Анемия и еритремия са болестни състояния свързани с хемоглобина

Нито ниският, нито прекалено високият хемоглобин са полезни за организма

Способността на кръвта да пренася кислород зависи основно от концентрацията на хемоглобин в нея, а не от броя на еритроцитите, тъй като различните еритроцити могат да имат различно съдържание на хемоглобин. Поради тази причина определянето на концентрацията на хемоглобина е важно при наличието на анемия. Хемоглобинът се определя в рамките на пълната кръвна картина (ПКК). Изследването се използва за:
• откриване на заболявания, при които има анемия
• определяне на тежестта на анемията
• проследяване на резултатите от лечението за анемия
• откриване и оценка на полицитемия.

Червени кръвни клетки (Еритроцити)

Стойностите, които говорят за анемия, са: за жените – под 120 г на литър, а при мъжете – под 130 г на литър. Следващата стъпка е да се уточни причината за анемията.
Ако не се вземат мерки, хемоглобинът продължава да пада. Стига се най-често до анемии, които се дължат на разрушаване на червените кръвни телца, каквито са хемолитичните анемии, при намалено количество на желязо се наблюдават повтарящи се кръвозагуби.
Много често се развиват анемии, за които е виновен недостигът на витамин В12. В този случай освен понижен хемоглобин имаме и засягане на периферната нервна система. Към описаните оплаквания се добавят и неврологични, свързани с изтръпване на крайниците, нарушена походка.
Много високите нива на хемоглобина в кръвта означават ли по-добро здраве?
Всичко извън нормата не е физиологично. Нито ниският, нито прекалено високият хемоглобин са полезни за организма. Много висок хемоглобин се нарича еритремия. Той може да е свидетелство за различни болестни състояния – от хронична обструктивна белодробна болест (тогава заради намаления капацитет на белия дроб компенсаторно се увеличава хемоглобинът) до някои злокачествени заболявания на костния мозък. Затова повишения хемоглобин и хематокрит изискват бързо уточняване от специалист. Лечението е с кръвопускания, както и с медикаменти, намаляващи хемоглобина и еритроцитите. В противен случай могат да се развият тромбози – слепване на еритроцитите и запушвания на кръвоносни съдове в мозъка, белия дроб и другите органи. Последиците са ясни – инсулти, белодробен тромбоемболизъм и т.н.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *