Артишок – богат на антиоксиданти и бори холестерола

Растението артишок е популярно и използвано от дълбока древност

Два вида много различни зеленчуци са известни като артишок и всеки има специфични ползи за здравето. Кълбовидният артишок или ангинари (Cynara cardunculus) е цвете, пъпка на голям трън, като връхчетата са с ядливи бази и ядлива сърцевина. Другият е ерусалимски артишок (Helianthus tuberosus), наричан още Sunchoke, е подобен на клубена на тип слънчоглед и е по-дълъг и по-тънък от картофите. В България е известен като гулия.

Ерусалимски артишок, гулия - Helianthus tuberosus

Ерусалимски артишок, гулия – Helianthus tuberosus

Ангинари е бил култивиран от древни времена, с вероятен произход в региона на Магреб от Северна Африка. Ерусалимският артишок е местен за източната част на Северна Америка и е били култивиран и отглеждан от индианците дълго преди пристигането на европейците.

И двата вида артишок са с ниско съдържание на мазнини и калории, така че са отлични възможности за избор на традиционните диети за отслабване. Принос към това имат и важните минерали и фибри, земният и ерусалимският артишок са здравословно допълнение към всеки хранителен план. Артишок са особено високо съдържание на антиоксиданти под формата на витамин С и фитонутриенти, за които се смята, че защитават клетките срещу атаката на свободните радикали.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Двата основни фитонутриенти, които са намерени в земния артишок са цинарин и силимарин. Те са от особен интерес заради тяхната способност за понижаване на холестерола, за защита и подкрепа на чернодробната функция, увеличаването на производството на жлъчката и за предотвратяванве на образуването на жлъчни камъни.

Стандартизирани добавки на екстракт от артишок ангинари с посочените минимални количества от активни съставки са на разположение в таблетки, капсули, гелове и течности. Проучванията показват, че силимаринът, който също се намира в белия трън, може да помогне за контрола на кръвната захар при диабетици тип 2.

Артишок ангинари - Cynara cardunculus

Артишок ангинари – Cynara cardunculus

Високите нива на холестерола и триглицеридите, по-специално на малки LDL частици под формата на холестерол, са силно свързани с болестите на сърцето. Консумацията на артишок ангинари е свързана с понижаване на холестерола и триглицеридите в кръвта и увеличаване на относителното ниво на липопротеините с висока плътност (HDL), известни също като „добър“ холестерол.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *