Амарант – здравословна храна, полезна за автоимунен тиреоидит и рак

Растението амарант е с много ползи за здравето, то съдържа антиоксиданти и витамин Е

Полезното растение амарант е често считано за плевел, но то е много полезно и има хранителна стойност, която го препоръчва наравно с другите здравословни храни. В много страни го признават за листен зеленчук и като зърнено растение. Неговите хранителни стойности се равняват на тези на пшеницата в някои отношения само, а в други е с по-ниска хранителна стойност.

Амарант - здравословна храна, полезна за автоимунен тиреоидит и рак

Амарант – здравословна храна, полезна за автоимунен тиреоидит и рак

Растението амарант е било донесено в Европа от Америка, по време на колонизирането на континента от испанците. Ацтеките са го използвали за храна, но и освен това и за своите ритуали.

Полезни съставки на амарант

Зърната на амаранта не съдържат глутен, както и другите лековити растения елда и киноа. Неговият протеин е пълноценен и с отлично качество, но за съжаление в малко количество – едва 4%, но в листата му, а в зърната протеините достигат до 13,5%,  а в някои видове и до 18%.  Зърната му съдържат неподходящи хранителни вещества като сапонини, феноли, оксалати и нитрати, затова те са негодни за употреба в сурово състояние. Те трябва да се варят и да се изхвърли водата им, за да станат годни за консумация.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Листата на полезния амарант също трябва да се варят или накисват за 10-12 часа във вода, след което тя да се изхвърли. Така те стават до 90% смилаеми и са подобни по ползи като зеленчуците спанак, къдраво зеле, броколи.

Растението амарант е с много ползи за здравето

Растението амарант е с много ползи за здравето

Той съдържа освен незаменими аминокиселини, фибри, лизин, желязо, калций, магнезий, незаменими мазнини и витамин Е, по количество близко до това на зехтина. Амарантът може да замести в голяма степен месото и рибата, което го прави подходяща храна за вегетарианците.  Най-полезните му съставки са антиоксидантът сквален и витамин Е, което го прави полезен за храненето на болни от рак и за превенция от болестта. Растението амарант е препоръчана храна за болните от автоимунен тиреоидит, за което говори д-р Гайдурков в една своя лекция.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *