Атопичен дерматит при възрастни – причини, лечение, диета

Увеличават се заболяванията от атопичен дерматит при възрастни. Ето какви са причините, лечението, симптомите и диетата за болестта.

Съдържание на статията:

Атопичен дерматит. Атопичен дерматит при възрастни. Сърбеж при атопичен дерматит.  Лечение. Крем за атопичен дерматит. Хомеопатия. Диета.

Атопичен дерматит.

Заболяването на кожата атопичен дерматит е хронично, което се получава с епизоди на обостряния и ремисии. Болестта има официално няколко имена – невродермит, алергичен дерматит, инфантилна екзема, екзема. Сред обикновените хора неприятната патология е известна и като диатеза. Увеличават се заболяванията от атопичен дерматит при възрастни. Ето какви са причините, лечението, симптомите и диетата за болестта.

По-рано екземата се е срещала главно в детството и с порастването на детето всички неприятни симптоми са отшумели, а лекарят казва, че детето е „израстяло“ болестта, в наше време обаче дерматолозите все се сблъскват по-често с атопичен дерматит при възрастни.

Честотата на тази болест сред възрастното население варира от 5 до 10%. Тази цифра нараства значително в индустриализираните страни, достигайки 20%. Увеличаването на честотата на тази патология нараства всяка година. Много рядко, атопичният дерматит е независимо заболяване. Така че, в повече от 35 процента от случаите това се случва с бронхиална астма, при 25 процента – при ринит , при 10 процента – приполиноза . В 100 случая на атопичен дерматит има 65 жени и 35 мъже.

Атопичният дерматит е хронично кожно заболяване с алергичен характер. Днес болестта обикновено се дължи на атопично заболяване, експресията, на което е в допълнение към атопичен дерматит е атопична бронхиална астма, атопичен конюнктивит.

Атопичен дерматит при възрастни.

Причини

Защо болестите на децата се появяват напоследък все повече и при възрастните? Причината за невродерматита при възрастните хора, е генетично предразположение, преди всичко. Това означава, че ако човек е имал симптоми на алергия, а не специално от атопичен дерматит, но освен това и бронхиална астма, сенна хрема и хранителни алергии, е възможно болестта да го преследва завинаги.

Причината за обостряне на дерматита и появата на неговите клинични симптоми са предразполагащите фактори:

“Фигурин
 • Лоши условия на средата на работа и живот – мръсен въздух, консумация на храни с влошено качество, работа във вредно производство, пасивно пушене. Влиянието на посочените фактори върху човешкото тяло обикновено може да доведе до понижаване на защитните функции и вследствие, да се развие и обостри самото заболяване.
 • Приемане на лекарства – неконтролираното и продължително използване на антибиотици е в състояние да доведе до заболяването атопичен дерматит при възрастни. При дамите развитието на тази болест (по-специално нейното обостряне) допринася за употребата на противозачатъчни хапчета.
 • Повишената чувствителност на кожата – дразненето й с много груб плат (синтетични, вълна и други) може да обостри невродерматита. Освен това някои шампоани и хигиенични детергенти за тялото, могат да причинят до напредване развитието на екземата, а за кожата влошаване на състоянието.
 • Алергична реакция към храна за риби, прах, козина, цветен прашец, прах за пране – всичко те могат да подпомогнат прогресирането на неприятния атопичен дерматит при възрастни.
 • Непоносимостта към някои храни – хранителни алергии, може да ускори хода на заболяването и да доведе до изостряне на невродерматита.

Сърбеж при атопичен дерматит.

Симптоми на атопичен дерматит при възрастни

Атопичният дерматит се обособява с посочените клинични симптоми:

 • Появява се суха кожа, след което в резултат, в нея се усеща сърбеж, да се отлепва, да става на люспи и да се рони.
 • В местата на разчесване се появяват везикули, които са малки и изпълнени със серозна течност. Когато започне да се пени, образува навлажнена повърхност. Това причинява в човека непоносими сърбежи и болки.
 • Покриване на разпенените везикули с кори, от които също се получава непоносим сърбеж.
 • В резултат на падане на местата на гребените от проблемната флора, води до инфекция на кожата и укрепване на бактериалната инфекция.
 • На места кожата се уплътнява с обриви и усилване на петната.
 • По време на прогресията на атопичния дерматит, болният става раздразнителен и нервен, става затворен в себе си. Болестта освен, че е естетическа, е и психологична.

В сравнение с детския дерматит, болестта при възрастните може да бъде локализирана на всички части по тялото – скалпа, под колената и лактите, сгънките, долните крайници, раменете и гърба.

Болестта атопичен дерматит при възрастни се развива като функция на промените, нормални за възрастта.

Курсът на невродерматит в различните възрасти е различен по някои признаци, от гледна точка на клиничната картина. Например, ако заболяването започва в ранна детска възраст, човек е притеснен от атопичен дерматит в продължение на много години и може да продължи доста дълго, когато лицето вече започва да си мисли, че е оздравял. Освен това, под влиянието на определени фактори върху тялото, болестта отново се връща. С течение на годините, клиничните прояви на силата и продължителността на периодите на обострянията е намалена, също и стабилните периоди на ремисия, но напротив, те се увеличават. Около възраст от 35-40 години при хора с атопичен дерматит в ранна детска възраст, идва спонтанно изцеление или регресия на клиничната картина. Според това, което показва статистиката, атопичният дерматит на практика не се случва при хора на възраст 45-50 години.

В допълнение, през годините на появата на обриви и локализацията им може да бъде постоянно променяща се и ако болезнените везикули в ранна детска възраст са обхванали по-голямата част на тялото, в напреднала възраст по време на обостряне, те заемат все по-малко и по-малко място върху кожата. Въпреки това, без значение от възрастта, непоносимият сърбеж е обикновен спътник на алергичния дерматит при неговите обостряния.

Водове обриви

Вид обрив Характеристика и снимка
Първични елементи
Петна Те показват локално зачервяване на кожата, без да променят релефа си. Петната с атопичен дерматит не могат да бъдат забележими или яркочервени, силно люспести. Като правило, при атопичен дерматит, петната достигат размер от 1 до 5 сантиметра, т.е. те придобиват характера на еритема. Те могат да бъдат просто оточни или придружени от силен пилинг.
Мехурчета Прояви на атопичен дерматит. Размерите на мехурчетата достигат диаметър до 0,5 сантиметра. Във флакона се съдържа възпалителен флуид. В тежки случаи, при ексудативната форма на атопичен дерматит, везикулите могат да бъдат пълни с възпалителен флуид с добавка на кръв.
Вторични елементи
Люспи и кори Това са клетките на епидермиса, които излизат и формират пилинг. Въпреки това при атопичен дерматит този процес е по-изразен. Везните се отхвърлят интензивно и образуват корички. Тези кори са най-често локализирани на лактите и в гънките. Понякога те могат да се наситят с гнойно или серозно съдържание на блистерите.
Ерозии и пукнатини Ерозията се появява на мястото на кавитарните елементи ( везикули ) и е нарушение на целостта на кожата и лигавицата. Контурите на ерозията съвпадат с контурите на мехурчетата или везикулите. За разлика от ерозията, фрактурата е линейно нарушение на целостта на кожата. Пукнатините се развиват поради намалената еластичност на кожата и нейната сухота. Най-често те се локализират повърхностно и могат да се излекуват без белези.
Лихенификация Уплътняване и удебеляване на кожата поради това, което изглежда грубо. Кожният образец е подобрен, той е под формата на дълбоки бразди. Отгоре кожата може да бъде покрита с люспи. Причината за лифенизиране е сгъстяването на гръбначния слой на дермата на кожата, дължащо се на инфилтрация на клетките от възпаление.
Хипопигментация Области на промяна на цвета на кожата. По-често тези огнища на обезцветяване се локализират в местата на първичните и вторичните елементи. По този начин фокусът на хипопигментацията може да бъде разположен на мястото на предишни ерозии или везикули. Като правило, формата на хипопигментираните области повтаря формата на елемента, който го предхожда.

За видове дерматит – ТУК.

Лечение.

Лечението на периодите на остър на атопичен дрематит се насочва към спиране на тежкия сърбеж и облекчаване на състоянието на пациента. За целта на болния се изписват антихистамини и локални средства под формата на крем или мехлем. Когато има силно изразени кожни лезии, разчесване и намокряне, се предписват мазила на базата на хормони. Те буквално преди да се подобри състоянието на кожата, облекчават отоците и хиперемията. Въпреки това, с тези лекарства не може да се злоупотребява, при атопичен дрематит – това е проблем, който се развива вътре в тялото, така че трябва да се търси причината, особено там.

Най-често изострянето на заболяването атопичен дерматит при възрастни се случва през есенно-зимния период, по причина че кожата няма способност да „диша“, а в помещенията въздухът се пресушава с помощта на отоплителни уреди. За да настъпи подобрение на състоянието на кожата до по-висока степен, се препоръчва бельото, което се носи да е само от памучна тъкан, а в помещението, където се намира пациентът, температурата на въздуха не е редно да превишава 18 градуса.

Таблетки за лечение на атопичен дерматит

Име на лекарството Механизъм на действие Метод на приложение
Супрастин Той блокира хистаминовите рецептори, като по този начин предотвратява отделянето им при атопичен дерматит. Една таблетка три пъти на ден. Максималната дневна доза е 100 мг, което се равнява на 4 таблетки. Прилага се в рамките на 5-7 дни.
Клемастин Предотвратява развитието на оток, елиминира сърбежа. 1 мг (една таблетка) два пъти дневно.
Лоратадин Намалява сърбежа и зачервяването, улеснява протичането на алергичния процес. Една таблетка (10 мг) веднъж дневно.
Кромолин натрий Стабилизира клетъчната мембрана, предотвратяваща отделянето на възпалителни медиатори от нея. Предотвратява развитието на алергични реакции. Две капсули ( 200 мг ) 2 до 4 пъти на ден. Капсулите трябва да се приемат половин час преди хранене.
Кетотифен Той инхибира освобождаването на хистамин и други медиатори, като по този начин елиминира техните ефекти. Таблетките се приемат през устата по време на хранене. Препоръчва се за една таблетка (1 мг) сутрин и вечер.
Таблетки, нормализиращи емоционалния фон
Тофизопам Той има защита от стреса ефект, облекчава напрежението. Дневната доза на лекарството е 150-300 мг, което се равнява на 3 до 6 таблетки. Тази доза е разделена на 3 приема.
Беллатаминал Увеличава възбудимостта, успокоява се. Една таблетка е 2 до 3 пъти на ден. Таблетките трябва да се приемат след хранене.
Персен Има изразен седативен ефект, има лесенхипнотичен ефект. 2 таблетки три пъти дневно. При безсъние се приема 2 таблетки преди лягане.
Атаракс Успокоява стреса, има лек седативен и хипнотичен ефект. Средната доза е 50 мг на ден, което съответства на 2 таблетки по 25 мг всяка. Обикновено дозата се разделя на 3 приема-половината от таблетките сутрин и на обяд и едно цяло хапче през нощта.
Амитриптилин Има изразен седативен ефект, елиминира напрежението, нормализира емоционалния фон. Началната доза е 50 мг на ден (2 таблетки). След 2 седмици дозата се повишава до 100 мг на ден.
Диазепам Повишава нервното напрежение, безпокойството, има лек хипнотичен ефект. Дневната доза е 5-15 мг (3 таблетки по 5 мг всяка). Дозата се препоръчва да бъде разделена на 2-3 приема.
Таблетки нормализиращи функциите на стомашно-чревния тракт
Смекта Адсорбира токсичните вещества в червата, има защитен ефект върху чревната лигавица. Съдържанието на сашето се разтваря в 100 мл вода и се взема след хранене. Дневна доза е от 2 до 3 пакета от лекарството.
Бифидумбактерин Нормализира чревната микрофлора, увеличавайки неспецифичния имунитет. Един по един, два пакета два пъти дневно. Съдържанието на сашето се разрежда в 50 мл варена вода.
Форт Хилак Регулира равновесието на чревната флора, възстановява чревната лигавица, като по този начин увеличава защитните й свойства. Със специална пипета приложена към лекарството, се измерва 40 до 50 капки, които се разреждат с малко количество вода. Капките се вземат по време на хранене. Дневната доза е равна на 150 капки, разделени на 3 приема.

Лекарства, които намаляват сенсибилизирането при атопичен дерматит при възрастни

Име на лекарството Механизъм на действие Метод на приложение
Калциев глюконат Има антиалергичен и противовъзпалителен ефект. 10 мл от разтвора (една ампула) се прилага интравенозно за 5-7 дни.
Натриев тиосулфат Има детоксикиращ и десенсибилизиращ ефект, също и против сърбеж. Интравенозно по 5-10 мл (една две ампули) за 5 дни.
Преднизолон Има антиалергичен и имуносупресивен ефект. 1 до 2 мг на килограм тегло на пациента интравенозно или интрамускулно за 3 до 5 дни.

Крем за атопичен дерматит при възрастни.

Мазила и кремове за лечение на атопичен дерматит

Мазила и кремове за лечение на атопичен дерматит

Мазила и кремове за лечение на атопичен дерматит

Име на лекарството Механизъм на действие Метод на приложение
Група глюкокортикостероиди
Хидрокортизон Той възпрепятства алергичните реакции и развитието на отоци в огнището. Намалява зачервяването. Разстилайте слой от 1 мм върху засегнатата кожа два пъти дневно.
Елоком Премахва отока и има антипуритичен ефект. Препоръчва се прилагането на мехлема в случай на най-голям пилинг на кожата и крем, ако преобладава възпалителната инфилтрация.
Дермоват Има противовъзпалителен и имуносупресивен ефект. Нанесете тънък слой веднъж или два пъти на ден. Продължителността на лечението не трябва да надвишава 4 седмици.
Афлодерм Има противовъзпалителен и антипуритичен ефект.Той също така стеснява съдовете, като по този начин намалява отока в възпалителния фокус. Мазилото се прилага няколко пъти на ден (в зависимост от тежестта на лезията) за 3 седмици.
Група на макролидите
Елидел Той блокира освобождаването на медиаторите на възпалението, като по този начин осигурява антиалергичен ефект. Агентът се нанася на тънък слой и внимателно се втрива в засегнатата повърхност. Процедурата се извършва два пъти дневно за 6 до 8 седмици.
Група антихистамини
Фенистил гел Той блокира Н1-рецепторите, като по този начин инхибира освобождаването на хистамин. Гелът се нанася върху сърбящата за 3 до 5 дни.
Мазила и кремове от различни групи
Ихтиол Мазолпто предотвратява прекомерната кератинизация на кожата. Той също има антисептичен ефект, като по този начин се предотвратява вторичната инфекция на атопичния дерматит. Мазилото се прилага един до два пъти дневно върху зоните на груба кожа.
Аисид крем Има антисептичен ефект, увеличава метаболитните процеси в кожата. Дълбоко хидратира кожата и възстановява липидния слой. Леки кръгови движения полагат крема сутрин и вечер на повредените части на тялото.
Сулфатиазол сребро Подпомага заздравяването на раните, предотвратява развитието на вторична инфекция. Тънък слой от 1-2 мм маз се прилага с тампон върху засегнатата повърхност два пъти дневно.
Омекотяващи кремове
Топикрем Той възстановява липидната бариера на кожата, премахвайки чувството за стегнатост. Намажете сухите участъци от кожата два пъти дневно.
Липикар Интензивно овлажнява кожата, облекчава сърбежа и спомага за заздравяването на раните. Намажете зоните със суха и груба кожа веднъж на ден.
Трикзера Намалява свръхчувствителността на кожата, овлажнява и възстановява липидния слой. Нанесете крема върху предварително подготвената кожа веднъж или два пъти на ден.
Атодерм Овлажнява кожата и елиминира свръхчувствителността й. Кремът се нанася върху леко влажна, но очистена кожа два пъти дневно.
Ксемоз Успокоява раздразнението и успокоява кожата. Прилагайте предварително подготвена кожа веднъж или два пъти на ден.
Мазила и кремове, които ускоряват лечебния процес
Солкосерил Поради състава си той подпомага излекуването на тъканите и интензификацията на възстановителните процеси в възпалителния фокус. Гел или мехлем се разстилат директно върху повърхността на раната, която преди това е била почистена. Прилагайте 1-2 пъти дневно и ако е необходимо, раната се покрива с превръзка.
Актовегин Повишава метаболитните процеси в лечебното място, като по този начин ускорява лечението на рани и други елементи на атопичен дерматит. Мазилото се прилага слой от 2 – 3 мм върху засегнатата повърхност два пъти на ден.
Метилурацил маз Има противовъзпалителен ефект, стимулира и ускорява заздравяването. Върху повредена повърхност, предварително почистена, мехлемът се нанася на тънък слой. След като приложите, фиксирайте с превръзка.

Хомеопатия.

Хомеопатията се отхвърля от мног лекари учени като лечебен метод, но все още някои  япрепоръчвт. Ето някои от хомеопатичните лекарства, използвани при атопичен дерматит: Графит, Антимониум крудум, Калкарея карбоника, Арсеникум албум, Псорин, Ликоподиум, Сулфур.

Още за лечение – ТУК.

Диета.

Диетата за атопичен дерматит при възрастни трябва да изключва приемането на храни, които могат да причинят алергии. Също порциона на храната на страдащите от това заболяване, трябва да осигури доставка на вещества, които насърчават епителизация ( възстановяване на повредени участъци от кожата ), нормалната функция на черния дроб и червата.

Основните хранителни правила за атопичен дерматит са:

 • изключване на продукти, които са алергени ( вещества, които причиняват алергия ) или хистамин-освобождаващи ( тези вещества съдържат елементи, които освобождават хистамин от клетките – основен фактор на алергичните реакции );
 • осигуряване на тялото с необходимите витамини и елементи за бързо възстановяване на кожата;
 • намаляване на натоварването върху черния дроб, което осигурява почистване на тялото от ефектите на алергията;
 • осигуряване на нормална чревна функционалност;
 • намаляване на приема на глутен ( протеин, който е част от повечето зърнени култури ), тъй като толерантността на това вещество по време на алергията е значително намалена;
 • провеждане на специални наблюдения за реакцията върху храната, която ядете ( дневник за храна ).

Диетата за атопичен дерматит при възрастни се прави с оглед на неговия обхват на действие, външни провокатори и особености на болестта.

От хранителния режим на човека, който е болен от атопичен дерматит, или има тенденция към болестта, да се изключат храни, които съдържат хистамин или да съдейства за неговото освобождаване. В случай, че не са проведени тестове за алергени, в началния етап е необходимо да се отстранят използването на традиционни патогени на алергични реакции.

Алергенни продукти

Чрез количеството на веществото, което провокира развитието на алергична реакция, продуктите могат да имат ниска, средна и висока алергенност.

При атопичен дерматит от диетата е необходимо да се изключат храни, които съдържат съставки с висока алергична активност.

Месо и месни продукти

Месните продукти с високо ниво на алергенност са:

 • пиле, патица, гъше месо;
 • маслено свинско месо;
 • агне.

При подготовката на диета на пациент с атопичен дерматит, тези продукти трябва да бъдат заменени с тези, чиито нива на алергени са ниски.

Видове месо и месни продукти, които се препоръчват за атопичен дерматит:

 • говеждо месо;
 • заек;
 • пуйка;
 • свинско месо с ниско съдържание на мазнини.

Разбира се заекът и свинското не са за предпочитане от гледна точка на общото здраве. В Библията пише, че точно тези меса, не се препоръчват и днес медицината е установила, че има разни токсини в тях.

При подготовката на тези продукти трябва да се предпочитат такива видове топлинна обработка като готвене, пара, охлаждане.

Риба и рибни продукти

Мастните сортове червена и бяла риба също се класифицират като алергенни продукти.

Видовете риби и рибни продукти, които не се препоръчват при атопичен дерматит, са:

 • куча сьомга, пъстърва, горбуша, сьомга;
 • скумрия, есетра, цаца, херинга;
 • хайвер ( червен и черен );
 • миди, стриди;
 • раци, крабове, омари.

Тези продукти могат да бъдат заменени от такива сортове риба като щука, треска, мерлуза.

Зеленчуци, плодове и ягодоплодни

Когато избирате зеленчуци и плодове за храната на лице, страдащо от атопичен дерматит, е необходимо да изключите сортовете червен и оранжев. Трябва да се предпочитат зелените и белите култури.

Зеленчуци и плодове с висока степен на алергична активност са:

 • праскови, кайсии;
 • пъпеш;
 • мандарини, портокали, грейпфрути;
 • ябълки с червен цвят;
 • нар;
 • райска ябълка;
 • манго, киви и други тропически плодове;
 • ягоди, горски ягоди;
 • малина;
 • череша, вишня;
 • тиква;
 • домати;
 • репички;
 • патладжан;
 • цвекло, моркови;
 • червен пипер.

От диетата трябва да бъдат отстранени не само продуктите в чиста форма, но и подготвени на основата на пюре, компоти, конфитюри и други ястия.

Зеленчуцие и плодове, които са разрешени при атопичен дерматит:

 • ябълки и круши със зелен цвят;
 • сливи, сушени сини сливи;
 • череша ( бяла );
 • касис ( бял );
 • цариградско грозде;
 • зеле ( бяло, брюкселско, цветно );
 • ряпа;
 • зелен грах;
 • копър, магданоз;
 • тиквички;
 • краставици;
 • картофи;
 • спанак, листа от маруля.

Зърнени храни и други храни с високо съдържание на въглехидрати

Въглехидратите са ценни доставчици на енергия. Следователно, в храненето на човек с атопичен дерматит хранителните алергени, съдържащи въглехидрати, трябва да бъдат заменени с тези, при които нивото на алергенност е по-ниско.

Продукти с висока степен на алергична активност са:

 • грис;
 • бял хляб;
 • продукти от тесто;
 • тестени изделия;
 • сладкарски изделия.

Към продуктите съдържащи въглехидрати, разрешени за атопичен дерматит, се отнасят:

 • елда;
 • овесена каша;
 • перлен ечемик;
 • тричев хляб;
 • неподсладени гевреци, бисквити, сухи бисквити;
 • сухари.

Мляко и млечни продукти

Млякото е класически алергенен продукт, така че пациентите с атопичен дерматит трябва да го изключат от хранителния режим на първо място. Замяната на млякото и млечните продукти следва да бъде с кисели млечни продукти.

Млечни продукти, които трябва да бъдат изключени от храненето на лице с това заболяване:

 • пълномаслено краве мляко;
 • ферментирало мляко;
 • сметана;
 • заквасена сметана;
 • сирене ( пикантно, солено, и други ).

Към киселинните млечни продукти, които се препоръчват при атопичен дерматит, се включват кефир, кисело мляко, извара.

Продукти, които подпомагат освобождаването на хистамин

Хистамин-освобождаващите храни са група от продукти, които стимулират освобождаването на хистамин без да са алергени.

Хистаминово-освобождаващите храни включват:

 • алкохол;
 • какао;
 • шоколад;
 • кафе;
 • мед;
 • кокоши яйца ( белтъците );
 • свински черен дроб;
 • месо от скариди;
 • ягоди;
 • ананаси ( пресни и консервирани );
 • пшеница.

Провокират освобождаването на елемент, който насърчава алергичните реакции, и такава група храни като изкуствените хранителни добавки. Те включват консерванти, изкуствени оцветители, ароматизатори и подобрители на вкуса. Тези вещества не се използват в независима форма, но са част от голям брой колбаси, полуфабрикати, консерви риба, маринована и туршии.

Продукти за бързо възстановяване на кожата

Порционът в хранителния режим на пациента с атопичен дерматит трябва да гарантира приема на вещества, които ускоряват регенерацията на кожата. Ефективно допринасят за заздравяването на епидермиса (горния слой на кожата) ненаситените мастни киселини (омега-3 и омега-6). В големи количества тези вещества се съдържат в растителните масла.

Масла препоръчани за употреба при атопичен дерматит:

 • слънчогледово;
 • царевично;
 • рапично;
 • ленено;
 • кедрово.

Маслата трябва да се използват като дресинг за салати, когато се приготвят супи (не за пържене) и зеленчукови пюрета.

Намаляване на натоварването върху черния дроб

Порционът на хората с атопичен дерматит при възрастни трябва да осигури добра чернодробна функция. Обемът и храната трябва да бъдат разпределени равномерно през целия ден. Предпочитание трябва да се даде на продукти от кисело млечните продукти, нискомаслени сортове месо, супи и пюре от зеленчуци. Консумираните продукти (храни и напитки) не трябва да съдържат багрила, хранителни добавки, консерванти. Не приемайте животински и комбинирани мазнини, както и продуктите, в състава на които те са влизат.

Продукти които трябва да се избягват, за да се намали тежестта върху черния дроб:

 • свинска мас, маргарин, сладкарски мазнини;
 • пикантни подправки, овкусители, подправки, сосове;
 • газирани напитки, силно кафе и чай;
 • агнешко, тлъсто свинско месо, патица, гъска.

Осигуряване на нормална работа на червата

На фона на лошата функционалност на стомашно-чревния тракт и свързания с нея запек, реакцията на организма на алергени е по-остра. Ето защо, при храненето на пациент с атопичен дерматит е необходимо да се включат и храни, които насърчават доброто функциониране на червата. Насърчаване на проходимостта на храната през чревния тракт на плодовете и зеленчуците с високо съдържание на фибри. Също така за предотвратяване на запек, трябва да използвате около два литра течност на ден. Продуктите от кисело мляко нормализират работата на червата.

Продукти, които осигуряват правилната функционалност на стомашно-чревния тракт при атопичен дерматит:

 • изпечени ябълки;
 • задушени или варени тиквички, цветно и бяло зеле;
 • кисело мляко, кефир ( ферментирал млечен продукт богат на млечнокисели бактерии, които инхибират сапрофитни червата );
 • перлен ечемик, ечемик, елда и овесена каша.

Продукти, които възпрепятстват работата на червата:

 • продукти, богати на нишесте (от пшенично брашно, картофи);
 • храна с високо съдържание на животински протеини (месо, риба, яйца);
 • напитки и храни с голяма концентрация на танини (силен чай, дюля, круша, дрян).

Продукти с ниско съдържание на глутен

Човешкото тяло при атопичен дерматит слабо абсорбира глутен (протеин). В резултат на това заболяването се влошава и лечението не е ефективно. Това се случва, защото при слаба толерантност към глутен се нарушава процесът на разделяне и абсорбиране на хранителни вещества от червата.

Глутенът се среща повече в пшеницата. В такива зърнени храни, като ръж и ечемик, се съдържа също достатъчно количество глутен. Следователно, от диетата, е необходимо да се изключат главно макарони, пшеничен или ръжен хляб, брашно и зърнени храни, съдържащи пшеница, ръж или ечемик. Голямо количество глутен се открива в напитки като бира и водка.

Пшеничното брашно е част от огромния списък от ястия. Намаляване на консумацията на глутен, без да навреди на диетата за атопичен дерматит при възрастни, може да бъде заменянето на пшенично брашно с елда. За да приготвите този продукт, трябва да вземете елда, да изплакнете няколко пъти и да го затоплите в тиган, без да използвате мазнини. Охлажда се елдата и трябва да се смели в кафемашина. Брашното от елда може да запази своето хранително качество за две години. Съгласно подобна рецепта можете да направите брашно от ориз или перлен ечемик.

Други продукти, които могат да заменят пшеничното брашно в диетата с атопичен дерматит:

 • брашно от сорго;
 • царевично брашно;
 • царевично нишесте.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *