Абстиненция – адът на всички зависимости

Хора, прекаляващи с алкохол и наркотици, са сред пациентите, за които опасната абстиненция все някога може да стане част от живота им

Хората, които страдат от различни зависимости като алкохол или наркотици, са застрашени от изпадане в абстиненция. Това става след внезапно прекъсване на продължително приемане на дрогата или алкохола. За своеобразно подобно състояние дори вече се говори и при хора, свикнали да приемат прекалено голяма количество захари.

абстиненция

Хора, прекаляващи с алкохол и наркотици, са сред пациентите, за които опасната абстиненция все някога може да стане част от живота им

Изпадането в абстиненция е в резултат на физическата и психическа зависимост, създадена от продължителен прием на психотропни средства, които влияят на мозъка като алкохол или наркотици. По отношение на алкохола са налице група от симптоми с различна тежест и различно съчетание помежду си. Появяват се след пълно спиране или рязко намаляване приема на алкохол, употребяван редовно във високи дози за дълъг период от време.

Началото и протичането на абстинентното състояние е ограничено във времето и в значителна степен зависи от качеството и количеството на приеманите спиртни напитки.

Проявява се с две групи симптоми: психични – тревожност, депресия, страх, раздразнителност, напрегнатост и непреодолимо желание да се приема алкохол с ясното съзнание, че това ще облекчи страданията; телесни – стягане в сърдечната област, ускорена сърдечна дейност, повишено кръвно налягане, треперене на ръцете, устните, клепачите, студена пот по лицето и тялото.

абстиненция

Хора, прекаляващи с алкохол и наркотици, са сред пациентите, за които опасната абстиненция все някога може да стане част от живота им

Състоянието на абстиненция може да бъде доброволно или профилактично. При доброволното зависимият сам се отказва с цел да заздрави организма си, докато при профилактичната в медицината се означава въздържането от определени действия, навици или храни, с цел да се предотврати развитието на определено заболяване или да се подпомогне неговото лечение.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Примери за профилактична абстиненция са въздържане от храни, съдържащи захар, при диабет, при атеросклероза – въздържане от храни, съдържащи мазнини и холестерол, въздържане от тютюнопушене при заболявания на дихателната система и др.

Наркотичната и алкохолната абстиненция е много опасна, защото тогава психиката и тялото са подложени на огромен натиск и мъчения. Има хора, за които това дори може да приключи летално.

Физиологичната абстиненция при наркомани или алкохолици се изразява в нарушаване на нормалното протичане на физиологичните процеси в организма като чувство за болка в мускулите и ставите, тремор и рязко покачване на кръвното налягане, тежка обща слабост и понижаване на кръвното налягане. Освен това се наблюдава ускорен пулс, учестено дишане, повишена нервност и агресия, демотивираност, самоизолация, отпадналост, халюцинации, тремор, налудно поведение и др.

Към субстанциите, предизвикващи симптоми на абстиненция спадат алкохол, никотин, кофеин, метамфетамин, екстази, хероин, марихуана, сънотворни, транквиланти, морфин и други болкоуспокояващи, дизайнерски наркотици и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Абстиненция – адът на всички зависимости

  1. майка ми е изпадала в абстиненция тя е тютюнопушачка и ги е спирала не веднъж.

  2. 12г съм с антидепресант. Сега съм ги спряла по схема от 1,5мес. получих същите симптоми,като преди да ги започна но в по малка сила.Колко време е необходимо да свикне организма или пак да започвам с антидепр./с ада/

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *