Трета сливица – какво причинява и как се лекува

Само в България все още се използва местна упойка. В нормалните страни всички операции се извършват под обща упойка

Всеки човек има трета сливица. Тя се намира зад носа и може да се види само със задна риноскопия.

ВАЖНО: На Лекар.БГ има хубав материал по темата ТУК: Ето какво трябва да правим при трета сливица!

Може да се опипа и с пръст от опитен оториноларинголог. Тази сливица е част от целия комплекс тонзили, които има всеки човек. Тонзилите са много малки в периода на новороденото и постепенно нарастват като при всяка инфекция допълнително увеличават размера си.

Обикновено при по-малките деца – между 1-1,5 и 7-8 г., третата сливица е по-голяма и “запушва” носа откъм гърлото и Евстахиевите тръби (б. р., малки тръбички, които свързват средното ухо с горната част на фаринкса).

По тази причина децата стават сополиви, имат проблеми с ушите и се налага махането на третата сливица. Защото, като се задържат повече секрети в носа, това създава условия за развитието на възпаления и малчуганите повече боледуват.

Премахването не винаги решава проблемите на детето. Често тя се появява отново (рецидивира).

Отстраняването на третата сливица особено в комбинация с небните сливици нарушава възможността на организма да спре инфекцията на ниво носоглътка. Така тя продължава към бронхите и белия дроб. Фактът, че в някой случай тя отново разраства показва, че организмът се опитва да се бори с болестта и да не допуска влошаването й.

Операцията е доста кратка, но е и доста болезнена. Защото се прави без упойка, или както казват хората, с местна упойка.

Много добро решение е по безкръвен начин да се премахват образуванията на третата сливица. Най-важното нещо, което трябва да се знае, е, че процедурата се извършва с обща упойка. Само така образуванието може да бъде огледано добре и махнато прецизно.

Прилагането на обща упойка е масова практика в нормалните страни. При нас все още се използва местна. В този случай първо образуванието не може да се отстрани както трябва, второ – изживяването е страхотно неприятно. И некачествено като изпълнение.

Защо не се съобразяваме с европейската практика? Защото ние по принцип не се водим от евромоделите. А здравеопазването ни още не е европейско.

Всеки има трета сливица и малки деца и възрастни

След премахването на третата сливица се забранява да се приемат горещи храни и течности. Защото през пъвите 2-3 дни след операция това води до опасност от кървене. За щастие малко хора ядат врели ястия.

Класическото отстраняване на сливици се плаща от здравната каса. Но модерните, които са по-безболезнени и щадящи за пациента, не се покриват. Ето това трябва да знаят хората, защото често се объркват. И се питат защо например им се иска доплащане за накрайници или електроди за съвременната апаратура.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *