Важните алкални храни пазят от диабет, рак и други болести! Вижте кои са те!

Алкални храни и напитки за здравословно хранене. Алкална диета, примерно меню. Алкално-киселинен баланс. Ползи и вреди. Има ли ефект? Високо алкални и алкализиращи храни. Високо киселинни. Неутрални. Таблица. Принципът на дъгата. Картофи. Плодове. Ябълки. Лимон. Кисело мляко. Сода. Фъстъци. Мед. Диетата на д-р Джон Пагано. Неумивакин. Рак. Гъбички. Подагра. Диабет. Отслабване. Псориазис. Рецепти. Аюрведа.

Алкални храни и напитки за здравословно хранене.

Алкализирането на организма помага за подобряване на здравословното състояние. Това се постига с консумацията на повече алкални храни и напитки. За целта може да се използват плодове и зеленчуци, повечето, от които са алкални или дори силно алкални. Такива са например червено цвекло, целина, моркови, краставици, диня, плодове като шипка, глог, къпини, малини и ягоди, карфиол, пъпеш, касис, почти всички останали плодове, лимонов сок и т. н..

Приготвянето на сокове от моркови, цвекло, целина, краставица и друг, се постига също доста добро алкализиране на кръвта. Трябва да се спазват някои подробности по отношение на червеното цвекло, с което не трябва да се почва с големи дози, а около 100 мл на ден и всеки сам да прецени колко да бъдат те, за да не се получава гадене и виене на свят и обикновено той се разрежда със сок от моркови или друг по Ваш избор, но с морковите са добра комбинация.

Алкална диета, примерно меню.

При съставяне не алкална диета всеки може да си определи колко и какви плодове и зеленчуци да яде, но желателно е плодовете да се ядат около половин час или поне 15 минути преди основното хранене. Освен това не всички храни в менюто може да са алкални, защото храната може да стане бедна на белтъчини например.

Примерна алкална диета

Закуска

2-3 ябълки или портокала, няколко маслини, овесена каша една порция ( за тези, които изразходват повече енергия малко повече от кашата), бадеми, орехи, горски плодове и по желания обезмаслено кисело мляко.

Обяд

Демир бозан билки за бъбреци

Супа от коприва и гъби, киноа, пълнозърнест или ръжен хляб, маслинена паста или авокадо.

Вечер

Зеленчукова салата, печени картофи, грах или нахут пълнозърнест хляб.

Преди ядене може да си направите пресен сок от моркови или от други зеленчуци или плодове. Не е добре да се смесват сурови плодове и зеленчуци в едно ядене или в соковете. Храната е желателно да бъде поне 80% алкална, а другите 20% да е киселинна, защото не всичко може да е само от алкален вид. Също трябва да не се употребяват силно киселинни храни като чипс, пържени картофи, кола, кафе, кексове и други тестени храни, меса, безалкохолни напитки, захар и рафинирани храни, тлъсти сирена и други.

Алкално-киселинен баланс.

Киселинни и алкални храни

Киселинни и алкални храни

От храните, които ядем зависи алкално-киселинният баланс в нашите тела. Това се получава в зависимост от храните, които консумираме – дали са те киселинни или алкални и се променя съответно нашето рН като се понижава или повишава. Показателят рН показва колко е потенциалният водород (potential hydrogen) във водата в организма. Скалата на показателя е от 1 до 14 като 7 се приема за средна стойност.

Когато човек боледува средата в организма му е киселинна, а за един здрав човек тя е алкална. Колкото стойностите на рН в тялото са по-ниски, толкова по-зле е човек и най-ниските стойности са характерни за най-тежките болести като рак (ако стойностите са много ниски продължително време) или просто организмът не може да функционира нормално. Дали една храна е киселинна или алкална зависи от нейния минерален състав. Например алкални храни са тези, които имат главно калий, калций, магнезий, желязо, натрий, а киселинно-образуващи са с по-високо съдържание на хлор, сяра, фосфор, йод, манган.

Ползи и вреди.

Ако нивото на рН е ниско (ацидоза) продължително време, ние се чувстваме отпаднали, по-бавно се възстановяваме, имунната ни система е отслабнала, получават се чести боледувания и т. н.. Човек е предразположен към ошипяване, артрити, появяват се различни здравословни проблеми и различни други болести. На болните от рак кръвта им е силно кисела, рН е много нисък.

Ако в кръвта нивото на рН е много високо то също се получават проблеми. Състоянието се нарича алкалоза. При него имаме повишено количество на отрицателните хидроксилни аниони (ОН-), а водородните катиони са под средното им ниво. При алкалоза се получава аритмии, отпадналост, изтръпвания, мускулни крампи, гърчове, задух и други.

Ползата от препоръчаните алкални храни се състои в подобряване на здравето, мускулния тонус, по-бързо възстановяване от умората, по-добро храносмилане, по-силна имунна система. Когато човек консумира повече алкални храни и кръвта му стане алкална, то той не страда от недостиг на калций, от една страна, защото в самите алкални храни има достатъчно от него и от друга, когато е налице киселинна среда в кръвта, от организма се отделят калциеви соли, за да я неутрализират, а те са алкални. Така се получава загуба на калций, ако чрез храненето нашето рН е ниско заради повечето киселинни храни и обратно, ако се храним с алкални храни ще имаме повече калций.

Има ли ефект?

Има научни изследвания и доказателства, че модерните алкални храни и алкалната вода увеличават подобряват здравето, производителността на мускулите и ред други ползи за здравето са установени от тях. Дори, ако се приготви само алкална вода и се пие, тя може да повиши нашето рН. Това се използва и при спортистите. Ако те не пият достатъчно вода и особено алкална минерална, то техните мускули могат да се стопят по причина на белтъчините в храната, които са киселинни. media.muskuli.com

Високо алкални и алкализиращи храни.

Високо алкални храни са тези, които повишават нашето рН в кръвта в доста високи стойности, а алкализиращи са също такива храни, които има значение като общо понятие.

Високо алкални храни са следните: червено цвекло и сокове от него, целина, моркови и сокове от него, други зеленчукови сокове, пресни и сушени смокини и кайсии, краставици, зрели лимони, стевия, високо алкална вода, броколи, авокадо, розмарин, ленено семе, чесън, портокали, грейпфрути и други цитрусови плодове, куркума Лонга, сурови ядки (без фъстъците) и други.

Умерено алкални храни са следните: зеле, домати, ябълки, повечето билки, горски плодове, зеленолистни зеленчуци, зехтин, киноа, бял боб, зелен боб, киноа, соя, домати, рукула, соя, цикория, джинджифил, бамя, чия, червен лук, репички, семена от чия, лук, бяло зеле и други.

Високо киселинни.

Високо киселинни храни са следните: свинско, миди, риба развъждана в рибарници, алкохол, гъби, млечни храни (някои от суровите могат да са леко алкални), яйца, говеждо, захари, какао, кафе, безалкохолно напитки, подсладители, лекарства, пилешко, черен или английски и някои други видове чай съдържащи кофеин, подсладители и други.

Неутрални.

Неутрални храни по отношение на киселинно-алкалния баланс са храни с ниска алкалност и киселинност, които има Рх 7 или близка до тази стойност. Такива храни са покълнали семена и ядки, суров мед, незрели плодове, сливи, сурово козе мляко и т. н..

Таблица.

Сред публикуваните таблици за посочените киселинни и алкални храни има известна разлика, но тя не е с много голяма разлика от различните източници. Достатъчно е да придобием представа за тези храни, които употребяваме, от кои бихмре имали повече полза и от кои по-малко за нашето здраве.

Алкални храни таблица

Алкални храни таблица

Принципът на дъгата.

Алкални храни цветовете на дъгата

Алкални храни цветовете на дъгата

Здравословното хранене може да бъде сравнено с цветовете на дъгата. Представете си плодове и зеленчуци имащи от тези 7 цвята. Употребявайки ги всеки ден ще имате достатъчно витамини, антиоксиданти и други полезни хранителни вещества в тялото си. Това е наистина трудно да се постигне, защото в някои сезони липсват част от тях. В единия край на спектъра на дъгата се намира червеният цвят. Суровите плодове и зеленчуци с червен цвят са червени ябълки и боровинки, домати, череши, вишни, ягоди, диня. От другия край на дъгата е виолетовият цвят. С него са оцветени патладжани, грозде, сливи. Сините боровинки са едно стъпало до тях.

От друга страна в цветовете на дъгата могат да бъдат оцветени храните с рН от 1 до 14, които се подреждат в таблица. В нея се оцветяват по групи храните във виолетово – здравословните алкални храни, в червено киселинните и в зелено – неутралните.

Алкални храни скала

Алкални храни скала

Алкални храни подредени по цветовете на дъгата

Алкални храни подредени по цветовете на дъгата

Картофи.

Един често употребяван продукт са картофите. Те се употребяват топлинно обработени, макар че има и рецепти за сок от суров картоф с други сурови зеленчукови сокове за определени рецепти. В такъв случай сокът от суров картоф е алкален. Когато се ядат пресни картофи, но заедно с люспите, защото в тях има ензими и витамини, а са тънки, те са алкални. Картофите, които са по-късни, вече са ниско алкални, а сладките картофи са определени като ниско киселинни.

Плодове.

Повечето плодове са алкални и даже много от тях високо алкални. Изключение правят ананас и манго. Висока алкалност имат и сушените плодове. Ако една диета е подбрана с повече сурови плодове, тя ще бъде много полезна за здравето на телата ни. Препоръчва се храната ни да бъде повече храна, която да преобладава на трапезата под формата на плодове и зеленчуци. Започвайки храненето със сортови плодове за предястие, ние си осигуряваме нужните полезни вещества за поддържане на по-високо рН в организма.

Ябълки.

Ябълките са определени в 2 категории близки една до друга. Сладките ябълки са определени като средно алкални с рН – 8. Към тях се определят: узрелите банани, моркови, чесън, целина, ягоди, авокадо, кайсии, тиква, сливи праскови и други. киселите ябълки се определени като слабо алкални – с рН 7,5. Към тази категория са следните: червено цвекло, зелен фасул, карфиол, пащърнак, чушки, броколи, зеле, пащърнак, портокали, пресен джинджифил, прясна царевица, малини и други.

Лимон.

Полезните алкални храни подредени по цветовете на дъгата

Полезните алкални храни подредени по цветовете на дъгата

Лимоните са силно алкални. Те заедно с динята имат висока степен на рН – 9, затова са добри за всякакви болести и за здрави хора. Лимоните и зелените лимони лайм имат алкални микроелементи, които повишават алкалността в кръвта, след като бъдат изядени. Това, че са кисели на вкус не означава, че внасят киселинност в организма. Важно е съдържанието в тях на определени алкално образуващи микроелементи.

Кисело мляко.

Киселото мляко спада към ниско киселинните храни. Ако то бъде подсладено обаче, неговата киселинност се покачва и то става от ниско киселинна храна към такава със средна киселинност. Към ниско киселинните храни спада и изварата.

Сода.

Обикновената сода за хляб е алкална и се използва от много хора за погасяване на киселините в стомаха от лошото храносмилане. Това се прилага и то спортисти, които след тренировка се нуждаят от пиенето на алкална течност за понижаване на повишената киселинност в телата си, получена по време на тренировките. По този начин се предпазват и мускулите от отслабване, защото киселинната среда, дори и малка да е, е вредна за тях.

На Запад се практикува вливания във вената на сода бикарбонат с цел пречистване от отпадъчни вещества от процесите на обмяната и от лекарствата. Това се прави под строг контрол о в определени дози. Високите дози обаче могат да са вредни за лигавицата на стомаха, за зъбния емайли други. bb-team.org

Фъстъци.

Фъстъците спадат към храните, които са високо киселинни. Те не трябва да се ядат сурови. В тази категория са телешкото, свинското месо, туршиите, киселите краставички, деликатесни сирена, орехите, рибни консерви, черен чай, кафе, алкохол, сладкиши, бисквити и други.

Мед.

Пчелният мед е определен като леко киселинен или неутрален, а чистият мед като леко алкален. Той е много полезен, но не трябва да се прекалява с него, защото в по-големи дози се получава пренасищане и непоносимост към него. Препоръчва се 2 големи супени лъжици дневно, но и малко повече няма да навреди. Ако се консумира много мед, тогава се получава до нежелани реакции.

Диетата на д-р Джон Пагано.

Диетата на д-р Джон Пагано обяснена съвсем накратко е алкална. Той я създал въз основа на своя опит и на трудовете на д-р Едгар Кейси. Във форумите в мрежата се споделят различни случаи на хора получили голяма полза за здравето си от неговата диета. Във форума metsababa.net, един читател споделя как се отървал за 7 седмици прилагане на алкалната диета на д-р Джон Пагано е успял да се излекува от псориазис. Диетата се основава на факта, че телата ни имат нужда от пречиства с алкална диета.

Проблемът е в телата ни и в дебелото черво най-вече. Чрез нужната промяна в храненето се получава укрепване на чревната стена на червото и постепенно то се пречиства и започва да функционира нормално. Читателят, който споделя своя случай казва, че никой лекар не му е казал, че трябва да промени начина си на хранене, а само му изписвали лекарства. От това печели фармацевтичната индустрия и те имат полза да сме болни.

Неумивакин.

Проф. Иван Неумивакин е един от най-големите лекари в Русия. Той прави изказвания, с които скандализира досегашните представи изградени от медицината. Докторът твърди от личен опит, че болести като Паркинсон, диабет, множествена склероза и високо кръвно не съществуват. Той успява да ги лекува с природни средства, сред които на първо място е водата, използва и кислородна вода.

Причината е, че водата (алкализираната особено) и кислородната вода са алкални. Това допринася за пречистването на целия организъм и повишаване на нашето рН в телата ни. За болестите той споделя, че те са причинени от тежко отравяне на червата с храни, лекарства, химикали, стресове и други.

Рак.

Ракът е една от най-смъртоносните болести на нашето време. Балансът на рН в телата на болните от рак е с много ниски стойности. За тях е от голямо значение да се хранят с повече алкални храни и особено такива, които са богати на антиоксиданти. Те се противопоставят на болестта като намаляват киселинността, която е благоприятна за развитието на раковите клетки.

Гъбички.

Срещу гъбичките д-р Тулио Симончини е установил, че най-добре действа содата бикарбонат. И защо тя – защото е силно алкална. Това означава, че ако се храним с повече алкални храни, ще можем да помогнем на организма си да се бори с гъбичките. Обикновено имунната система се справя с тях, н ако тя отслабне се започва болестен процес. Алкалните храни помагат като повишават рН на организма и с това по непряк начин усилват и имунната система.

Подагра.

При подагра храненето трябва да бъде с повече алкални храни, с което се предпазваме от нея и то други болести като диабет, рак, бъбречни болести, ацидоза и други. за нормален баланс на рН е добре да се храним с 60% алкални храни и с 40% киселинно образуващи.

Диабет.

Още в началото на миналия век учените са установили зависимост между заболяванията и ниските стойности на рН в организма. Подобно и на другите болести и за диабет ние имаме полза от жизненоважните алкални храни за излекуването си. Какви храни ще се подберат за диета с алкални храни е въпрос на решенията на специалистите. Не веднъж се споделят в интернет случаи на хора оздравели от диабет чрез диета.

Отслабване.

Диета с алкални храни

Диета с алкални храни

Като краен резултат от употребата на повече алкални храни е отслабването. Това е целта на много хора с наднормено тегло. Хранителният режим за отслабване с алкални храни се състои в това да се употребяват повече сурови плодове, зеленчуци и вода и да се избягва напълно тлъсти меса. Крехкото месо е позволено, също трябва само да се ограничат и другите киселинни храни като тестените. Водата и билковите чайове само между храненията се употребяват. hranene.framar.bg

Псориазис.

Псориазисът според някои лекари е заболяване на червата, които не могат да функционират добре и се нуждаят от пречистване със здравословно хранене и други естествени методи. За целта много подходящи са алкалните храни. Както казахме трябва да има в менюто и белтъчни и зърнени храни, които са киселинни.

Рецепти.

Правилното хранене е с 60% алкални храни и 40% киселинно образуващи или със 70% алкални и 30% киселинни. При случаи на лечение от някои болести се препоръчва временно да бъде съотношението 80% алкални и 20% киселинни храни.

Препоръчва се да започнете храненето си сутрин с малко вода и лимонов сок преди ядене, може до половин час преди това. След това преминете към закуската с ябълки, диня и вкусното бадемово мляко.

За обяд може да хапнете салата рукола ли друга зелена салата по ваш избор. Към нея можете да добавите омлет със спанак, орехи, чесън и целина.

За вечеря – супа от тиква и моркови и печена сьомга със зелен лук и зехтин.

Закуска: Палачинка със спанак, кълнове и сок от ананас.

Обяд: Бъркани яйца със салата от спанак. Добавете и аспержи към яйцата и малко портокал.

Вечеря: Кюфтета от спанак и просо, тиква за десерт, печена варена или на пюре.

Аюрведа.

Според Аюрведа, за да сме здрави нашето рН трябва да е неутрално, защото при всяко отклонеше в стойностите нагоре или надолу води до проблеми от различно естество. Така се пораждат болестите, защото се нарушава ”балансиращият фактор”.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Важните алкални храни пазят от диабет, рак и други болести! Вижте кои са те!

  1. Орехите са силно киселинни и препоръката да се включат в алкална закуска ми се струва неподходяща. Вероятно е по-добре орехите да се включат в киселинно ядене.

  2. Е пишете тук глупости. Статията е за двойка. Като преписвате гледайте поне да не си противоречите. Плодовите сокове били киселинни, обаче плодовтете алкални. И ред подобни глупости. Да не ги изреждам …

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *