Ангелика – ангелското растение, което дарява здраве

Билката ангелика стимулира храносмилането, помага при анемия и високо кръвно налягане

Има една билка с ангелско име – ангелика. Тя е много полезна и расте навсякъде по ниските места на планините, така че може да си я берете и сушите или използвате пресна. Ангелика стимулира храносмилането, помага при анемия и високо кръвно налягане, намалява болките при болезнена менструация, намалява дискомфорта при менопауза и намалява предменструалния синдром.
Съдържащите се в билката ангелика валерианова киселина, етерични масла и кумарин дайстват болкоуспокояващо, спазмалогочино, противоотхраващо и диуретично.

ангелика

Билката ангелика стимулира храносмилането, помага при анемия и високо кръвно налягане

Основната лечебна част на авгелика е корена, но и стъблата и листата също са много полезни. Коренът на билката дори може да се използва пресен и да си го гризете при нужда. Той ще ви помогне при газове и колики.
В източната народна медицина смятат ангелика за женския еквивалент на женшена.
Редовната употреба от жените осигурява лесно зачеване, липса на спонтанни аборти, безопасно раждане и отлагане на менопаузата.
За всички – и мъже, и жени, билката ангелика помага при високо кръвно налягане и премахва умората като тонизира организма, като същевременно успокоява нервите и напрежението.
Ангелика се използува и като успокояващо средство за лечение на хистерия, гърчове, а също така облекчава състоянието при ревматизъм и жлъчни заболявания.
Може да си приготвите специална напитка от ангелика. Взимат се 30 грама ситно нарязан корен и се пускат в половин литър бяло вино. Сместа престоява 24 часа и се разбърква често, след което се прецежда и се пие по половин винена чаша два пъти дневно.
Може да си направите и отвара като чаша корени от ангелика сварите за 5 минути в литър вода. Прецежда се и се съхранява на хладно място и ползвате вместо вода.
Бременни и кърмещи жени обаче не бива да използват ангелика.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *