Лечение на атопичен дерматит при възрастни

Заболяването атопичен дерматит е с много имена като ендогенна екзема, невродермит и други

Значението на думата атопия към болестта атопичен дерматит означава наследствена свръхчувствителност, при която се изявяват симптомите на алергия, специално при тази болест с възпаление на кожата. То се характеризира с обрив, който е доста сърбящ и със сухота на кожата. Заболяването атопичен дерматит е сродно на екземата и други от този вид болести и затова често се нарича екзема.

От атопичен дерматит страдат около 15% до 30% от децата и от 2% до 10% от възрастните. Той е свързан с урбанизацията и причина за появата му оказват индустриалното замърсяване, текстилни и други материали, които влизат в допир с кожата, алергии, храната е от значение също, макар че някои специалисти са на мнение, че не оказва сериозно влияние, суха кожа чувствителна, слаба имунна система, цигарен дим и стрес. Възникването му може да е последица и от други прекарани болести, също и от инфекция на кожата, която се колонизира бактерията Staphylococcus aureus, нейната инфекция е подобна на тази при атопичен дерматит.

За лечение на атопичен дерматит при възрастни помага чай от коприва с други билки

За лечение на атопичен дерматит при възрастни помага чай от коприва с други билки

В много случаи от него страдат повече от един член от семейството. В детските години на много от възрастните са боледували от него и в напреднала възраст се е стигнало до 3 стадий от болестта или е била в ремисия. Много лекари са  на мнение, че заболяването може да е последица от ваксините.

“Фигурин

За лечение на атопичен дерматит се прилагатлекарства като кортикостероиди – урбазон, метилпреднизолон, преднизолон и други; транквилизатори – реланиум, хлоразин, тиоридазин; антихистамини – тавежил,  алергозан, перитол, ериус, зиртек и други; витамини като геритамин и други; имуномодулатори; при инфектиране – антибиотици и т. н. за външно мазане се използват различни мазила изписани от лекуващия лекар. В сапуните и в козметиката – мазила трябва да няма алергени.

Полза при лечението има и терапията с ултравиолетови лъчи тип А и В в продължение на 14 дни с постепенно увеличаване на дозата. Стоенето на слънце също води до подобрение на състоянието. Чистият планински и морски въздух са от полза, особено в планината на надморска височина от 1500 до 2000 метра.

Храненето според някои специалисти оказва влияние, а поред други – не. Добре е да се забележи кои храни влияят отрицателни и да се избягват. Такива храни са мляко, яйца, фъстъци, риба, миди, шоколад и други.

Някои биологични продукти като меполизумаб, омалзумаб, инфликсимаб, етанерсепт, алесафет, ритуксимаб са показали ефективност при лечението на атопичен дерматит, но не са още утвърдени като лекарства за него.

Хомеопатията не се е оказала полезна за мног пациенти и дори са имали влошаване.

Препоръки за хранене и диета, които могат да са полезни при болестта.

Ако се появи алергична реакция към някои от храните, те трябва временно да се отстранят, такива могат да бъдат яйца, мляко, риба, месо цитруси. От 2 – 4 седмици може да се отстрани хляба от менюто и да се замени е картофи, кафяв ориз, качамак и други.

Чай – корени от коприва, къпинови листа, натрошени шипки, петопръстник по 50 г от всяка билка. От тази смес се вземат 3 супени лъжици и се прави запарка за четвърт час в 1 литър вода. Пие се цял ден вместо вода.

Прави се спиртен извлек на прополис с 30 г прополис в 100 мл етилов спирт 90°, предварително настърган или натрошен. Приема се по 30-40 капки във вода 3 пъти за деня.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *