Анорексия – опасната игра между живота и смъртта

Между 150 и 200 000 българи страдат от анорексия, а всеки пети случай на тази болест има летален изход

Според последни данни на Здравното министерство болните от анорексия у нас са между 150 000 и 200 000 души – като преобладаващата част от тях са млади жени и момичета. Страшното е, че доста болни не успяват да се измъкнат от капана, в който са влезли и всеки пети от всички тези болни умира. Това е опасна смъртоносна болест, която взима повече жертви от доста други заболявания и този факт не бива да се подценява.

анорексия

Между 150 и 200 000 българи страдат от анорексия, а всеки пети случай на тази болест има летален изход

Най-често анорексия се развива през  тийнейджърската възраст, когато болният се е сблъскал с неприемането от страна на съучениците си и е приел криво разбраното правило, че ако си слаб – ще бъдеш щастлив и успешен. Вече се знае, че заболяването не е само физическо, но и психическо.

Страшното е, че всеки пети от хората с анорексия бива застигнат от преждевременна смърт. По правило така се случва, когато проблемът е грижливо укриван  дълго време и са настъпили необратими поражения в организма. А поражения определено се нанасят, и те са жестоки. И докато в началото желанието за хранене се потиска насила, след това желанието за хранене се възвръща изключително трудно или въобще не се връща.

Загубата на тегло при анорексия не е просто механична промяна – такъв тип отслабване променя статуса и функциите на вътрешните органи. Доказано – функциите на щитовидната жлеза отслабват, отслабва имунната защита, нарушава се терморегулацията на тялото. Заболяването упражняват такова въздействие върху щитовидната жлеза, че може трайно да потисне функциите й.

Причинява се дефицит на специфичните хормони на жлезата Т3 и Т4; хипофункцията причинява още забавяне на мисловните процеси, апатия и равнодушие. Ако е налице успешна терапия от анорексия, функциите на щитовидната жлеза могат да се нормализират.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
анорексия

Между 150 и 200 000 българи страдат от анорексия, а всеки пети случай на тази болест има летален изход

Когато е налице анорексия като невротични реакции – при тийнейджърите, където темата за наднормените килограми е особено болезнена – въздействието може да бъде по-ефективно в кратък срок. Но при някои психози – депресия, шизофрения – също може да се прояви отвращение към храната и храненето и да се развие анорексия.

Депресивните състояния могат да провокират появата на анорексия, но и обратното е вярно; понякога е трудно да се определи кое е първото болестно състояние. Факт – развиват се заедно. Защото депресираният губи интерес и желание за много неща, включително храненето и любими по-рано храни.

Ето и кои са симптомите за анорексия според определението на Американската психиатрична асоциация: отказ от хранене, чрез което се постигат нормални за възрастта и ръста параметри на теглото; страх от наддаване на тегло и образуване на мастни депа – при положение, че липсват каквито и да било причини за подобни опасения; прекомерен интерес към реалното тегло и тотално “забравяне” на предишните килограми; аменорея – липса на три последователни цикъла; цикълът се възстановява само с помощта на хормонални препарати.

Хората с анорексия влошават резултатите от работата си и в училище, или са крайни перфекционисти. Емоционално нестабилни, понякога раздразнителни, с влошени отношения в семейството.

Анорексия не е обикновено хранително разстройство. Тъй като при него боледува психиката, лечението е сложно, продължително и изисква комплексно въздействие. Проблемът е, че най-често заболяването се установява по стопените килограми, а всъщност стремежът да се спазват диети е предхождан от дисонанси в психиката. За лечението са необходими психолог, диетолог и интернист, но нерядко се налага и хоспитализация.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *