Билката алпийска роза ще Ви помогне за пречистване на тялото

Освен за пречистване на тялото билката алпийска роза е полезна и за гнойни и други видове рани

Билката алпийска роза има латинско название Sempervivum, което означава, че живее вечно – Semper („винаги“) и Vivus („жив“), тъй като това многогодишно растение запазва листата си през зимата и е много устойчив на тежки условия на растеж, въпреки че е тропическо. Тя е от род от около 40 вида цъфтящи растения от семейство Дебелецови, известно като houseleeks. У нас тя е известна и като дебелец.

Билката алпийска роза ще Ви помогне за пречистване на тялото и за лечение на рани

Билката алпийска роза ще Ви помогне за пречистване на тялото и за лечение на рани

Популярното му име в някои страни ”houseleek” се смята, че произлиза от традиционната практика за отглеждане на растения по покривите на къщите, за да се предпазят от пожар и мълнии. В Уелс често поддържат погрешното вярване, че като го отглеждат на покрива на къщата, то осигурява здравето и благоденствието на хората, които живеят в нея.

Обикновено всяко растение живее в продължение на няколко години преди цъфтежа. Техните хермафродитни цветове преминават през мъжки етап. След това се появяват тичинки и разпространението им далеч от плодниците в центъра на цветето и поради това самоопрашването е доста трудно. Цветът на цветята е червеникав, жълт, розов, или по-рядко белезникави. След цъфтежа, растението умира, обикновено оставяйки много компенсации, които е произведен през живота си.

“Демир

Ползи за здравето

Билката алпийска роза е била използвана в миналото и се използва и сега като лечебно растение. Тя няма известни странични ефекти (освен че  действа очистително на червата в големи дози, което всъщност е полезно при лечение на някои заболявания) или лекарствени взаимодействия.

Нейните употреби са за спиране на лошите случаи на диария, като пиете сок от листата или ако ги ядете директно, и обикновено се прилага сок директно върху кожата подобно същата употреба като алое вера, например за изгаряния, брадавици и ухапвания от насекоми.

Пречистване на организма със сок от алпийска роза

Сайтът Framar.bg препоръчва билката алпийска роза за пречистване на организма със сок от растението. Тази негова способност да пречиства тялото и кръвта е известна още от дълбока древност. Използват се месестите листа на растението за извличане на сока като може и със сокоизстисквачка. Приема се по 1 супена лъжица половин час преди ядене в продължение на10 дни, след което се почива.

Сокът на алпийската роза е силно алкален и благодарение на това, пречиства кръвта и тъканите от свободните радикали. Алкалните храни и билки се борят със свободните радикали в тъканите, които са причина за поява на някои болести и на рака и за остаряването.

Алпийска роза (Sempervivum) расте по планините до към 2000 м. н. в.

Алпийска роза (Sempervivum) расте по планините до към 2000 м. н. в.

Освен този лечебен сок се препоръчва и отвара от билките невен, коприва, мента, бял равнец, пелин и жълт кантарион. Смесете по 50 грама от тях и сложете 2 супени лъжици от сместа в 0,500 литър кипнала вода. Оставете ги на котлона да врят още поне 5 минути, след което прецедете течността. Употребяват се по около 100 мл 2 пъти за деня преди хранене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *