Причини за опасната аневризма и симптоми

Въпреки напредъка на съвременната медицина, опасната аневризма остава голям проблем

Болестното състояние аневризма представлява патологично разширение на някой кръвоносен съд. Това се получава в следствие на атеросклероза, слабост на стените на кръвоносните съдове, независимо дали е вродена или придобита, високо кръвно налягане, травма, вродени дефекти. Раздуването на кръвоносните съдове може да доведе до спукване и кръвоизлив, което от своя страна води до сериозни проблеми и последствия в кръвообращението и ако не се намеси лекар навреме дори до смърт. Много често лекарите са безсилни да спасят пациента в случай на внезапен кръвоизлив.

Патологичните разширения в кръвоносните съдове са аневризма

Патологичните разширения в кръвоносните съдове са аневризма

Има различни водове на болестното разширение на кръвоносен съд аневризма – сърдечна, мозъчна и други. Лечението е хирургическо и може да се извърши бързо при поставена диагноза. Не добре да се отлага, защото може да прокърви в неудобен момент и да застраши живота на пациента. Тя е животозастрашаващо състояние, но не е безнадеждно, при навременна намеса от специалист хирург.

За сърдечната аневризма е важно да следим симптомите: сърцебиене, задух, пристъпи, тежки аритмии, усложнения в тромбите. Разширения съд се открива ясно на ехокардиография. Ако не се извърши хирургическо лечение, в естествения си ход на болестта, пациентите умират до 2-3 години обикновено, след нейното образуване.

Мозъчната аневризма бива няколко вида. Нейните симптоми наподобяват тези на инсулт. Те са: гадене, слабост, неясно виждане, виене на свят, увреден слух, фотофобия, нарушение в говора, , главоболие. едната страна на тялото изтръпва, също и на лицето.

Освен тях има и други признаци, за които трябва да внимавате и да се съобразявате: свистящ шум в ушите, пареза на лицевия нерв, кривогледство, загуба на слуха от едното ухо, внезапна слабост в краката, разширени зеници, нарушено зрение. Ако забележите тези симптоми и признаци, незабавно потърсете лекарска помощ.

“Фигурин
Един от симптомите за аневризма е главоболие

Един от симптомите за аневризма е главоболие

Причини за възникване на аневризма според изследване публикувано изследване в списание Stroke могат да бъдат най-безобидни дейности като пиене на кафе, напъни в тоалетната, интензивни тренировки. Рискови фактори за аневризма могат да бъдат издухване на носа, пиене на кафе и кола, напъни за дефекация (обикновено при запек), стрес, секс, силен гняв, интензивни силови упражнения.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *