Научи повече за апендицит и болки в корема при детето

Апендицит и болки в корема при детето

апандисит-болки-в-корема-дете

Апендицит и болки

Апендицит

Смята се, че възпалението на апендицита се дължи на задържане на храната в него. Детето се оплаква от болки в корема, които най-напред се появяват около пъпа и след това се преместват към дясната слабинна област. Може да се наблюдава повръщане, диария или запек и повишена температура.

Лечение

Детето трябва да бъде прегледано от лекар, ако се съмнявате, че има апендицит. Не му давайте нищо да яде или пие, тъй като може да се наложи операция. Грубата храна (с високо влакнесто съдържание – плодове, зеленчуци, зърнени храни) предпазва от апендицит.

апандисит-болки-в-корема-дете

Апендицит и болки в корема при детето

Болки в корема

Много деца се оплакват от болки в корема. Те може да са предизвикани от заболяване или пък да са израз на емоционален проблем. Някои детски инфекциозни болести (заушка, морбили), смущение в храносмилането, алергия, диабет, астма също може да са причина за болки в корема. Наличието на други симптоми, напр. диария, повръщане, възпаление на гърлото, помага да се установи точната причина за тях. Емоционалните проблеми често се появяват с болки в корема, тъй като това е начин да се привлече вниманието на околните. Намерете време да разговаряте с детето за неговите вълнения и тревоги.

Лечение

Когато детето се оплаква от болки, опитайте се да разберете повече за тях (къде точно е болката, излъчва ли се, на пристъпи ли е и т.н.), преди да дадете обезболяващо средство. Постарайте се да узнаете от колко време са болките, все на едно и също място ли са, дали детето не е погълнало нещо необичайно, преди да се появят оплаквания. (Всичко това е нужно да разкажете на лекаря, за да го улесните при поставяне на диагнозата). Ако болките продължават, детето е отпуснато или вие се тревожите, извикайте лекар.

споделяне в социални мрежи

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *