Ето кои билки и подправки понижават високата кръвна захар

Глюкозата в зърнените храни е важен източник на енергия, който се превръща в кръвна захар след усвояването й

Мозъкът и мускулите ни имат постоянно нужда от глюкоза, понеже от нея си набавят енергията, която им е необходима. За правилното им функциониране те се нуждаят постоянно от глюкоза, особено мозъкът, който няма къде да складира енергията, от която се нуждае. Глюкозата в зърнените храни е важен източник на енергия, който се превръща в кръвна захар след усвояването й.

Chesan sresntu kravna zahar

Ето кои билки и подправки понижават кръвната захар

За да бъде в нормални граници кръвната захар хормонът инсулин играе важна роля за нейното усвояване. В действителност нормалното ниво на кръвната захар е важен фактор за здравето на човека. Ако е повишено нивото й тя може да навреди на организма. Повишаването може да стане, ако нивото на инсулина е ниско. Обикновено такива нива имат връзка със заболяването диабет. Едно проучване доказа, че някои билки и подправки съдържат феноли, с което са ефективни при висока кръвна захар.

Ето кои билки и подправки понижават кръвната захар:

Канела – има феноли 18% от сухото й тегло. Те са полезни за понижаване на високите нива на кръвната захар. Достатъчно е само 1 ч. л. на ден, за да се подобри контролът на глюкозата в кръвта.

Риган е друга билка, която се ползва и като подправка и е полезна за контрол на кръвната захар.

Карамфилът съдържа феноли 30% от сухото му тегло и антиоксидантите керцетини и антоцианини.

Чесънът съдържа серни съединения, които помагат да се разширят кръвоносните съдове. Това помага да се понижат нивата на кръвната захар. Полезен е и за сваляне нивата на холестерола.

Градински чай. Той притежава освен феноли и фитостероли, които понижават температурата на тялото – усеща се охлаждащо действие. В Германия е направено проучване, при което е установено, че при пиене на градински чай на гладно се наблюдава намаляване на кръвната захар.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *