Амарант – силата на здравословното хранене

Всички познаваме малките топчета амарант, храната, която може да замести хляба и месото, но без вредния глутен

Тези, които са почитатели на здравословният начин на живот знаят, че в магазините за здравословна храна могат да намерят на щандовете с полезни зърна и амарант. Той стои до киноа, гречка, конопено семе и всякакви други видове екзотични семена, толкова полезни за здравето.
Красивият и полезен амарант идва от Америка и в древни времена е бил познат още на ацтеките. Древният народ използвал малките зрънца амарант не само за храна, но и за основа на техните тайнствени и магически ритуали.

амарант

Всички познаваме малките топчета амарант, храната, която може да замести хляба и месото, но без вредния глутен

Растението било докарано в Европа от испанските завоеватели. Често наричат красивият амарант растението на щастието. Вече в цял свят с малките полезни зрънца се приготвят ритуални хлябове, сладкиши и обредни ястия, тъй като се смята, че растението носи щастие.
Семената на здравословният амарант са ценно богатство, са с големината на леща, кремави или златисти на цвят. Те имат безброй здравословни качества, заради които ценните зрънца се използват все повече в съвременната кухня на хората, които искат да живеят и да се хранят здравословно.
В състава на прекрасния амарант има високи нива на протеини, лизин, фибри, калций, желязо, незаменими аминокиселини и магнезий. Малките зрънца се усвояват бързо и лесно от организма и храносмилателния тракт, тъй като съдържащите се в тях субстанции са лесно разтворими. По съдържание на полиненаситени мастни киселини и витамин Е амарант се доближава до зехтина и именно затова е толкова полезен.
Растението е сред най-добрите продукти на вегетарианците, защото неговите качества го правят успешен заместител на месото, рибата, хляба. Освен това то може да се ползва за направа на различни видове храни и от хора, които страдат от глутенова непоносимост. Вече е доказано, че малките топчета амарант понижават и високите нива на лошия холестерол.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *