Красивата африканска теменужка лекува редица болести

Не само декоративно цвете, но и голям лечител е прекрасната африканска теменужка, която може да ви избави от десетки болести

Сигурно и вие сте пленени от това прекрасно растение, което отглеждате вкъщи и то ви радва с различни цветове и красота. Знаем го като стайна теменужка, но всъщност това си е чиста африканска теменужка или т. нар. сенполия.
Освен че ви радва с прекрасния си цвят и красоти, чудесната стайна теменужка обаче и лечител, тъй като помага при десетки болести.
От красивата африканска теменужка се приготвят настойки и отвари, които могат да ви помогнат при простуда, бронхит, болки в гърлото, заболявания на дихателната и отделителната система. Настойка от това прекрасно цвете също така помага при зъбобол, а под формата на мазила и отвари много успешно се справя с кожни заболявания.

африканска теменужка

Не само декоративно цвете, но и голям лечител е прекрасната африканска теменужка, която може да ви избави от десетки болести

Ако съчетаете красивата африканска теменужка с други билки и растения цветето може да послужи като лек срещу стомашни разстройства, подагра, ставни болки, сърдечно-съдови болести, кашлица и хрема. Много хора използват африканската теменужка и при облекчаване на състоянията при епилепсия.
Хубаво е да знаете, че семената на красивата африканска теменужка са отровни и затова трябва да държите цветето далеч и на високо от домашните любимци, тъй като могат да им причинят стомашни разстройства и дори още по-страшни неща. За хората семената обаче не са отровни.
Може да облекчите състоянието на остър бронхит с африканска теменужка като се вземат 10 грама нарязани стъбла, цветове и листа и се залеят със 100 грама вряща вода като сместа се поставя на котлона за около десетина минути. Запарва се половин час, а от отварата се пие по една супена лъжица три пъти дневно.
Ако пък страдате от безсъние и нервно разстройство може да сложите 250 милилитра вода да заври и в нея да пуснете супена лъжица ситно нарязани листа и цветове от африканска теменужка. Ври около 20 минути, запарваме и оставаме да изстине за около час. Течността се приема три пъти на ден по половин чаша.
Африканска теменужка лекува и подагра. Използва се предимно цветът на цветето – 50 грама, който се залива с половин литър гореща вода и оставяме да се кисне 3-4 часа, след това се прецежда и пие три пъти на ден по 100 грама.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *