Бадеми – не само вкусно, но и полезно лакомство

Известени още в древността като ценен хранителен продукт, с прекрасен вкус и много полезни и лечебни свойства

Бадемите са с уникален химически състав. Съдържат незаменими мастни киселини, ненаситени мазнини, както и ценни витамини ( B и E), и минерали – калий, фосфор, мед и желязо.

Бадеми – не само вкусно, но и полезно лакомство
Бадеми – не само вкусно, но и полезно лакомство

Те са алтернативен източник на животински протеини. В народната медицина се използват при безсъница, малокръвие, храносмилателни смущения и нарушения на бъбречните функции. Бадемите притежават болкоуспокояващо и антиконвулсивно действие.

Консумацията на плодовете на сладкия бадем помага за подобряване на зрението, препоръчва се при анемия, диабет, астма, плеврит, язва и гастрит с повишена киселинност, безсъние, главоболие, припадъци. Халва, приготвена от бадеми, спомага за активното възстановяване в следоперативен период.

Бадемите действат като отхрачващо, успокояващо и леко слабително средство. Поради високото съдържание на фосфор, те са много полезни и за занимаващите се с умствен труд.

Ползата им като общоукрепващо средство е всепризната. При атеросклероза, заболявания на периферната нервна система, както и при нарушения в сърдечно-съдовата система и слединфарктни състояния ефектът от консумация на бадеми се изравнява с използваните класически методи на рехабилитация.

Горчивият бадем съдържа голямо количество етерични масла. Това го прави полезен като спазмолитично, обезболяващо и противоглистно средство. Необходимо е да се знае, че горчивият бадем не е хранителен продукт, използва се само с лечебна цел. В него се съдържа, макар и в много малко количество, една от най-опасните отрови – цианид. Именно затова консумацията му се ограничава до 2 бадема на ден.

Производното на бадема масло, може да служи като разтворител на на камфор, използван за инжекции. Помага за прочистване на бъбреците и пикочния мехур, намалява „лошия” холестерол, повишава апетита. Препоръчва се и за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система, рак на гърдата, пневмония, проблеми с гърлото.

От бадемовото масло се приготвят мехлеми. Изключително голяма е и ползата на бадемите като козметичен агент за омекотяване и почистване на загрубяла кожа.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *