Предпазване от анафилактичен шок и лечение

При анафилактичен шок е необходимо да се окаже първа помощ на пострадалия

Алергичният шок се нарича още и анафилактичен шок. Той представлява алергична реакция към различни алергени, за което имунната система е предварително обусловена. Този шок бива 4 типа, като първият от тях се получава от антитела известни като имуноглобулини наречени ИгЕ, състоящи се от тъканни мастоцити и други клетки на кръвта.

При анафилактичен шок е важно да се даде първа помощ както при инфаркт и други опасни състояния

При анафилактичен шок е важно да се даде първа помощ както при инфаркт и други опасни състояния

Бързо появяващият се анафилактичен шок е синдром, който се развива остро и е реакция получена по първия тип и състояние застрашаващо живота, затова е необходимо  бързо да се окаже първа помощ на пострадалия. Една от проявите на алергия е към лекарствата и за съжаление статистиката показва, че 15% от тях завършват с фатален край.

Когато в тялото на човек склонен към алергии попадне провокиращо вещество се получава бърна реакция. Такова вещество предизвиква отново реакция и при повторното му попадане в организма. Затова трябва да четете предварително инструкциите в опаковките на медикаментите и да разберете за какво са противопоказани.

Анафилактичен шок може да се предизвика и от някои храни, ухапвания от насекоми и змии, от химикали като латекс и други. В това състояние може да изпадне всеки един човек, но по-възможно е това да се случва само на хора страдащи от алергия.

Предпазване от анафилактичен шок

То се състои от избягване на алергените, които го предизвикват. Реална ефективна профилактика няма, защото няма обяснение за получаването на тази реакция при индивиди, които нямат алергия. Според лекарите предизвикването на имунната реакция е обусловено генетически.

“Фигурин

Повишен риск към нея имат болни с атопия, с алергия към храни медикаменти, насекоми, храни и химикали, бронхиална астма. Такива пациенти трябва предварително да са изследвали своята чувствителност към съответните алергени и да се пазят от тях. Това включва изследвания на алергия към анестезия, лекарства и други.

Лечение

Лечението на състоянието анафилактичен шок се извършва в болница и под лекарски контрол. Това трябва да стане възможно най-бързо след изпадане в него. Много е важно оказването на първа помощ на пострадалия. Това включва да се постави да легне като крайниците му да бъдат на малко по-високо положение от главата.

Да му се подаде да диша кислород и ако има в джобовете си лекарства ефективни срещу изпадане в шок, да му се приложат. Такива могат да бъдат инжекции и добре е да се сложи веднага като се разтрива мястото на инжектирането, за да се разнесе по-бързо в засегнатото място.

При анафилактичен шок е налице алергия към лекарства или други вещества

При анафилактичен шок е налице алергия към лекарства или други вещества

Обикновено се използва адреналин, с който се блокира мястото на постъпването на алергена. То трябва да се завие със студена кърпа или да се сложи лед на него. Така се ограничава разнасянето на адреналина из цялото тяло. При попадане на алергена през устата, трябва да се направи промивка на пострадалия.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *