Трета сливица – какво причинява и как се лекува

Само в България все още се използва местна упойка. В нормалните страни всички операции се извършват под обща упойка

Всеки човек има трета сливица. Тя се намира зад носа и може да се види само със задна риноскопия.

ВАЖНО: На Лекар.БГ има хубав материал по темата ТУК: Ето какво трябва да правим при трета сливица!

Може да се опипа и с пръст от опитен оториноларинголог. Тази сливица е част от целия комплекс тонзили, които има всеки човек. Тонзилите са много малки в периода на новороденото и постепенно нарастват като при всяка инфекция допълнително увеличават размера си.

Обикновено при по-малките деца – между 1-1,5 и 7-8 г., третата сливица е по-голяма и “запушва” носа откъм гърлото и Евстахиевите тръби (б. р., малки тръбички, които свързват средното ухо с горната част на фаринкса).

По тази причина децата стават сополиви, имат проблеми с ушите и се налага махането на третата сливица. Защото, като се задържат повече секрети в носа, това създава условия за развитието на възпаления и малчуганите повече боледуват.

Премахването не винаги решава проблемите на детето. Често тя се появява отново (рецидивира).

Отстраняването на третата сливица особено в комбинация с небните сливици нарушава възможността на организма да спре инфекцията на ниво носоглътка. Така тя продължава към бронхите и белия дроб. Фактът, че в някой случай тя отново разраства показва, че организмът се опитва да се бори с болестта и да не допуска влошаването й.

Операцията е доста кратка, но е и доста болезнена. Защото се прави без упойка, или както казват хората, с местна упойка.

Много добро решение е по безкръвен начин да се премахват образуванията на третата сливица. Най-важното нещо, което трябва да се знае, е, че процедурата се извършва с обща упойка. Само така образуванието може да бъде огледано добре и махнато прецизно.

Прилагането на обща упойка е масова практика в нормалните страни. При нас все още се използва местна. В този случай първо образуванието не може да се отстрани както трябва, второ – изживяването е страхотно неприятно. И некачествено като изпълнение.

Защо не се съобразяваме с европейската практика? Защото ние по принцип не се водим от евромоделите. А здравеопазването ни още не е европейско.

Всеки има трета сливица и малки деца и възрастни

След премахването на третата сливица се забранява да се приемат горещи храни и течности. Защото през пъвите 2-3 дни след операция това води до опасност от кървене. За щастие малко хора ядат врели ястия.

Класическото отстраняване на сливици се плаща от здравната каса. Но модерните, които са по-безболезнени и щадящи за пациента, не се покриват. Ето това трябва да знаят хората, защото често се объркват. И се питат защо например им се иска доплащане за накрайници или електроди за съвременната апаратура.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *