Аспирин – другото име на панацеята

Дядото на модерните хапчета – аспиринът, се оказва почти панацея

Медицината непрекъснато открива нови и нови негови лечебни свойства. Преди сто години, когато бил приложен за първи път като лечебно средство, аспиринът имал скромната, но важна роля да облекчава болки в ставите. Постепенно се изяснило с убедителни доказателства от практиката, че ацетилсалициловата киселина върши чудесна работа при лечение на сърдечни заболявания, диабет, болестта на Алцхаймер, безплодие, венозна тромбоза. В последните години се оказа, че обикновеното бяло хапче помага още при злокачествени тумори н адебелото черво, белите дробове, хранопровода и простатната жлеза.

Експерти от областта на фармацевтиката често се шегуват с това, че всъщност простичкото лекарство е с неоценим ефект и ако синтезът му би бил сторен в днешно време, едва ли щеше да си остане един от церовете с цена тип „народен“.

Американски учени откриха неотдавна, че редовният прием на аспирин пази от развитието на една от най-страшните форми на рак – меланом на кожата. В медицинския център при Харвардския университет били направени множество тестове и анкети с хиляда доброволци. Вниманието на екипа било провокирано от факта, че тази агресивна форма на злокачествени новообразувания е твърде агресивна и бързо дава метастази. Установено било категорично, че приемът на аспирин поне веднъж седмично в малки дози предпазва от меланом.

 

 

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *