Хормоните ни пречат да отслабнем?

Важността на еднокринната система за целия организъм отдавна вече не е тайна за никого

Малко известен обаче е фактът, че именно нарушенията в хормоналните нива са сред най-честата причина за проблеми с теглото, най-вече при жените в младежка и по-зряла възраст.

Хормоналните нарушения имат сериозни последствия за целия организъм

Хормоналните нарушения имат сериозни последици за здравето

Известно е, че пубертетът поставя началото на редица хормонални промени, които женските полови хормони естроген и прогестерон отключват в организма. Именно тогава много момичета се сблъскват за първи път с този проблем, попадайки в един омагьосан кръг, от който отчаяно се опитват да се измъкнат. Решението, което диетолозите предлагат в този случай, е в елементарния контрол върху поеманата храна, както и в известна физическа активност, която да не натоварва прекалено много организма.

По-сериозни проблеми обаче ги очакват жените на средна възраст, когато хормоналните промени са част от настъпващата менопауза, а количеството на произвежданите от яйчниците хормони започва прогресивно да намалява. И тук решението е в един по-сериозен контрол на хранителните навици, съчетан с подходяща физическа активност.

В единични случаи се налага намесата на ендокринолог или гинеколог, които да преценят обективното състояние на пациента и евентуално да назначат съответния тип хормонална терапия, която би била най-ефективна в конкретния случай.

Не са редки случаите обаче, когато хормоналните проблеми се проявяват като следствие на някакво друго по-сериозно заболяване, като поликистоза например, която засяга менструалния цикъл, предизвиква окосмяване по лицето и акне.

Нарушения в щитовидната жлеза също могат да доведат до хормонален дисбаланс, предизвикан от липсата на достатъчно количество тироидни хормони, които влияят непосредствено върху цялостния метаболизъм на организма.

Ендокринолозите съветват в ежедневното хранително меню да бъдат включени храни с високо съдържание на йод (водорасли, риба и др.), които също така стимулират и отслабването, а физическите упражнения да се превърнат в неизменна част от общия здравословен начин на живот.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Хормоните ни пречат да отслабнем?

  1. Az pak sam obratnoto otslabvam.imam gy6aStyma xa6imoto i kogato biax na 26 godini imam operacia genikologi4na Xerekstomia.i sam 58 klg.nito ka4vam nito svaliam.vzimam vseki den Ltoroksin.predi godini si slagax lepenki Sisten no ve4e neslagam na 47 god ..

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *