Чудодейната арника – лек за рани и кожата

Билката арника е полезна за проблеми с кожата и за рани

Билката арника расте по планинските пасища и гори в Централна Европа, Пиренеите, Русия, в Северна Америка. Изсушените цветове и коренището се използват и са били използвани за първи път от швейцарски алпинисти, за да си помогнат за предотвратяване на възпаления и болки в своите крайници. Тя рядко се използва вътрешно, заради дразнещия ефект върху стомаха.

Чудодейната арника – лек за рани и кожата

Чудодейната арника – лек за рани и кожата

Арника съдържа веществото: хеленалин, а то е токсично, ако се приема в големи количества. В корените сенамират производни на тимола, който е един от групата на съединения със силно антимикробно действие известни и като биоциди. Тимолът може дори да намали бактериалната резистентност към обикновените антибиотици като пеницилина.

Арника с научното название Arnica montana L. е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сложноцветни. Достига до височина 20-60 см и има късо коренище. Тя има противовъзпалително и антибактериално действие, вътрешно се препоръчва при маточни кръвотечения, при исхемична болест и сърдечна недостатъчност, за ревматизъм и екзема, в периода преди раждане и след това за възстановяване.

Използва се за проблеми с кожата, за облекчаване на изкълчвания, мускулни болки и навяхвания, тя е също така полезна за подутини от измръзнало. Приложена своевременно, тя помага за предотвратяване на образуването на синини от спирането на кървене от капилярите. Тя действа чрез стимулиране на активността на нашите бели кръвни клетки, които обработват претоварената кръв, чрез диспергиране на течности от мускулите и ставите и насинена тъкан. Тя помага за намаляване на отока и болката, както и за подобряване на заздравяването на рани.

Арника често се приема заедно с витамин С и биофлавоноиди, тъй като и двете съставки са полезни за по-нататъшно засилване на капилярите.

Билката арника е полезна за проблеми с кожата и за рани

Билката арника е полезна за проблеми с кожата и за рани

Запарката от арника намира приложение за вътрешна и за външна употреба като компреси. Супена лъжица цветове от арника се слагат в чаена чаша с вряла вода. Оставя се 20-30 минути и се употребява по 1 супена лъжица 3 пъти за деня. Вътрешно приета обаче може да дразни стомаха ида предизвика повръщане. Билката е отровна и трябва да се внимава с дозата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *