Какво е абсцес на зъб

Рискът да се развие зъбен абсцес може да бъде намален чрез спазването на добра устна хигиена

Абсцес на зъб е болезнена инфекция в корена на зъба или между венеца и зъба. Често за причина за проблема се посочват нелекуван кариес, травма на зъб, възпаление или заболяване на венците. Те могат да доведат до проблеми с емайла, което позволява на бактериите да заразят центъра на зъба, т. нар. пулпа.

Рискът да се развие зъбен абсцес може да бъде намален чрез спазването на добра устна хигиена

Инфекцията може да се разпространи от корена на зъба до поддържащите го кости.
Сред най-разпространените симптоми на абсцес на зъб са тежък и продължителен зъбобол, протичащ с изпитването на пулсираща или остра болка, както и температура, болка при дъвчене, чувствителност на зъбите към топли или студени напитки, горчив вкус в устата, лош дъх, подути лимфни възли, общ дискомфорт, подуване на венците.
Ако коренът на зъба умира в резултат на инфекция, зъбоболът може да спре. Това обаче не означава, че инфекцията е преминала, тя остава активна и продължава да се разпространява и да унищожава тъканта. Затова при подобни симптоми и за да се избегнат усложнения, е наложително да се посети зъболекарския кабинет.
Стратегиите за премахване на инфекцията, запазване на зъба и предотвратяването на усложнения са концентрирани главно в лечението на абсцеса на зъба.
За да се елиминира инфекцията, обикновено се налага отваряне и дрениране на абсцеса.
Възможно е зъболекарят да предпише антибиотици, които да помогнат в борбата с инфекцията. За облекчаване на болката и дискомфорта, свързан с абсцеса на зъб помага изплакване с топла солена вода и обезболяващи лекарства, предписани от специалиста по дентална медицина.
Рискът да се развие зъбен абсцес може да бъде намален чрез спазването на добра устна хигиена.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *