Абстиненция – адът на всички зависимости

Хора, прекаляващи с алкохол и наркотици, са сред пациентите, за които опасната абстиненция все някога може да стане част от живота им

Хората, които страдат от различни зависимости като алкохол или наркотици, са застрашени от изпадане в абстиненция. Това става след внезапно прекъсване на продължително приемане на дрогата или алкохола. За своеобразно подобно състояние дори вече се говори и при хора, свикнали да приемат прекалено голяма количество захари.

абстиненция

Хора, прекаляващи с алкохол и наркотици, са сред пациентите, за които опасната абстиненция все някога може да стане част от живота им

Изпадането в абстиненция е в резултат на физическата и психическа зависимост, създадена от продължителен прием на психотропни средства, които влияят на мозъка като алкохол или наркотици. По отношение на алкохола са налице група от симптоми с различна тежест и различно съчетание помежду си. Появяват се след пълно спиране или рязко намаляване приема на алкохол, употребяван редовно във високи дози за дълъг период от време.

Началото и протичането на абстинентното състояние е ограничено във времето и в значителна степен зависи от качеството и количеството на приеманите спиртни напитки.

Проявява се с две групи симптоми: психични – тревожност, депресия, страх, раздразнителност, напрегнатост и непреодолимо желание да се приема алкохол с ясното съзнание, че това ще облекчи страданията; телесни – стягане в сърдечната област, ускорена сърдечна дейност, повишено кръвно налягане, треперене на ръцете, устните, клепачите, студена пот по лицето и тялото.

абстиненция

Хора, прекаляващи с алкохол и наркотици, са сред пациентите, за които опасната абстиненция все някога може да стане част от живота им

Състоянието на абстиненция може да бъде доброволно или профилактично. При доброволното зависимият сам се отказва с цел да заздрави организма си, докато при профилактичната в медицината се означава въздържането от определени действия, навици или храни, с цел да се предотврати развитието на определено заболяване или да се подпомогне неговото лечение.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Примери за профилактична абстиненция са въздържане от храни, съдържащи захар, при диабет, при атеросклероза – въздържане от храни, съдържащи мазнини и холестерол, въздържане от тютюнопушене при заболявания на дихателната система и др.

Наркотичната и алкохолната абстиненция е много опасна, защото тогава психиката и тялото са подложени на огромен натиск и мъчения. Има хора, за които това дори може да приключи летално.

Физиологичната абстиненция при наркомани или алкохолици се изразява в нарушаване на нормалното протичане на физиологичните процеси в организма като чувство за болка в мускулите и ставите, тремор и рязко покачване на кръвното налягане, тежка обща слабост и понижаване на кръвното налягане. Освен това се наблюдава ускорен пулс, учестено дишане, повишена нервност и агресия, демотивираност, самоизолация, отпадналост, халюцинации, тремор, налудно поведение и др.

Към субстанциите, предизвикващи симптоми на абстиненция спадат алкохол, никотин, кофеин, метамфетамин, екстази, хероин, марихуана, сънотворни, транквиланти, морфин и други болкоуспокояващи, дизайнерски наркотици и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Абстиненция – адът на всички зависимости

  1. майка ми е изпадала в абстиненция тя е тютюнопушачка и ги е спирала не веднъж.

  2. 12г съм с антидепресант. Сега съм ги спряла по схема от 1,5мес. получих същите симптоми,като преди да ги започна но в по малка сила.Колко време е необходимо да свикне организма или пак да започвам с антидепр./с ада/

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *