Правилното хранене преборва пролетната умора (ВИДЕО)

Главният виновник за това състояние са застояването вкъщи и вирусните инфекции

 

През пролетта повечето хора са предразположени към пролетната умора, но други не са предразположени и не се чувстват отпаднали. Какво можем да направим, за да не ни влияе сезонното неразположение?

Диетолозите и специалистите по хранене имат свое мнение по въпроса. Наистина начинът ни на живот е донякъде виновен като дава нова насока. Смяташе се, че причината за това състояние е липсата на витаминозна храна, но специалистите са на друго мнение. Те са убедени, че застояването вкъщи и малкото часове прекарани на слънце през зимата, а също и простудните и вирусни инфекции прекарани през последните месеци са причина за пролетната умора. Решаващ фактор е недостигът на витамин D. Проучванията са доказали, че той е естествен имуностимулатор. Недостигът на слънчева светлина смалява до много ниски нива количествата на този витамин в организма.

Плодовете и зеленчуците помагат за преборване на пролетната умора.

Плодовете и зеленчуците помагат за преборване на пролетната умора.

Липсата на витамин D води до отслабване на имунната система, а оттам до влошаване на състоянието на пациенти с други заболявания – множествена склероза, диабет, артрит и други. Необходимо е през зимата да се храним с пълноценен белтък, за да поддържаме силите си и за да се възстановим след нея. А това са месо, мляко, риба, яйца, ядки, бобови. Тези, които са решили да спазват великденския пост трябва да съчетават бобови храни със зърнени.

За да си набавим и другите витамини – А, С, Е, В-комплекс, които са ни липсвали през зимата е добре да с ядат сезонните плодове и зеленчуци, които присъстват на пазара – салата, маруля, репички, чесън и други.

Също могат да ни да от полза и оранжерийните плодове и зеленчуци, но специалистите съветват от тях да изяждате минимум по около 400 гр. на ден.

З да си набавите необходимите витамини, антиоксиданти и други полезни вещества е добре на трапезата ви да присъстват така наречените суперплодове – ягодите вече могат да се намерят по пазарите, по късно ще излязат черешите, кайсиите и прасковите.

Специалистите съветват да си избирате плодовете според яркостта им на цветове. Които са по-ярко оцветени имат повече биоактивни вещества в натурален вид.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *