Аспирин – колкото полезен, толкова и вреден

Таблетките аспирин имат не само положителни качества, но и доста негативни, които могат да застрашат здравето ви

Един популярен медикамент, който милиони хора по света използват ежедневно, може да се окаже не само полезен, но и доста вреден. Става въпрос за таблетката аспирин, която сигурно и вие пиете всяка вечер преди лягане, тъй като се знае, че той намалява риска от инфаркт или инсулт като разрежда кръвта.

аспирин

Таблетките аспирин имат не само положителни качества, но и доста негативни, които могат да застрашат живота ви

Това негово полезно качество не е отречено, но сега учените са доказали, че ежедневният прием на аспирин може да доведе до опасни последици за здравето.

Британски учени са открили след редица изследвания, че малкото бяло хапче може да причини вътрешни кръвоизливи и хеморагичен инсулт. Освен това честата употреба на аспирин може да доведе и до риск от стомашно кървене.

Друга група учени, този път от Австралия пък са открили, че ежедневното пиене на аспирин удвоява риска от развитие на болести, които неминуемо водят до ослепяване в по-старческа възраст. Голям процент от хората, които редовно го пият, развиват форма на дегенерация на макулата с възрастта. Злоупотребата с аспирин води в бъдеще до замъгляване на централното зрение и дори до пълна слепота.

аспирин

Таблетките аспирин имат не само положителни качества, но и доста негативни, които могат да застрашат живота ви

Въпреки публикуваните резултати обаче учените са категорични, че няма причина да се спира приемът на аспирин. В по-малки дози лекарството наистина намалява риска от инфаркт, а някои изследвания показват, че може да предотврати рак на черния дроб и някои други опасни чернодробни заболявания.

Все пак учените апелират към всички лекари да не предписват на своите пациенти да пият всяка вечер по един аспирин.
Сред природните заместители на таблетката аспирин са глогът, дяволският нокът, магнезият, куркумата и върбовата кора.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *