Усложненията от опасната аневризма наречена ”тихият убиец”, могат да бъдат успешно предотвратени

Не случайно заболяването аневризма в САЩ е спечелило прозвището ”тихият убиец”, защото наистина е такова

Заболяването аневризма, е сериозно и често неуловимо и затова, не е случайно, че в Съединените щати, е спечелил прозвището „тих убиец“. Тя е една страшна болест, която може, в някои случаи, да се предотврати и при това успешно. Затова ние трябва да се опитаме да разберем и да научат повече за симптомите, диагностиката и по-ефективните лечения.

Аневризма на коремната аорта

Аневризма на коремната аорта

С термина аневризма се определя като прогресивна дилатация (разширение под външни въздействия) поради промяна на стените, предимно на коремната аорта. Ако в нормални условия стените на артериите се състои от еластична материя, способна да се разшири в зависимост от ситуациите, в случай на заболяване част от тъканта става фиброзна, т.е. не може да се промени диаметъра им, след като се е издула, загубила е своята гъвкавост и така може да се разкъса. Аневризмата се отразява на коремната аорта и от нея са засегнати над 700 000 души в Европа и 220 000 нови случаи са диагностицирани всяка година.

Симптоми често не са налице. Или най-малко, заболяването протича почти без симптоми. В действителност аневризмите се развива в артериите постепенно, тихо и без да се създават смущения, докато не бъдат открита случайно. В някои случаи заболяването може да остане незабелязано за цял живот и никога да не се открива. В малка част от случаите, обаче, се появяват някои характерни симптоми, особено в случай на аневризма на коремната аорта. Те са  появата на постоянни и без ясна причина болки в корема при което се получават ясно видими пулсации, хипотония и съдови шумове. В някои случаи болката става още по-тревожна, ако е тежка и се разпространява и към слабините, бедрата или краката.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Усложненията от опасната аневризма наречена ”тихият убиец”, могат да бъдат успешно предотвратени, ако бъде открита навреме и се вземат съответните мерки

За предотвратяване на тежки последици и влошаване на състоянието, болестта трябва да бъде открита навреме. Не е изненадващо, че в някоио страни предприемат профилактични прегледи. Италианското дружество за съдова хирургия (SICVE) кани всички лица над 50 г. и хора, които имат един или повече рискови фактори, като атеросклероза, фамилна анамнеза за аневризма, хипертония и пушат, да преминават периодични прегледи на коремната аорта и на артериите на долните крайници с ултразвукова апаратура. Това са 2 по-специални изследвания, които не са много подобни на традиционните с ултразвук. При тях се използва ултразвукова сонда за анализиране на скоростта и посоката на кръвния поток в областта на корема и долните крайници.

Ако от изследванията е доказано наличието на дилатация на артерия, не винаги е необходима оперативна намеса. Обикновено специалистът избира редовни прегледи и въз основа на стила на живот на съответното лице, му препоръчва да не пуши и да се храни с по-балансирана диета, например. В случай обаче, че разширяването е превишило пет сантиметра или има определени характеристики, от които е по-вероятно да получи руптура тогава е препоръчително да се извърши операция.

Растителната храна е полезна за здравето на кръвоносните съдове, включително и при аневризма

Растителната храна е полезна за здравето на кръвоносните съдове, включително и при аневризма

За появата на болестта са виновни диетата богата на животински мазнини, сол, тютюнопушене, заседнал начин на живот, стрес. Като се промени диетата (без животински мазнини и повече растителна храна) и се добави повече физическа активност и каквото е необходимо, може да се противодейства на развитието и появата изобщо на опасната аневризма.

Хирургичната операция може да бъде класическа или минимално инвазивна. В първия случай се оперира самата артерия, а във втория тя се осъществява чрез ендоваскуларна процедура: през голямата артерия, например на ръката или крака, е поставена протеза, позиционирана е и по този начин се изолира аневризмата от нормалния кръвоток.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *