Симптоми при асцит

Симптоми при асцит, които трябва да различаваме за болестта

Болестта асцит представлява патологично натрупване на течности в кухината на корема. Тя е с гръцки произход и означава торба или сак. При появата сред представителите от мъжки пол се натрупва малко течност или просто няма такава интраперитонеално. При дамите течност може да има малко количество от порядъка на 20 мл,  наличието на която зависи от менструалния цикъл. За болестта асцит има определени симптоми, които е добре да можем да разпознаваме.

Преди количеството на течността да достигне до 400 мл, може да не се наблюдават симптоми.

Симптоми при асцит, които трябва да различаваме за болестта

Симптоми при асцит, които трябва да различаваме за болестта

Причини за възникване на асцит могат да бъдат заболяванията на черния дроб, алкохолни напитки и злоупотреба с количеството им, вирусни хепатити, ползването на наркотици, рак, здравословни проблеми с друг произход.

Появилите се симптоми при асцит могат да са различни в зависимост от степента на развитие и на произхода му. Така например симптоми могат да бъдат чувството на тежест и опъване в областта на корема; бързо увеличаване на телесното тегло, поради увеличаване на течностите в коремната кухина; дискомфорт в корема с чувство на болка, по причина на злокачествен процес, чувство на гадене и липса на апетит, поради притискането на червата и стомаха от увеличаващата се течност, постепенно затрудняване на дишането с придружен задух, отново причинени от течността в корема, която притиска в случая белите дробове и същевременно по-малко кръв се връща по венозната система. Освен това друг симптом може да бъде появата на пъпна херния, отново причинена от увеличаващата се течност в коремната кухина, която причинява налягане върху съседните органи и тъкани.

Заболяването асцит е в различни видове и тези симптоми са характерни за повечето от тях. Обикновено течността натрупана в коремната кухина при асцит е бледожълта и бистра. Установяване на асцит може да се извърши с ехография  с голяма точност.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *