Срещу артрит и за здрави кости – зехтин

Храни, богати на омега-3 мастни киселини помагат срещу развитие на артрит и заздравяват костите

Който иска да има здрави кости и се предпази от артрит като си набавя допълнително калции, трябва да ползва зехтин. Досега всички знаеха за полезните свойства на маслиновото масло. Наричат тази храна подарък от боговете и течното злато, защото тя е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина. Зехтинът е богат на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини и минерали, на полиненаситени мастни киселини и редки мононенаситени есенциални мастни киселини. Важна роля играят и съдържащите се в него неосапунени липиди. Установено е, че зехтинът е балсам при лечение и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

артрит

Храни, богати на омега-3 мастни киселини помагат срещу развитие на артрит и заздравяват костите

Той намалява лошия и увеличава добрия холестерол, намалява интензитета на свободнорадикалното окисляване, нормализира кръвното налягане и увеличава еластичността на артериалните стени като намалява риска от образуване на тромбози. Зехтинът също така забавя процесите на стареене в организма.
Сега обаче учените откриха, че той е от съществено значение и за здравината на костите и помага срещу артрит. Така ако имате непоносимост към млечните продукти и избягвате животински храни, зехтинът ще ви дойде на помощ за здрави кости като допълнителен източник на калций. Резултатите от опитите показват, че редовното хапване на морски дарове и риба, билки и зеленчуци със зехтин, правят костите на хората много по-здрави, прогонват неприятния артрит, а имунната система е по-силна.
Силата му се крие в това, че зехтинът увеличава концентрацията на протеина остеокалцин в кръвта, който е жизненоважен за растежа и развитието на костите.
Ако искате да се предпазите от такива опасни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, астма, депресия и ревматоиден артрит, то тогава ще трябва да заложите на повече храни, съдържащи омега-3 мастни киселини. Зехтинът ги съдържа, така че наред него трябва да ядете също сьомга и други тлъсти риби, ленено семе, орехи, карфиол, зеле, карамфил и синапено семе. Добри източници са соята, къдраво и брюкселско зеле, градинският чай, тученицата, спанака и маслото от рапица.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *