Аспиринът e полезен за сърцето, но вреден за зрението

Специалистите съветват да не прекаляваме с аспирина

Аспиринът помага, но и вреди

Ацетилсалициловата киселина, позната още с търговските наименования Аспирин, запазена марка на Байер, и Ацетозал (Ацетизал) е лекарство от семейството на салицилатите, използвано често като болкоуспокояващо средство, антипиретик (при треска, грип), като противовъзпалително средство и при ревматични и други заболявания. Тя има също противосъсирващо действие и се използва дългосрочно в ниски дози за предпазване от сърдечен удар и рак.
Възрастните хора, които всеки ден пият аспирин, за да предпазят сърцето си , рискуват да изгубят зрението си. До този извод стигнаха не отдавна холандските невролози от Академичния медицински център в Амстердам. Те изследваха близо пет хиляди души от седем страни по света. При четири процента от пациентите, приемащи всеки ден аспирин, бе открита тежка форма на макулна дегенерация – сериозно очно заболяване, което се дължи на прекомерната чупливост на кръвоносните съдове в окото и води до постепенна загуба на зрението.
При възрастните хора, които пият всекидневно аспирин, рискът да изгубят зрението си е два пъти по- голям от колкото при онези, които не използват популярното лекарство, за да предпазят сърцето си.
Все пак учените са на мнение, че ползата от аспирина като профилактично средство срещу сърдечно- съдовите заболявания е значително по- висока от вредата, която той нанася на очите. По тази причина специалистите се опитват да определят оптималната доза от лекарството, която ще ни пази от инфаркт, без да уврежда нашето зрение.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *