Как трябва да се храните при базедова болест

Страдащите от базедова болест трябва да се хранят по специален хранителен режим, за да поддържат здравето си

Когато щитовидната жлеза заболее и започне да произвежда твърде много от хормона тироксин, човек се разболява от базедова болест.

Хората с повишена функция на щитовидната жлеза много често изведнъж отслабват и то значително, стават прекалено раздразнителни и имат проблеми със съня.

При хора със слабо активна щитовидна жлеза пък се наблюдава точно обратното.

Някои диетолози смятат, че диетата не може да помогне при базедова болест без допълнителни медикаменти, а други че тя може да се справи с болестта и без намесата на лекарства. Все пак ако страдате от базедова болест, първото нещо, което трябва да слушате, е вашия лекар. Но и храната може да помогне за овладяване на състоянието.

Прочетете още: Базедова болест – подробен наръчник

Храни богати на омега-3 мастни киселини са много полезни за страдащи от базедова болест.

Те са важни за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и затова трябва да бъдат включени в хранителния режим на болните от базедова болест.

Лененото масло и лененото семе са идеални източници на есенциални мастни киселини и също е добре да се увеличи приемът им.

Зеленолистните зеленчуци като спанак и зеле например намаляват функцията на щитовидната жлеза и също трябва да бъдат включени в диетата на хора, страдащи от базедова болест. Кръстоцветни зеленчуци като например броколи, карфиол и цветно зеле също помагат за намаляване на функцията на щитовидната жлеза, а соята и соевите продукти могат да контролират процесите в организма при базедова болест.

Храните, богати на антиоксиданти, като пресни плодове, грозде и зеленчуци непременно трябва да присъстват в диетата на болните от базедова болест, тъй като те компенсират хранителните дефицити, причинени от обмяната на веществата.

Не на последно място в хранителния режим трябва да присъстват и млечните храни, които са отличен източник на белтъчини и мазнини, както и пълнозърнестите храни като просо, кафяв ориз и ядки.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *