Артрит и сърце: каква е връзката?

Ревматоидният артрит увеличава риска от инфаркт

Доказано е, че година след диагностицирането на артрита с категоричност, рискът за пациента от инфаркт нараства с 60 процента.

Какво е ревматоиден артрит? Това е страдание на съединителната тъкан в ставите. Тяхното втвърдяване, загубата на еластичност и нарастващите болки при движение означават едно: обездвижване. Всяка стъпка се превръща в изпитание за тялото и духа, болките са нарастващи и постоянно трябва да бъдат туширани с лекарства.

Учени от от института “Каролински” в Швеция наблюдавали контролна група пациенти в продължение на 12 години. Групата включвала около  7500 пациенти с ревматоиден артрит. Медиците изхождали от тезата, че наблюдават едно разпространено автоимунно заболяване. Рискът от инфаркт не нараснал повече от въпросните 60% след първата година. В същото време се повишил рискът от исхемична болест на сърцето с приблизително 50%.

Обобщенията на експертите: рискови са първите години след появата на ревматоидния артрит. Точно тогава трябва редовно да се следи състоянието на сърцето, дори когато пациентът няма определени оплаквания. Рискът  от инфаркт или проява на исхемичната болест след първите 2-3 години не намалява, но няма и стремително развитие. Въпреки това трябва да се проследява връзката между артрита и състоянието на сърцето и да се прилага комплексно лечение.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *