Атопичен дерматит при деца – лечение, полезни билки и козметика

Билки, диета и лекарства, които могат да помогнат за лечението на атопичен дерматит при деца и бебета. Полезни съвети и рецепти.

Съдържание на статията:

Атопичен дерматит при деца. Лечение. Крем за атопичен дерматит. Диета. Хомеопатия при атопичен дерматит. Козметика. Билки.

Атопичен дерматит при деца.

Понякога майките се изплашват от появата на обриви по нежната кожа на детето, но не всички родители могат да разберат, че кожата е само „индикатор“ на това, което се случва в тялото, особено ако тя е алергична и затова има обриви. Заболяването атопичен дерматит е с възпалителен характер, придружено от алергични обриви и сърбеж. При децата заболяването може да се повтори на всяка възраст. Често се комбинира с такива форми на патологии като бронхиална астма, алергичен конюнктивит, ринит, хранителна алергия.

Днес тази болест се счита за неотложен проблем на медицината, който засяга интересите на педиатрията, дерматологията, алергологията, имунологията и терапията. Атопичният дерматит може да приеме хронична форма и да запази симптомите си през целия живот на човека. Наполовина от децата, страдащи от заболяването, с времето развиват различни комбинирани усложнения.

В периоди на неблагоприятни условия на околната среда, алергичните заболявания при децата се срещат все по-често. И задачата на лекарите е колкото е възможно да се предотврати развитието алергии в детето и ако все още е там, а след това да се увеличи периодите на ремисия на заболяването. Нищо чудно, че те казват, че детето „излезе“ от алергията, но за съжаление това не винаги се случва.

Атопичен дерматит Има генетично зависимо алергично заболяване, което има хроничен ход и се характеризира с появата на специфичен обрив на кожата в резултат на перверзен имунен отговор към външни и вътрешни фактори.

Често атопичният дерматит се комбинира с други алергични заболявания:

 • алергичен ринит;
 • бронхиална астма;
 • респираторна полиноза;
 • уртикария;
 • сенна хрема и други.

В литературата, можете да намерите и други имена на заболяването атопичен дерматит:

 • екзудативна или алергична диатеза;
 • невродермит;
 • атопична екзема;
 • конституционна екзема;
 • диатезно пруригои други.

Малка статистика! Атопичният дерматит е най-честата болест при децата. В някои европейски страни разпространението на тази болест е почти 30% сред болните деца и повече от 50% от всички алергични заболявания. И в структурата на всички кожни заболявания той заема осмата позиция в света според честотата на появата.

“Фигурин

Няколко интересни факти!

Атопията или алергията са две различни състояния. Алергия в човек за цял живот и се появява към същия алерген (или няколко алергени), дори и в малки дози. Атопията има по-широка „гама“ на алергени с течение на времето, факторите причиняващи атопия могат да се променят, може да варира и имунния отговор в зависимост от дозата на алерген (в ниски дози за атопия на алерген не може да се развие при всички). При атопия родителите често казват: „Детето ми е алергично към всичко …“.

Представете си ситуацията, при която децата от детската градина са получили по 8 мандарини. Около половината или една трета от тях по бузите им има толкова много нездравословни лакомства и те ще сияят на фона на сухата кожа. По някои от тези деца може да се появи хрема или кашлица и рядко, само едно дете ще развие тежки алергични реакции като уртикария, или дори една атака на задух. Кое от тези деца е алергично и кое има атопия? Не всички деца са алергични към цитрусите, а следващата доза мандарина, повечето от тях няма да имат такава реакция. Само едно дете ще даде последващи алергични прояви дори за един плод.

„Лошите“ гени играят важна роля в развитието на атопията. Така че, ако един от родителите има алергична болест, рискът от развиване на атопия при детето достига 50 – 55%, а ако и двамата родители са алергични – 80-85%.

Обикновено се смята, че само децата са засегнати от атопичен дерматит. Въпреки това не всички деца „израстват“ с атопичен дерматит. И напоследък възрастните все повече страдат от „невродермит“ (както вече се нарича атопичният дерматит при възрастни).

Малките и недохранени деца, които нямат разнообразна храна в диетата си, не страдат от атопичен дерматит.

Изкуственото хранене на деца под 1 година, може да доведе до риск от атопичен дерматит. И важна роля в това е храненето от бутилка. Такива деца преяждат почти винаги, защото детето яде всички предлагани храни (дори ако те са повече от това, от което се нуждае), храната много бързо и сместа не угасва чувството за глад не веднага. Когато кърмите, детето получава бавно доза мляко и до края на храненето вече е налице чувство за ситост.

Съвети
Лечението на атопичен дерматит винаги, във всички случаи, без изключение, не трябва да започва с външни агенти и компреси, а с корекция на диетата на бебето. Изкуственото хранене трябва да намали концентрацията на сместа. Ако бебето е кърмено, майката трябва да консумира по-малко мазнини, за да намали съдържанието на мазнини в кърмата.
Дете, което поради възрастта си яде всичко, трябва да изключите от диетата кокоши яйца, соя, цитрусови плодове и риба и значително да ограничите използването на краве мляко и млечни продукти, печени и пържени храни.
При лечението трябва да се изключи достъпът до алергени. Бебешките дрехи трябва да бъдат от естествени тъкани без фабрични текстилни багрила. Не почиствайте с продукти, съдържащи хлор, а всяка козметика за детето трябва да бъде означена като „хипоалергична“. Препоръчително е да се дадат на близки и приятели (поне временно) домашните любимци – котки и кучета.
Не трябва да прехранвате детето с атопичен дерматит. Освен това внимателно трябва да лекувате запека на детето, ако има такъв. Изпразването на червата на алергенно дете трябва да бъде редовно, ежедневно. Ако възникнат проблеми, родителите трябва да използват слаби лаксативи, като Dufalac.

Лечение.

При лечението на атопичен дерматит е важен интегриран подход

Най-важното е, че е необходимо да се премахнат (отстранят) алергените от диетата и живота.

Локално лечение на кожата.

Системно (общо) лечение.

Какъвто и вид алергична реакция да се е развила, тя няма да протече, ако се допълни диетата за прочистване на тялото с помощта на сорбенти. Например Ентеросгел – този модерен гел сорбент на базата на биоорганичен силиций внимателно и без да вреди на организма абсорбира алергени и токсични продукти на имунната реакция, и след това ги извежда от организма, с което облекчава протичането на алергията.

Местното лечение на атопичния дерматит е насочено към:

 • намаляване и елиминиране на възпаление и суха кожа, сърбеж;
 • възстановяване на слоя вода-липид и нормална функция на кожата;
 • възстановяване на увреден епител;
 • профилактика и лечение на вторична инфекция на кожата.

Принципи на външната терапия:

 • премахнете дразнещите фактори: изрежете ноктите, почистете кожата с неутрален сапун, използвайте омекотяваща козметика;
 • използване на противовъзпалителни, кератолитични и кератопластични пасти, мехлеми, (индиференти средства за комбинирано действие);
 • преди прилагането на кремове и мехлеми, засегнатите участъци от кожата могат да бъдат третирани с антисептични средства (разтвор от брилянтно зелено, хлорхексидин, фукоцин, воден разтвор на синьо и т.н.);
 • атопичният дерматит препоръчва задължителното използване на локални хормони (глюкокортикоиди).

Необходимо е да се започне с препарати с малка проникваща способност в кожата (І и ІІ клас), ако терапевтичният ефект не бъде достигнат, преминат към по-силни локални хормони с по-голяма проникваща способност. Локалните хормони от IV клас (дермовит, калцидерм, гацинконид) не се използват за деца изобщо поради сериозни странични ефекти.

Поради масовото ирационално използване на глюкокортикоидите в миналото, което доведе до развитието на странични ефекти, за много хора има страх от употребата на хормони. Но при правилна употреба на глюкокортикоидите не се появяват странични ефекти от системен характер.

При наличието на вторична бактериална инфекция се препоръчват хормонални препарати за прикрепване на антибактериални външни препарати. При присъединяване на гъбична инфекция се прилагат външни антимикотични препарати (клотримазол, ифенек, екзифин, низорал и други). При инфекция от херпес – антивирусни лекарства (herpevir, aciclovir).

Всъщност се използват комбинирани лекарства (хормонални + антибиотик), които са широко представени от аптечната мрежа.

Ефектът на външните агенти директно зависи от дозираната форма.

Мехлемът има най-добрата проникваща способност, помага за хидратиране на кожата. Мехлемите са ефективни при субакутен и хроничен атопичен дерматит.

Масленият мехлем (Advantan) има най-силната проникваща способност. Прилагайте го за хроничен дерматит.

Кремът е по-слаб от мехлема, който е ефективен при остър и подостър дерматит.

Емулсиите, лосионите и геловете са лесни за употреба, но имат подсушаващ ефект. Удобна форма за скалпа. Използва се при остра атопия.

Приспособления, разтвори, аерозолни пасти – използвайте само при остро протичане на болестта.

Видове лекарства за външно лечение на атопичен дерматит при деца

Лекарствена група Терапевтичен ефект Препарат Лекарствена форма
Локални хормонални и натибактериални Глюкокортикостероиди-те са универсален антиалергичен агент.Основното свойство на локалните хормони е намаляването на активността на имунните клетки, участващи във възпалението. Ефекти от лечението с локални хормони: отстраняване на възпалението и на сърбежа, намаляване на пролиферацията на кожата, вазоконстрикторно свойство, предотвратяване на лихенификация и белези. І клас хидрокортизон мехлем мехлем. Всички локални хормони се прилагат внимателно на тънък слой на увредените зони. Хидрокортизоновият мехлем се прилага 3 пъти дневно, курсът на лечение е до 1 месец. За деца до 6 месеца.
ІІ клас Локоид (хидрокортизон бутират) мехлем, 1-3 пъти дневно, курсът на лечение е до 1 месец.
Афлодерм (алклометазон дипропионат) крем мехлем, 1-3 пъти дневно, курсът е до 1 месец.
ІІІ клас Адвантан (метилпреднизолон ацепонат) мехлем, крем, емулсия, Веднъж на ден курсът е до 1 месец.
Елоком (мометозон фуроат) мехлем, крем, лосион, 1 път на ден. Не се дава на деца до 2 години!
Нестероидни противовъзпалителни средства Селективен инхибитор на синтеза и освобождаване на възпалителни медиатори. Елидел (пимекролимус) крем, 2 пъти на ден, курс на лечение-до възстановяване, възможно е дълъг прием до 1 година. Препоръчва се за деца от 3 месеца.
Противовъзпалително, противосърбежно Содермикс крем, 2 пъти на ден за един месец. Прилагайте преди продуктите за грижа за кожата.
Комбинирани глюкокортикоиди Те съдържат глюкокортикоид, антибиотик, противогъбично средство. Има противовъзпалителен ефект при вторична инфекция. Пимафукорт (хидрокортизон, неомицин, натомицин) мехлем, крем, 2-4 пъти на ден, курсът е до 1 месец
Сибикорт (хидрокортизон бутират, хлорхексидин) мехлем, 1-3 пъти дневно.
Тридерм (бетаметазон, гентамицин, клотримазол) мехлем, крем, 2 r на ден, курсът е до 1 месец.
Целестодерм-B (бетаметазон, гентамицин) мехлем, 1-2 r на ден, курсът е до 1 месец.
Индиферентни средства за комбинирано действие Имат слаб противовъзпалителен ефект, кератолитични и кератопластични ефекти. Цинкови препарати, добре доказана козметика за използване в педиатричната практика, Скин-Кап Разтвори, кремове, мехлеми, емулсии, каши. Може да се използва за втриване, компреси и лосиони в зависимост от тежестта на заболяването.
Салицилова киселина Разтвори, кремове, мехлеми
Пантенол Крем, емулсия, мехлем и други
Пикочна киселина Кремове, мехлеми, каши
Флуид на Буров разтвор
Танин разтвор
Препарати от катран Кремове, мехлеми, емулсии, разтвори
Антихистаминови препарати за външни приложения Блокатор на хистаминовите рецептори на мастоцитите и базофилите. Има вазоконстриктивен ефект, облекчава отоците и зачервяването на кожата Фенистил (диметиден) гел. 2-4 пъти на ден до пълно възстановяване.
Псило-балсам (дифенхидрамин хидрохлорид) гел. Нанася се на тънък слой 3-4 пъти на ден до отстраняването на възпалението.
Овлажняваща козметика Овлажнява кожата чрез подхранване и регенериране на кожните клетки Мюстела, Атопеерма и други. Сапун, крем, спрей, лосион, гел, мус и други. Използва се като средство за ежедневна хигиена на кожата.

Общи лекарства

Лекарствена група Механизъм на действие Препарат Метод на приложение
Антихистаминови препарати Блокатори на хистаминовите рецептори на мастоцитите и базофилите. Имат анти-алергичен и противовъзпалителен ефект. Странични ефекти-действия върху централната нервна система. Колкото са от по-ново поколение антихистамините, толкова по-слабо изразени са страничните ефекти върху централната нервна система. 1 поколение Фенистил (капки, таблетки) За деца от 1 месец до 1 година по 3-10 капки, 1-3 години-10-15 капки, 4 до 12 години 15-20 капки, над 12 години 20-40 капки 3 пъти на ден.
Супрастин (таблетки, разтвори за инжектиране) За деца над 1 година. Инжекции-могат да се дават на деца под 1 година, под наблюдението на лекар. 1-6 години-¼-½ таблетки, 2-3 пъти дневно, 6-14 години-½-1 таблетка 3 пъти дневно.
Диазолин (таблетки) Деца от 2 до 5 години при 50-150 мг дневно, 5-10 години-100-200 мг дневно, над 10 години-100-300 мг дневно, на 2-3 приема.
2 поколение Деслоратадин сиропи, таблетки (ериус, кларитин, лоратадин) Деца от 1 година до 12 години-5 мг, над 12 години-10 мг, веднъж дневно.
3 поколение астемизол Възраст над 12 години-10 мг, 6-12 години-5 мг, от 2 до 6 години-0,2 мг / кг телесно тегло веднъж дневно. Процесът на лечение е до 7 дни.
Препарати за стабилизиране на мембраната Предотвратяване отделянето на вещества от възпалението от клетките. Това е достатъчно безопасна група антиалергични лекарства. Кетотифен Над 3 години-1 мг 2 пъти дневно. Процесът на лечение е не по-малко от 3 месеца, прекратяване на лекарството е постепенно.

В особено тежки случаи можете да използвате системни глюкокортикоиди само под наблюдението на лекар.

При тежки гнойни процеси на кожата е възможна антибиотична терапия.

Подпомагат бързото възстановяване витамините А, Е от група В, калциеви препарати.

Необходимо ли е хоспитализация за лечение на атопичен дерматит?

В повечето случаи лечението на атопичен дерматит не изисква хоспитализация, но тежка форма на болестта се разпространява в липсата на ефект върху конвенционална терапия, в присъствието на друга, и други атопични заболявания (бронхиална астма) налични за облекчаване на остра хоспитализация период и избор на подходящо лечение.

Крем за атопичен дерматит.

Еуцерин, нощен крем за лице. Доказано е клинично, че интензивният успокояващ крем Eucerin AtopiControl подобрява значително състоянието на кожата през острите фази.

А-дерма екзомега балсам 200 мл. На сайта на Аптеки Фрамар е на цена 38,70 лева. В състава ми има кълнове от овес сорт Rhealba и е 100 % натурален продукт. Кълновете са отлгледани в югозападна Франция, по изискванията на Био Земеделието. Съдържа още и витамион В3, комбинация от мастни киселини и активна съставка с названието Филаксерин и други. Освен това хидратира и защитава тялото.

А-дерма екзомега. Това е емолиентно мляко, също от натурални продукти (кълнове от овес) и без консерванти. От Аптеки Фрамар цената му е 36,90 лева за туба от 200 мл.

Диета.

Принципи на диетотерапията:

 • изключва продукта, който най-вероятно е причинил алергии, според анамнеза и алергичен тест;
 • изключете продукти, които съдържат потенциални алергени (ягоди, цитрусови плодове, боб, шоколад, морски дарове, мед и др.);
 • изключете пържени, мастни, пикантни, осолени, месни и рибни бульони;
 • минимална сол и захар;
 • да се пие само пречистена вода;
 • когато са алергични към протеини от кравето мляко и липсата на кърмене при деца под 1 година – да преминат към соеви смеси или смеси с разделен белтък.

Този хранителен режим е посочен за период от 3 месеца до 1 година.

Хомеопатия при атопчен ерматит.

При при атопичен дерматит, родителите избрали хомеопатията, могат да потърсят лекар хомеопат, който да назначи програма за терапия. Прилаганите средства са: Антимониум крудум, Графит, Арсеникум албум, Калкарея карбоника, Псорин, Сулфур, Ликоподиум.

Козметика.

В магазина за био и натурална козметика ECCO Verde (ecco-verde.bg) предлагат разнообразни козметични продукти за атопичен дерматит, включително и за деца и бебета. Цените са между 6 и 15 евро.

Един от продуктите подходящи за бебета е Calendula Super Protect, предназначен за чувствителната кожа в областта на пелените. Той стимулира защитната функция на кожата, защитава против влага и облекчава възпаленията.

Бебешки крем Weleda 50 мл съдържащ билката ружа. Подходящ за силно чувствителна кожа, без парфюми, добра защита срещу влажност.

Балсам за кожата подходящ и за бебета 50 мл CMD Naturkosmetik. Той е с масло от подправката черен кимион. Успокоява много сухата и раздразнена кожа.

Подхранващ крем за бебета и деца 75 мл – Lavera Baby & Kinder Sensitiv. Хидратира, предпазва от изсушаване, полезен и за екзема.

За възрастни и деца – Family Remedy Cream, human + kind, 100 мл. Успокоява и подхранва. Ефективен за възпалена, раздразнена кожа и при кожни проблеми.

За кожата и косата Био рициново масло, студено пресовано.

Skin Food – крем за кожа, особено за груба и суха кожа. Напълно натурален продукт.

Успокояващ овлажнител Weleda 30 мл съдържа бадеми. Стабилизира липидния слой на кожата и намалява възпаленията.

Билки.

За лечението на атопичен дерматит при деца и бебета могат да помогнат билки и диета

За лечението на атопичен дерматит при деца и бебета могат да помогнат билки и диета

Ефективни при външен атопичен дерматит. Те се прилагат върху засегнатите части на тялото. С помощта на следните рецепти, можете да се отървете от възпалението, да премахнете прекомерната сухота на кожата.

Ето някои народни средства за лечение на атопичен дерматит при деца:

 • Сок от алое, сурови картофи или прясна тиква (с него се напояват тампони и се нанася върху засегнатите области на кожата);
 • Мехлем от масло и сок на звъника (Hypericum). 1 супена лъжица сок се разбърква с 4 супени лъжици разтопено масло се поставя в хладилник. Средството се използва след време за смазване на засегнатите райони няколко пъти на ден;
 • Сметана от мляко, оризово нишесте и глицерол (всички съставки се вземат в равни части по чаена лъжичка, смесват се добре и се използва за намазване на кожата за една нощ ..);
 • Ленено масло с цвят от лайка. 100 мл ленено масло се кипват с 1 ч. л. цветове от лайка, както са получени, навлажняват се тампони и се прилагат към засегнатата област веднъж на всеки 3 часа през седмицата, употребява се при лечението с народна медицина на атопичен дерматит при дете.

Жълт кантарион
Това е най-популярното средство за облекчаване на сърбежа от страна на родителите. За бебета на възраст от 1 година могат да се направят лосиони с инфузия на жълт кантарион (супена лъжица суха билка за 200 г завряла вода). За децата на възраст от 3 години може да се подготви по-силен ефект върху лекарството от жълт кантарион. За тази цел 60 грама масло трябва да се стопи във водна баня, да се охлади леко и да се добавят около 20 мл сок от пресен жълт кантарион. Съхранявайте сместа в хладилника. Нанесете локално върху засегнатите области два пъти дневно.

Глицерин с мляко
За приготвянето на овлажняващ крем се изисква прясно мляко, глицерин и нишесте от ориз. Всички съставки трябва да бъдат взети в равни пропорции. В стъклен или керамичен съд, всичко трябва да се смеси напълно, докато се получи равномерна смес. Съхранява се в хладилника, нанася се върху засегнатите области на кожата веднъж на ден преди лягане. Мехлемът трябва да се остави за една нощ.

Картофи
Обикновените картофи, които се намират във всяка къща, трябва да се измият, да се обелват и да се настържат на ренде, да станат на кашица, която се слага в марля, а нея на болезненото място. Според родителите, този метод показва висока ефективност и ви позволява да се отървете от обрива в най-кратки срокове. Въпреки това, лекарите предупреждават: картофеното нишесте, което е богато на такъв терапевтичен сок, може да бъде независим алерген, и доста силен.

Каланхое
Сокът и целулозата на това растение се смесват с мед в съотношение, което предполага наличието на 2 части зеленчукова суспензия и една част от меда. Сместа трябва да се съхранява в хладилника. Нанесете върху червените сърбежни зони няколко пъти на ден. Лекарите категорично се противопоставят на тази рецепта, тъй като медът при дете, възприемчиво към алергии, което разбира се, е с диагноза атопичен дерматит, може да доведе до рязко влошаване на благосъстоянието.

Корен от целина
От това растение трябва да изстискате сок (около 50 г). Смесете го с малка щипка сол и няколко капки ябълков оцет. С такава смес можете да направите лосиони за възпалените места. Задръжте около пет минути и процедурата се препоръчва да се повтаря на всеки 3-4 часа.

Сокът, изцеден от корена на целина, може да се приема и перорално. Но за децата под 3-годишна възраст е категорично противопоказан. На бебета под 6-годишна възраст с екзацербация на детска екзема могат да се дадат 20 мг сок два пъти дневно преди хранене. Деца на възраст над 6 години – по 40 мг.

Краставица
От обикновени пресни краставици се изцежда сока. Полученият сок може да бъде доста успешен за отстраняване на пилинг и възпаление на кожата на детето, както и да го навлажни. Обработката на зоните с обрив трябва да се извършва на всеки два часа. За всяка процедура трябва да се използва прясно изцеден сок.

Лайка и ленено масло
Чаена лъжичка сушени съцветия (можете да ги купите в аптеките, ако ги има), разбъркайте със 100 грама от ленено масло. Съхранявайте сместа на водна баня в продължение на около 20 минути, охладете се и изцедете. С полученият препарат се намазва трикратно всекидневно дразнещия сърбеж на детето. Препоръчително е да се избягва контакт между намазаните зони на кожата и тъканта на облеклото, тъй като маслото от лайка не се измива изобщо.

Тиква и сокът от нея

Тази рецепта е една от най-старите и най-надеждни. Лесно се подготвя и е много ефективна. Със суровата пулпа на тиквата може просто да избършете болната кожа, но за да постигнете по-бързо действие, лекувайте обрива на детето с по-добрия вариант – със сок, който може да се изтръгне от целулозата. Процедурите могат да се извършват на всеки два часа, докато се появи полза.

Здравец
Това растение помага за различни заболявания на кожата. Листата, цветовете и стъблата от здравец трябва да се нарежат просто на ситно с конвенционален кухненски нож и да се смеси билковата маса със слънчогледово олио (50 г растителна маса със 150 г масло). Следва да престои за такова лечение не по-малко от пет дни. След това кожата на детето се обработва 3-4 пъти на ден.

Алое
Маслените сочни листа на това известно растение трябва да бъдат нарязани и държани в хладилника за 2-3 часа. След това ги измъкнете оттам и настържете на ситно. В получената каша добавете две супени лъжици прасковено или бадемово масло. Полученото лекарство може да лекува силен и екстензивен обрив при детска екзема. Според родителите и лекарите това лекарство намалява образуването на нови обриви и омекотява вече засегнатата кожа. Сърбежът преминава 2-3 дни след началото на процедурата.
Чистият сок от алое може да се използва и за намазване на зачервяването на кожата на бебето.
В допълнение, родителите на деца с атопичен дерматит, е добре да имат у дом катранен сапун, серия колекция аптека (за плуване), събрани цветове от лайка (за вани) и специални билкови чайове за деца с алергични тенденции.

Още за народна медицина за атопичен дерматит – ТУК,  аза видове дерматит – ТУК.
Профилактика на атопичен дерматит при деца:

 • спазване на правилното хранене и здравословен начин на живот на майката по време на бременност и кърмене;
 • да се дава предимство на кърменето на деца под 1 година;
 • храната трябва да бъде естествена, свежа, качествена, балансирана;
 • не прехранвайте децата си;
 • постепенно и правилно въвеждане на примамки и допълващи храни за деца под 1 година;
 • предотвратяване на инфекциозни заболявания (ваксинация, по-малко контакти с болни, общи здравни процедури, закаляване);
 • предотвратяване на хелминтови инвазии (миене на ръце, играчки);
 • идентифициране и лечение на стомашно-чревни заболявания;
 • използване на хипоалергенни хигиенни продукти, козметика, прахове за миене, миещи средства за миене на съдове, настилки и т.н., предназначени за деца;
 • използвайте само дрехи с естествени тъкани;
 • индивидуален избор на пелени;
 • поддържане на оптимални условия в стаята на детето (стайна температура до 22 ° C, овлажняване на въздуха);
 • поддържане на къщата чиста;
 • умерено слънчеви бани;
 • къпане в билкови отвари (лайка, змийско мляко, градински чай) във вода с морска сол;
 • предотвратяване на сухотата на кожата (използване на кремове, предпазващи от слънце и замръзване, не използвайте сапуни, дехидратиращи кожата);
 • с появата на първите симптоми на атопичен дерматит – адекватно лечение и изключване на алергените в бъдеще;
 • поддържане на нормалното психо-емоционално състояние на детето.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *