Артрит – причини, симптоми и лечение

Спорта и правилното хранене помагат при артрит

Артритът е възпаление на една или повече стави. Има над 100 различни видове артрит. Между ставите на човек има хрущял и течност, които помагат за нормалното движение на ставата. С годините течността намалява, хрущяла започва да се изменя и дори да изчезва. Без този хрущял ставите стават трудноподвижни, а при самото движение човек усеща болка и скованост. Без нормалното количество хрущял човек има вероятност да седне в инвалиден стол.

За здрави стави консумирайте храни, богати на омега-3 масни кисилини

Причини и видове
Хрущялът намалява и дори изчезва в следствие на автоимунно заболяване (погрешно имунната система на организма атакува здрави тъкани), на счупена кост, на т. нар. „износване“ на ставите, на инфекция (причинена обикновено от бактерии или вируси). И мъжете, и жените са застрашени от артрит. Ето и най-често срещаните форми на артрит: артроза, анкилозиращ спондилит, гонококов артрит, подагра, ювенилен ревматоиден, ревматоидният артрит (при възрастни).

Симптоми
Артрит най-често причинява болки в ставите, подуване, скованост и ограничено движение. Симптомите могат да бъдат още зачервяване на кожата около ставата или скованост особено рано сутрин.

Лечение
Промяната в начина на живот е най-предпочитана при лечение на остеоартрит и други видове ставни възпаления. Физическите упражненията могат да помогнат за облекчаване на сковаността, намаляване на болката и умората, подобряване работата на мускулите и укрепване на костите. Специалист може да ви помогне да начертаете своята индивидуална тренировъчна програма, с която ще се почувствате много по-добре. Масажите и водолечението доказано също е ефикасни за облекчаване на ставни възпаления. Сънят също е от особено значение за хората, страдащи от ставни проблеми. Избягвайте да стоите дълго време в една позиция, да правите движения, които допълнително да натоварят вашите стави. Йогата също помага да се борите с артрита. Хората с наднормено тегло са много по-застрашени от артритни заболявания. За това внимавайте каква храна приемате. Яжте повече храни, богати на омега-3 мастни киселини като рибата, ленено семе, тиквени семки, орехи и соя.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *