната течност. Това свойство се нарича анабиотична сухоустойчивост и затова е наречено безсмъртниче, защото възкръсва за живот след толкова продължителен недостиг на вода. Силиврякът може да изпадне в състояние на анабиоза (мнима смърт), както през лятото, така и през зимата и да се съживи при достатъчно влага, светлина и топлина.

Според преданията цветето родопски силивряк е било известно отпреди 3000 години на древните траки и е използвано за лечебни цели. То е слаб опиат и жреците в миналото са го изгаряли, за да дишат пушека му, с което изпадали в транс и правели своите предсказания. То се свързва и с божествената напитка амброзия, която според легендите дава дълголетие. Родопският силивряк е включен в червената книга на България на защитените видове и е забранено от закона да се бере и изкоренява.

Цветето притежава лечебни свойства да изчиства черния дроб, стомаха, бъбреците, кръвоносните съдове, действа тонизиращо и подмладяващо. Чай от билката може да се пие веднъж на 5 години, защото е много силен. Химичният му състав не е много добре проучен, но се знае, че съдържа полифеноли в листата си, които са силни антиоксиданти. Билката съдържа уникални полезни вещества в и затова в миналото са я използвали за лечение на шап по животните и рани.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Лечебни свойства на чудодейния родопски силивряк

  1. Корени от Родпски Силивряк дават чудодейни резултати при всички видове рак. Може тинктура. може и воден извлек. Има спекуланти билкари, които продават парчета от корени за по няколкостотин лева …

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *