Тровят ни с фалшиви козунаци

Опасните сладкиши съдържат изкуствени подсладители и яйца на прах

Козунаци, които съдържат вместо захар изкуствени подсладители, ни тровят по най-светлите християнски празници. Потребители алармират, че и някои курабии съдържат опасни съставки. Става въпрос за захарозаместителя ацесулфин, който е опасен за човешкото здраве. Подсладителят може да причини нервни разстройства при по-малките, стомашно-чревни проблеми при хора с чувствителен стомах, а така също може да доведе до алергии и кожни обриви. От браншовия съюз на хлебопроизводителите и пекарите предупреждават, че трябва да се внимава какви козунаци купуваме.

Тровят ни с фалшиви козунаци

Тровят ни с фалшиви козунаци

Най-яркия различител е цената. Козунаците менте са много по-евтини от по-добрите, чиято цена тази година варира между 2,50 до 3,20 лева за 400 грама. По-евтините изделия със сигурност са фалшиви и отровни, пише „Блиц” като цитира „Монитор”.
Освен отровни, много от козунаците тази година ще бъдат и фалшиви, тъй като вместо истинските продукти – яйца, мляко и захар, много производители слагат яйца на прах и други изкуствени съставки, пълни с така вредните Е-та, които могат да ни разболеят. Тези изкуствени миксове се добавяли към брашното, но били пълни с изкуствени оцветители и други вредни химически субстанции.
Истинският козунак се познава по това, че когато го чупите, той се разделя на т. нар. „конци”. Фалшивите приличали повече на кекс и имали леко горчив вкус. Специалистите съветват, ако не искате да се натровите по празниците, най-добре си направете домашен козунак и домашни курабийки.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *