Вкусният бадем – лек срещу затлъстяване и висок холестерол

Полезният бадем съдържа благотворни за сърцето мононенаситени мазнини и омега-6 мастни киселини

Дори и по нашите ширини много хора отглеждат красивия и полезен бадем. Той цъфти много красиво в розово, а ядките му са супер полезни за човешкия организъм.
Полезният бадем е една от древните храни, наред с маслината, за които се споменава в старите исторически и религиозни текстове. Днес по цялото Средиземноморие и в Северна Африка се отглеждат цели бадемови гори. Те са едни от най-вкусните и полезни ядки, а от тях се правят различни кулинарни изкушения.

бадем

Полезният бадем съдържа благотворни за сърцето мононенаситени мазнини и омега-6 мастни киселини

Вкусният бадем е отличен източник на витамин Е и манган, както и на магнезий, мед, витамин B2 и фосфор. Едно от най-полезните неща, които се съдържат в ядката, са мононенаситените мазнини. Те са много полезни за кръвоносната система и сърцето.
Лечебният бадем съдържа и голямо количество аминокиселини, биотин, ниацин, ненаситени мазнини и омега-6 мастни киселини. Богати са на антиоксиданти, фибри и протеини. Съдържа и повече калций отколкото всички други видове ядки.

Полезният бадем може да се консумира в суров, печен и сушен вид. Той е чудесна добавка към салати и каши, овесени ядки и мюсли, протеинови шейкове и паста. Бадемите много често се използват като част от гарнитурата на дивеч и риба. Опитните кулинари съветват бадемите да се комбинират с маслини и моркови. От бадем се добиват бадемово олио и масло, бадемово брашно, бадемова паста и бадемова есенция. Ядката може да се консумира и самостоятелно, защото е много полезна закуска между храненията.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза
бадем

Полезният бадем съдържа благотворни за сърцето мононенаситени мазнини и омега-6 мастни киселини

Най-полезни са непечените бадеми, които за достигане на максимални ползи трябва да се накиснат във вода за поне 8 часа, след което да се изплакнат. По този начин се премахват инхибиторите от тях и те стават по-лесни за храносмилане.
Консумацията на бадем води до намаляване нивата на т.нар. LDL мазнини и до намаляване риска от сърдечни заболявания. В допълнение към здравословните мазнини и витамин Е, една четвърт-чаша бадеми съдържа и почти 99 мг магнезий и 257 мг калий.

Вкусният бадем осигурява двойна защита срещу диабет и сърдечно-съдови заболявания, сърдечни проблеми, за отслабване и за предотвратяване на образуване на камъни в жлъчката. Той дава на тялото енергия, поради високото си съдържание на антиоксиданти;

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *