Аритмия – причини за синусова аритмия и др. видове, симптоми, рецепти и лечение

Симптоми, причини, лечение на опасната аритмия, и каква диета е необходима за това състояние. Синусова аритмия

Съдържание на статията: Аритмия. Аритмия причини. Аритмия симптоми. Видове аритмия. Аритмия лечение. Аритмия лекарства. Аритмия природни средства при лечението ѝ.

Аритмия.

Аритмия е патологично състояние характеризиращо се с нарушения в ритъма и последователността на възбуждане и свиване на сърцето.

Обикновено сърцето бие на редовни интервали с честота от 60 до 80 удара в минута. Според нуждите на организма сърцето може да забави или да ускори работата си. Аритмията е всяка дейност на сърдечния ритъм, която е различна от обичайния нормален синусов ритъм. Тя се характеризира с:

 • намаляване на честотата (по-малко от 60 удара в минута).
 • ускоряване на честотата (повече от 100 удара в минута).
 • в случаи на сърдечен ритъм, който е нередовен.

Аритмия причини.

За всеки вид аритмия има различни причини, но за някои видове те могат да бъдат подобни.

Причини за различните видове аритмия:

 • консумация на алкохол, тютюнопушене;
 • употреба на енергетични и други видове напитки, съдържащи кофеин;
 • ползването на някои лекарства;
 • стрес;
 • прекомерни физически натоварвания, пренатоварвание;
 1. заболяване на щитовидната жлеза;
 2. заболяване на надбъбречната жлеза;
 3. заболявания на сърдечно-съдовата система (на сърдечните клапи, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, други сърдечни заболявания, миокардит, и т.н.);
 4. хипертония;
 5. диабет;
 6. мозъчен тумор;
 • травматично увреждане на мозъка;
 • затлъстяване;
 • менопауза;
 • нарушение в съотношението на елементите калий, натрий и калций в клетките на миокарда и в извънклетъчната среда.

Кое гарантира нормалния сърдечен ритъм?

“Фигурин

Нормален ритъм се осигурява от проводната система на сърцето. Тя е подходяща мрежа на възли ”електростанции” – групи от високо специализирани клетки, които могат да създават и доставят по конкретни влакна електрически импулси, които на свой ред предизвикват възбуждане и свиване на сърдечния мускул (миокарда).

Въпреки че всички електропроводими елементи на системата могат да генерират електрически импулси, основният източник е синусовият възел, намиращ се в горната част на дясното предсърдие. Функцията му е да определя нужната честота на сърцето (нормално тя е от 60-80 удара в минута по време на тренировка – по време на сън – по-малко). Импулсите породени в синусовия възел са разпръснати навсякъде в различни посоки, като лъчите на слънцето. Част от импулсите предизвикват възбуждане и свиване на предсърдията, а други по специални начини на провеждане на система се изпращат на атриовентрикуларния възел (често се нарича АВ възел), следващият източник на импулси. Захранването на следващия АВ възел забавя движението на импулсите (предсърдията трябва да успеят да се съкратят и да изтласкат кръвта в камерите). Допълнителните импулси се разпространяват в друг пакет влакна, който от своя страна се разделя на две части. Десният пакет влакна с помощта на влакната на Пуркиние провеждат импулсите към дясната камера на сърцето, левият съответно, на лявата камера, което води до тяхното стимулиране и свиване. По този начин се осигурява ритмичната работа на сърцето.

В сърдечната проводна система може да има два проблема:

 • нарушение на формирането на импулси в един от възлите.
 • нарушение на импулсите в един от участъците на описаната система.

И в двата случая главната функция е на ритъма по веригата на „електростанцията“. Въпреки това, сърдечната честота е с прекъсвания и става по-малка.

По този начин сърдечната проводяща система има многопластова защита от внезапно спиране на сърдечната дейност, но нарушения в работата му е възможно. Това, че те водят до аритмия.

Аритмия симптоми.

В много случаи нередовният сърдечен ритъм може да се появи напълно безсимптомно. Патологичното състояние може да се наблюдава от лекаря по време на рутинна ЕКГ . Но най-вече, сърдечните аритмии причиняват забележими симптоми:

 1. ускорена сърдечна дейност;
 2. бавно сърцебиене;
 3. чувство на сърцебиене и прекъсвания в гърдите;
 4. болка или налягане в гръдния кош;
 5. недостиг на въздух;
 6. световъртеж ;
 7. загуба на съзнание (или състояние, близко до него).

Последици (усложнения) от аритмия

Ако не се лекува сърдечната аритмия, тя може да увеличи риска от такива заболявания и състояния като:

 1. инсулт;
 2. инфаркт на миокарда;
 3. застойна сърдечна недостатъчност;
 4. кръвни съсиреци;
 5. внезапно спиране на сърдечната дейност с появата на клинична смърт.

Видове аритмия.

Има десетки видове аритмии. Ние ще разгледаме представите за действието на най-често срещаните и широко разпространените от тях.

Забавянето на сърдечната честота е прието да се нарича брадикардия (bradi – рядко), учестяванто – тахикардия (tahi – често).

Основни видове брадикардия:

 • синдром на болния синусов възел.
 • атриовентрикуларен блок (често се нарича АВ блок) .

Неправилен ритъм:

Основни видове тахикардия:

 1. надвентрикулярни (суправентрикуларна тахикардия).
 2. предсърдно мъждене ( предсърдно мъждене ).
 3. камерна тахикардия.

В зависимост от местоположението на болестта, тахикардияда се разделя на суправентрикуларна тахикардия, или надкамерна (с локализация в предсърдията или в зоната на АВ възел) и камерна.

В зависимост от продължителността, тахикардията се разделя в пароксизмална и постоянна. Пароксизмална тахикардия това е внезапно остро ускоряване на сърдечната честота, продължаваща от няколко секунди до няколко дни, което се спира внезапно както е и започнала (често без външна намеса). Постоянната тахикардия е продължителна за повече от 6 месеца се ускорява сърдечната честота, устойчива към лекарства и електротерапия (електрическа кардиоверзия).

Синдром на слабо синусово възлово образуване нарушение на образуването на импулси в синусовия възел или нарушаване на „изхода“ на синусовия възел в контакт с предсърдната тъкан. Тази патология може да е придружена от постоянна брадикардия, устойчиви или периодични прекъсвания на сърцето, което се дължи на така наречената синоатриална блокада.

Синусовата брадикардия се случва да се появи при добре тренирани и здрави хора или да просто е патологично състояние. Така например, заболяването хипотиреоидизъм (загуба на функцията на щитовидната жлеза), някои инфекциозни заболявания като коремен тиф, обща слабост при продължително гладуване, повишено вътречерепно налягане.

Влакна на Пуркиние, Пакет на Гис, Синусов възел и АВ възел в сърцето.

Влакна на Пуркиние, Пакет на Гис, Синусов възел и АВ възел в сърцето.

Атриовентрикуларна блокада

Атриовентрикуларна блокада е нарушение на „пропускливата способност“ от АВ възел. Когато се получи АВ блокада първа степен, импулсите чрез АВ възел се забавят, при втория – към камерите се разпространява само всеки втори или трети импулс, идващ от възела наречен синусов, а трета степен – нарича се пълна напречна блокада – провеждане през АВ възел на пълно блокиране. При него не се получава сърдечен арест, защото „влиза в действие“ така наречения пакет на Гис ( свързва миокарда на предсърдията с миокарда на вентрикулите) или основната структура на сърдечната проводяща на импулси система, но това е съпроводено с рядък сърдечен ритъм от около 20-40 удара в минута.

Екстрасистолия – прескачане на сърцето

При този вид аритмия настъпва преждевременно и необикновено свиване на сърдечния мускул. Те се усещат като засилени биения в гърдите или като затихващи. Може да се наблюдава при здрави хора, но също може да бъде причинена от различни заболявания и зависимости.

Единичните екстрасистоли (5 части на милион) не са животозастрашаващи, така както сдвоените и груповите камери се оказват, че са неблагоприятен признак.

Суправентрикуларна тахикардия

Движението на импулсите може да се появи в обратна посока (надолу в камерите – по алтернативен път до предсърдията чрез АВ възлова точка). Такова обръщане на импулсите може да се получи за неопределено време и да стане придружено от висока сърдечна честота (повече от 200 удара в минута).

Предсърдно мъждене

Този вид аритмия представлява хаотично свиване на отделните мускулни влакна, при това предсърдието не се съкращава напълно, а вентрикулите неритмично, с честота от 100-150 удара в минута. При предсърдно мъждене те се съкращават с честота 250-300 удара в минута. Страдащият в този случай не винаги усеща пулса и няма промяна в здравето. Но често, хора с предсърдно мъждене, предсърдно трептене се оплакват от трептене в гърдите, болки в сърцето и задух.

Този тип аритмия настъпва при заболявания и порок на сърцето, болести на щитовидната жлеза, алкохолизъм.

Нормална работа на сърцето – нормални електрически сигнали.

Нормална работа на сърцето – нормални електрически сигнали.

Най-опасната аритмия е камерното трептене и мъждене. Тя може да се случи при всяко тежко сърдечно заболяване, електрически удар, предозиране на някои лекарства. Тя се характеризира с внезапно спиране на сърцето, липса на пулс, загуба на съзнание, дрезгаво дишане, гърчове, разширени зеници. В този спешен медицински случай се прави изкуствено дишане и външни компресии на гърдите.

Предсърдното мъждене е най-честата форма на надкамерна аритмия. Важно е да се отбележи, че АВ възелът в сърцето извършва не само функцията на ”източник на импулси” и „проводник“, но също така и действа като филтър на честотни импулси към импулсите на камерите (обикновен АВ възел е в състояние да направи до 140-200 импулса за минута). Следователно при предсърдното мъждене част от тези импулси достигат вентрикулите и тяхното отслабване е доста хаотично, наподобяващо трептене (оттук и името предсърдно мъждене). По този начин синусовия възел губи своята функция на водител на ритъма.

Брадикардия

При този вид аритмия – синусова брадикардия, сърдечната честота е 55 или по-малко на минута. Тя може да се усети във формата на дискомфорт в сърцето, слабост и виене на свят. Този тип аритмия може да се получи при здрави хора в състояние на покой или по време на сън.

Нейната изява може да бъде причинена от ниско кръвно налягане (хипотония), също придружаващи сърдечни заболявания и намаляване на функцията на щитовидната жлеза.

Синусова тахикардия

Когато човек има синусова тахикардия, сърдечната честота е над 90 удара в минута, страдащият я чувства като сърцебиене в гръдния кош.

Появата на този тип аритмия често може да бъде причинено от прекомерни физически натоварвания, емоционално напрежение, повишаване на телесната температура (при студени и инфекциозни заболявания), както и сърдечно-съдови заболявания и други причини за синусова тахикардия.

Пароксизмална тахикардия

Това е най-правилният ритъм на сърцето, но учестен. При този тип аритмия сърдечната честота е 140-240 удара в минута. В същото време човек чувства слабост, сърцебиене, повишено изпотяване.

Предсърдно мъждене – дезорганизирани електрически сигнали.

Предсърдно мъждене – дезорганизирани електрически сигнали.

Тя може да започне внезапно и също така внезапно изчезва. Причините за този вид аритмия е по същата причина, както и други видове аритмии.

Дихателна аритмия

Дихателната аритмия е от редуване на сърдечната честота. Обикновено се среща при деца и юноши. В повечето случаи тя не се нуждае от лечение и не се отразява на здравето.

Въпреки това остава необходимостта от диференциране на дихателната аритмия от патологичния синус, който се диагностицир при 30% от децата. Ако е установена патологична синусова аритмия, е необходимо да се посети кардиолог. Също така на всеки 6 месеца се препоръчва да се прави електрокардиографско изследване.

Сърдечен блок

Този тип аритмия е свързана с намаляване на скоростта и прекратяване на пулса на тъканите на миокарда. Блокадата е знак за периодичното изчезване на пулса. Тя може да бъде пълна или непълна.

Тези условия могат да бъдат придружени от загуба на съзнание и гърчове. При пълна блокада може да възникне сърдечна недостатъчност и внезапна смърт.

Аритмия диагноза

Някои видове аритмия абсолютно не се усещат, така че те могат да бъдат идентифицирани от такива видове диагностика, като например:

 1. електрокардиография (ЕКГ) ;
 2. ехокардиография;
 3. ежедневен мониторинг на ЕКГ, за повече дни;
 4. ултразвук.

Най-важният метод за диагностициране на аритмия е, разбира се, ЕКГ. Но това не винаги може да открие, че човек страда от аритмия, тъй като тя показва сърдечната честота само за периода от време, докато се прилага, а аритмията може да се появи внезапно и да е краткотрайна.

Аритмия лечение.

Най-важното за ефективно лечението на аритмия е да посетите лекар, за да се разбере дали тя е съпътстващо заболяване на основното заболяване или е самостоятелно. Също така, трябва да се определи вида на аритмия. След това трябва да се следва лекарското предписание.

Аритмия

Аритмия

Аритмия може да бъде отделно заболяване или симптом на основното заболяване. Ако тя самостоятелна болест, лечението се провежда с помощта на лекарства, които нормализират ритъма на сърцето. Ако аритмията е усложнение на основно заболяване, което е причина за появата й, след лечение на основното заболяване, тя може да премине самостоятелно без в повечето случаи да още се назначават антиаритмични лекарства.

Какво да правите, когато имате аритмия? Експертите препоръчват:

 1. Да се спортува.
 2. Диета.
 3. Витамини и минерали.
 4. Лекарства.
 5. Процедури.

Спортуване

Умерените натоварвания развиват сърдечния мускул, засилват мускулните му тъкани и се ускорява обмяната на кислород. По-тежките натоварвания, разбира се са забранени, но леки ежедневни упражнения сутрин – е най-добрият избор. Полезни са и ежедневни разходки на чист въздух.

Диета за аритмия

Диета за аритмия

Диета за аритмия

Необходимо е да се насища тялото с витамини, да се откажете от мазни и пържени храни. Яжте зеленчуци, плодове, сушени плодове, билки, семена, ядки, риба, черен дроб и млечни продукти. Консумирайте ястия приготвени на пара или печени, намалете количеството на солта и сладкишите.

Основна цел на диетата е употребата на храни, които са от значение за миокарда съдържащи минерали: калций, калий, магнезий. Между другото, в достатъчно количество те се намират в зеленчуците, зърнените храни и плодовете.

Подходящите продукти с посочените минерали за аритмия включват краставици, фасул, авокадо, млечни продукти, зеленчуци, ряпа, печени картофи, плодове, мед, риба, тиква, кайсии, стафиди и банани. За възстановяване на сърдечния мускул благоприятен ефект има от плодове на глог, шипки и калина, както и чай от цветове на елда. Необходимо е да се откажете от прекомерна консумация на сол, горещи подправки, животински мазнини, пушено месо и захар.

Витамини и минерали

Пълното лечение на аритмия трябва да включва не само приемането на блокери, но и прилагането на лекарства, на базата на витамини и минерали, както и продукти с високо тяхно съдържание.

При калиев дефицит – Potassium Gluconate, Паматон, Калинор, Калий Глюконат,  Аспаркам (калий и магнезий), Панангин(калий и магнезий), плодове (особено банани), сушени плодове, картофи, боб, орехи, карфиол и билки.

Когато има недостиг на магнезий – Магне В6, Аспаркам, Магнистад, Медивит, семена и ядки.

Лечение на брадикардия

За лечението само на брадикардия е придружено от най-известните съвременни медицински технически постижения – имплантиране на постоянен пейсмейкър.

Основните показания за имплантиране на постоянен пейсмейкър са:

Атриовентрикуларен блок II и III степен, които са придружени от симптоматична брадикардия (задух, замаяност, загуба на съзнание) или сърцето прави паузи за повече от 3 секунди, особено при пациенти със симптоми на хронична сърдечна недостатъчност.

Синдром на болния синусов възел със симптоматична брадикардия, особено при пациенти със сърдечна честота по-малка от 40 удара в минута в будно състояние.

Забележка. Ако брадикардията все още няма клинични прояви, необходимостта от специализирано лечение обикновено отпада.

Лечение на предсърдно мъждене

Предсърдното мъждене може да бъде пароксизмално (пристъпообразно) и постоянно.

Ако ние имаме пристъп на предсърдно мъждене, необходимо е да се опитаме да го спрем (особено, ако то е първата поява на аритмия в живота ни).

Ако имате усещане за постоянна форма на предсърдно мъждене, за него се изисква непрекъснато прилагане на лекарства за контрол на сърдечната честота и предотвратяване на инсулт.

Какви са методите за облекчение (прекратяване) на предсърдно мъждене?

Най-ефективните лекарства са прокаинамид (перорални и венозни) и хинидин за прекратяване на епизоди на предсърдно мъждене. Използването им може да се предписва само от лекар под контрола на ЕКГ и в зависимост от нивата на кръвното налягане. Използват се също Кордарон (перорално и интравенозно) и Пропанорм (вътрешно).

Употребата на Анаприлин, Дигоксин и Верапамил за облекчаване на предсърдно мъждене е по-малко успешно, но чрез намаляване на честотата на ритъма на сърцето, те подобряват здравето на пациентите. Намаляват се диспнеята (недостиг на въздух), общата слабост, сърцебиенето.

Най-ефективният метод за спиране на коментираното предсърдно мъждене е електрическата кардиоверзия (около 90%). Въпреки това, има необходимост и за кратка обща анестезия, към нея прибягват в случаите, когато пациентът е в състояние на фона на аритмия, която прогресивно се влошава, положителният ефект от лекарствената терапия отсъства или не се очаква (например, поради ограничаване на аритмията).

ВНИМАНИЕ! Ако сте получили пристъп на предсърдно мъждене – побързайте да потърсите лекарска помощ, тъй като тази аритмия е желателно да се прекрати до 48 часа. След това време значително се увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци интракардиално и често придружаващите ги усложнения (инсулт). Ето защо, ако предсърдното мъждене продължи повече от два дни, то със сигурност ще трябва да вземете Варфарин (за намаляване съсирваемостта на кръвта) за 3-4 седмици, и едва след това можете да се опитате да го спрете. Ако се окаже успешно, вземането на това лекарство, то трябва да се продължи приемът му за още 4 седмици, а ако се поддържа предсърдното мъждене трябва да го вземате през цялото време.

След успешното възстановяване на синусовия ритъм обикновено се назначават от лекаря антиаритмични лекарства (Соталекс, Алапинин, Кордарон, Пропанорм) за предотвратяване на повтарящи се епизоди на предсърдно мъждене.

Кои терапевтични мерки се извършват при постоянна форма на предсърдно мъждене?

Ако сте получили постоянна форма на предсърдно мъждене (т.е. всички опити са били неуспешни за облекчаване на аритмията), ще е важно да се извърши две належащи задачи: да се извърши контрол на сърдечната честота (около 70-80 удара в минута в покой), а също и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Първата задача ще реши постоянния прием на Дигоксин, адренергични блокери (Егилок, Атенолол, Конкор), блокери на калциевите канали (Верапамил, Дилтиазем), или комбинации от тях. Второто решение осигурява непрекъсната употреба на Варфарин като се контролира състоянието на кръвосъсирването (съотношение на протромбиновия индекс или INR).

Има ли методи за радикално премахване на предсърдно мъждене?

Единственият метод на радикално елиминиране на предсърдно мъждене е радиочестотното изолиране на белодробните вени. Поради сложността и високата цена на тази операция с катетър, се извършва само в по-големите болнични центрове. Ефективността е 50-70%.

Също така, при чести пристъпи на предсърдно мъждене и продължително предсърдно мъждене може да се извършва радиочестотна аблация на АВ възлова точка, при която се създава изкуствен пълен напречен блок (АВ блок III степен) и се имплантира постоянен пейсмейкър. В действителност предсърдното мъждене остава, но човекът, не го чувства.

Лечение на екстрасистолия – прескачане на сърцето

Лечението на пациенти с екстрасистолия е основно насочено към лечението на заболяване или състояние, което довежда до неговото развитие (лечение на инфаркт на миокарда, коригиране на водно-солевия обмен, и т.н.). В много от случаите на екстрасистолия, ударите могат да бъдат премахнати чрез промяна на стила на живот на пациента: да се ограничи или да прекрати употребата на напитки, съдържащи кофеин, спиране на тютюнопушенето, ограничаване на употребата на алкохол и най-трудното стреса. За редки екстрасистолии, случайно разкрити в изследването, и които не са придружени от клинични симптоми, лекарствено лечение не изисква. Въпреки това, ако екстрасистолиите са особено много чести (повече от 50 екстрасистоли на час), те имат групов характер и е изтощително за пациента, необходимо е да се вземат специални антиаритмични лекарства (Атенолол, Пропанорм, Алапинин, Етацизин, Кордарон, Соталекс).

Трябва да се има пред вид, че дългото приемане на Пропанорм, Алапинин, Етацизин и опасно за пациентите с инфаркт на миокарда.

Лечение на камерна тахикардия

Към момента на появата на тази животозастрашаваща тахикардия е необходимо спешно да се потърси незабавна медицинска помощ, както и в случаите, когато камерната тахикардия е довела пациента до клинична смърт, трябва да извърши самостоятелна реанимация.

ВНИМАНИЕ! Ако наблюдавате човек внезапно загубил съзнание, без спонтанно дишане и пулсациите от най-големите артерии (в областта на шията и на слабините) не са определени, веднага трябва да пристъпите към реанимация:

Правилно поставете пострадалия така, че да има осигуряване на проходимостта на дихателните пътища. За да осъществите това:

– Страдащият трябва да бъде положен върху твърда, равна повърхност и главата му да е максимално изведена назад.

– За подобряване на дихателните пътища на устната кухина трябва да премахнете протезите, ако ги има или други чужди тела. Главата на пациента при повръщане, да е обърната към едната страна, и съдържанието на устната кухина и фаринкса да се отстранява с помощта на тампони (или импровизирано подобие).

– Проверете дали има спонтанно дишане.

Ако няма спонтанно дишане, започнете изкуствено дишане. Пациентът трябва да се намира в предписаната позиция на гърба с рязко обърната назад и нагоре глава. Позицията може да се постигне чрез поставяне на възглавница под раменете. Можете да държите главата му с ръце. Долната челюст трябва да се избута напред. Поемете дълбоко дъх и направете изкуствено дишане. За да не излиза въздухът през носа на реанимирания, захванете го с пръсти. През това време, гръдния кош на пациента се срива – има пасивна издишване.

Ако на сънната артерия няма пулс, механична вентилация е необходимо да се съчетае с извършването на гръдна компресия. За да я извършите поставете едната си ръка, от друга страна, така че основата на дланта да лежи на гръдната кост, строго в средната линия и 2 пръста над мечовидния израстък (xiphoid process – на английски). Без огъване на ръцете и с използване на собственото си телесно тегло, свободно натискайте и отпускайте гръдната кост на 4-5 см към гръбначния стълб. Когато това се направи, се постига компресия (натиск) на гръдния кош. Направете масаж, така че продължителността на компресиите да е равна на интервалите между тях. Честотата на компресията трябва да е около 80 на минута. В паузите оставете ръцете на гърдите на пациента. Ако извършвате реанимацията сами, след като сте направили 15 гръдни компресии, направете два пъти последователно изкуствено вдишване на въздух. След това повторете гръдната компресия, комбинирана с механична вентилация.

Не забравяйте да се осъществява постоянен мониторинг на работата на вашето реанимационно мероприятие. Реанимацията е ефективна, ако пациентът възвръща розовата си кожа и лигавиците, ако стеснените зеници започват да проявяват реакция към светлината, подновете или подобрете спонтанното дишане, проверете пулсът дали се е появил на сънната артерия.

Аритмия лекарства.

Всички продукти, които се използват за аритмия са блокатори, чието действие е насочено към укрепване и защита на сърдечните клетки и от негативното влияние на различни фактори.

Лекарствата за аритмии са разделени в 4 групи блокери:

Бета-блокери  – миокардна защита на влияние на симпатиковия дял: Атенолол, Бизопролол, Метопролол, Пропранолол, Целипролол“, Егилок.

Блокери на калиеви канали – позволяват на клетките да си почиват и възстановяват: Амиодарон, Бретхил, Дофетилид, Ибутилид, Кордарон, Омид.

Блокери на калциеви канали – йони, необходими за съкращенията на сърцето, тези лекарства пречат на преминаването им в клеткат:, Амлодак, Амлодипин, Брокалтсим, Верапамин, Диокрадин, Исоптин, Нимотоп.

Аритмия е патологично състояние характеризиращо се с нарушения в ритъма и последователността на възбуждане и свиване на сърцето.

Аритмия е патологично състояние характеризиращо се с нарушения в ритъма и последователността на възбуждане и свиване на сърцето.

Блокери на натриеви канали – правят клетките устойчиви на външни влияния и внезапна стимулация: Дифенин, Лидокаин, Мексилетин, Прокаинамид, Лидокаин, Пропафенон, Ритмилен, Фенитоин, Хинидин.

За специфичните видове аритмии се използват определени лекарства:

За екстрасистолия: седативни билки или таблетки („Белоид“), препарати от серия атропини и калий. Ако има повишение на гърчовете, пациентът е показан за хоспитализация, лечение на заболяването, което е причинило аритмия и интравенозно приложение на лидокаин.

Синусова брадикардия. В този случай е актуално средство е електрокардиостимулаторът, който може да е от полза. Също така се предписват вазодилататори Актовегин, Трентал, Еуфилин и други.

Синусова тахикардия. Показани са седативни хапчета, бета-блокери, витамини и сърдечни гликозиди.

Предсърдно мъждене. При този тип аритмия често се използва операция. За локални препарати за лечение се включват Пропранолол, Дигоксин, Хинидин. Предписват се антикоагуланти Кумадин и електроимпулсно лечение. Ако предсърдно мъждене има по-голяма продължителност, се използва методът аблация (унищожават се точно тези части на предсърдието, които водят до анормални импулси). Тя става все по-популярна минимално инвазивна процедура, която позволява да се постигне пълното отстраняване на проблема в повечето случаи.

Асистолия, предсърдно трептене или мъждене. Назначава се временна кардиостимулация, спешен масаж на сърцето, въвеждаи на калиев хлорид, лидокаин, оперативна намеса, електроимпулси.

Важно е, че лекарства да бъдат предписани от лекар, тъй като някои от тях могат да имат странични ефекти (вътрешни кръвоизливи, например) и противопоказания.

Небилет – за високо кръвно и предпазване от аритмия

Аритмия природни средства при лечението ѝ.

Маточина за аритмия

Маточина за аритмия

Трябва да се има пред вид, че не е добре сами да определяте лечението си с народни средства, а е по-добре да се консултирате с лекар, тъй като дори и те могат да навредят на тялото и трябва да се определи, кои са подходящи за всеки отделен вид аритмия или за други заболявания.

Запарка от валериан. Една лъжица раздробени валерианови корени се заливат с чаша завряла вода. Престояват захлупени за 8-12 часа, прецеждат се и се ползват по супена лъжица 3-4 пъти на ден.

Отвара от валериана. Две лъжички се изсипват в 100 мл вода и се варят за 15 минути. Взема се по супена лъжица 3-4 пъти за деня преди хранене.

Запарка от невен. Две лъжички съцветия от билката се заливат с 2 чаши завряла вода, киснат за един час, и се филтрува. Пие се по 0,5 чаши 4 пъти за деня.

Запарка от маточина. Една лъжица се добавят в 2,5 чаши вряща вода, оставят се за няколко часа захлупени и се прецежда. Употребяват се по 0,5 чаши 3-4 пъти за деня. Веднъж на 2 месеца се правят почивки по една седмица.

Тинктура от глог. Добавят се 10 г сушени плодове от глог в 100 мл водка и се оставят да престоят за 10 дни. Прецеждат се и се вземат по 10 капки с вода 3 пъти на ден преди хранене.

Отвара от цветове на глог. 5 г цветове се добавят в чаша вряща вода, сложете под капак и ги нагрейте на водна баня за 15 минути, охлажда се и се филтрира. Пийте по 0,5 чаши 2-3 пъти за деня 30 минути преди хранене.

Сок от репички с мед. Смесете по равни части пресен сок от черна ряпа и мед. Вземайте по лъжица 2-3 пъти на ден.

Билки за аритмия

Билки за аритмия

Запарка от хвощ. Една лъжица сух прах от билката се заливат с 400 мл кипяща вода, течността престоява захлупена 2 часа и се филтрува. Взема се по супена лъжица 5-6 пъти на ден.

Салата за аритмия. Нарежете целина, добавете магданоз, копър, майонезата и малко сол. Яжте получената смес веднъж дневно, преди вечеря. Такова вкусно лекарство може да се яде отделно и може да се маже върху хляб.

Лук с ябълка. Смелете малка глава лук и една ябълка. Разбърква се и се вземат между храненията 2 пъти на ден за 1 месец.

При учестено биене на сърцето действа добре слабото домашно вино, смесено със сок от бял равнец и седефче. Препоръчително е всеки ден да се употребява сутрин и вечер по 50 г вино, като капвате по 12 капки сок от двете билки. Продължителността на лечението е един месец. Ако прецените, че е необхо­димо може и повече.

Рецепта с орехи и мед. Вземат се 100 г орехови ядки и се смилат, след това ги смесете с 0,5 кг мед. Взема се три пъти за деня при аритмия за 1 месец.

За да понижите нивото на холестерола в кръвта си, вземайте за месец чеснова тинктура с вино. За да го направите са необходими само 3 скилидки чесън, по една супена лъжица, оцет, червено вино и зехтин. Смесват се съставките в миксе­ра и се оставя сместа за поне 3 часа. Разделя се след това на три час­ти, като всяка една от тях се разрежда с вода и се изпива. Интервалът между изпиването чашите от тинктурата трябва е 6 часа.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Аритмия – причини за синусова аритмия и др. видове, симптоми, рецепти и лечение

 1. Намирам тази статия за изключително полезна и компетентно написана. Благодаря ви!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *