Алцхаймер и профилактика на болестта

Здравословният и разнообразен хранителен режим отдалечава опасността от Алцхаймер на стари години

Алцхаймер и  профилактика на болестта

Алцхаймер и профилактика на болестта

По данни, влючени в доклада на Световната Алцхаймер организация, почти 36 милиона души по света са жертва на Алцхаймер или други деменции, а ¾ от тях нямат поставена диагноза и не се лекуват. В България, засегнати от различни форми на деменция са над 100 000 души като около 50 000 от тях страдат от Алцхаймер.

Алцхаймер е неличима до момента, деградираща болест, която унищожава мозъчните клетки бавно и прогресивно като постепено напълно уврежда здравето.

Въпреки, че обикновено се свързва с остаряването на организма и най-често се диагностицира след 65-годишна възраст, има случаи, когато болестта се проявява и много по-рано.

Редица изследвания доказват, че тази коварна болест все пак може да бъде предотвратена в над 50% от случаите. Здравословният и разнообразен хранителен режим, движението, чистият въздух, добрият сън, и не на последно място интелектуалните занимания са едни от основните стъпки, които трябва да предприемем за предпазване от Алцхаймер или за забавяне на нейното развитие.

“Archives of Neurology” публикува резултати от изследване, проведено от американски учени, доказващи зависимостта между хранителния режим и риска от развитие на Алцхаймер.

Сред храните, осигуряващи отлична профилактика на болестта, които специалистите препоръчват за редовна консумация са: горските плодове /червени боровинки, къпини/, тъмнозелените листни зеленчуци /зеле, цвекло/, рибата /сьомга, сардина, херинга/, ядките /най-вече орехите/.

Обобщавайки резултатите от изследването, американските учени правят още един важен извод – храните, предизвикващи сърдечни проблеми, носят по-голям риск и за Алцхаймер.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Алцхаймер и профилактика на болестта

  1. Стига сте заблуждава пи хората ,че действат положително тези гривни вярват ви заблудените

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *