Акустична неврома – същност, симптоми, лечение

Акустичната неврома се диагностицира само веднъж годишно на 100 хил. души

Нервната система се състои от мозъка и гръбначния мозък, а повечето от нервите в тялото са свързани първо с гръбначния мозък и след това се свързват с главния мозък. Има 12 двойки нерви, които произтичат директно от мозъка и преминават през отвори в черепа за да

Акустичната неврома се диагностицира само веднъж годишно на 100 хил. души

достигнат директно до техните места. Осмия черепно мозъчен нерв е този, който служи за слуха и баланса. Акустичната неврома е доброкачествен израстък, който произтича от обвивката около осмия черепно-мозъчен нерв. Може да се каже, че терминът “акустична неврома” е по-скоро неправилен, тъй като израстъкът се появява обикновено от страна на осмия нерв и то от тази страна, която се занимава с баланса, а не със звука. Въпреки тези неточности терминът е навлязъл широко в употреба. Акустичната неврома възниква във връзка с доста редки случаи на наследствено заболяване наречено неврофибромиоза, в която възникват множество тумори на черепните нерви.
Акустичната неврома се диагностицира само веднъж годишно на 100 хил. души. Малките акустични невроми не причиняват никакви симптоми обаче могат да бъдат намерени в почти 3 на сто от възрастните хора. Акустичните невроми обикновено растат бавно в продължение на няколко години.
Симптомите на акустичната неврома са:
1. Намаляване на слуха в едното ухо, който обикновено е коварен и се влошава бавно.
2. Шум в ушите
3. Нестабилност или нарушения в баланса
4. Сковаване и изтръпване на лицевите мускули
5. Главоболие и тромава походка
6. Умствено объркване
Има три метода за лечение:
– чрез медикаменти
– с лъчетерапия
– и хирургично отстраняване.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *