Помогнете си при базедова болест с билки и рецепти от народната медицина

Подробни симптоми на базедова болест. Причини, лечение в клиника и с народна медицина, билки. Хипертиреоидизъм и тиреотоксикоза на щитовидната жлеза. 

Съдържание на статията: ♠ Какво е базедова болест; ♠ Симптоми; ♠ Клинично лечение; ♠ Хипертиреоидизъм; ♠ Тиреотоксикоза; ♠ Билки за базедова болест; ♠ Рецепти; ♠ Причини; ♠ Диагностициране; ♠ Диета; ♠ Операция; ♠ Промени в щитовидната жлеза.

Какво е базедова болест.

Първото класическо описание на базедовата болест е направено през 1840 година от немския лекар Карл Адолф фон Базедов (окръжен лекар на Мерзебург, Германия). От него идва в медицинската терминология и наименованието на тази толкова често срещана болест.

По-точно Базедов, описва първите основни признака на тази болест: уголемяване на щитовидната жлеза (гуша); изпъкване на очните ябълки (екзофталм) и учестена сърдечна дейност (тахикардия).

Тя е известна и като: автоимунна тиреопатия тип 3, болест на Грейвс, имунна тиреопатия, имунна хипертиреоза и токсична имунна гуша. Обикновените хора я наричат просто „гуша”.

Базедовата болест е заболяване на щитовидната жлеза

Базедовата болест е заболяване на щитовидната жлеза

Какво представлява щитовидната жлеза: тя се състои от мехурчета (фоликули). В тях се произвеждат и съхраняват двата основни нейни хормона – Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин).

Демир бозан билки за бъбреци

За да ги произведе, жлезата използва йод, който се намира в кръвта на човешкото тяло (Обикновено организмът си набавя йод чрез храната).

От двата хормона Т3 е активният, а Т4 играе ролята на прохормон.

Произведените Т3 и Т4 се складират във фоликулите на щитовидната жлеза, свързвайки се с тиреоглобулин (вид белтък)

Базедовата болест е едно автоимунно заболяване, което засяга щитовидната жлеза,(автоимунно означава, това при което тялото атакува собствените си клетки и тъкани).

При тиреотоксикозата имунната система на тялото произвежда антитела (тиреоид-стимулиращи имуноглобулини).

Тези антитела извършват действие като имитират работата на хормона TSH.  Свързват се с клетките на щитовидната жлеза и я стимулират да произвежда много по-голямо количество хормони, отколкото има нужда човешкото тяло.

Свръх производството на тиреоидни хормони става причина за отравяне на човешкия организъм (тиреотоксикоза), което засяга важни органи като сърцето, черният дроб, нервната система, мускулите, обменните процеси и хормонален хаос в организма.

В редки случаи тези антитела могат да блокират производството на хормони на щитовидната жлеза и така да се промени типичната клинична картина, по която се разпознава базедовата болест.

Свръх производството на тиреоидни хормони от нашата важна щитовидна жлеза се нарича хипертиреоидизъм или тиреотоксикоза (има разлика между двата термина, на която ще се спрем по-надолу).

Най-често гушата се проявява между 16 и 40 години, както и при менопауза, бременност, след раждане или поради други хормонални промени.

От ендокринните жлези, щитовидната е най-голямата. Тя се намира на отпред на шията, под гръкляна и има формата на малка пеперуда.

Хормоните, които произвежда са тироксин (Т4)  и трийодтиронин (Т3). Те участват активно в контрола на нормалната работа на химическия метаболизъм в човешкия организъм, на развитието на мозъка, състоянието на кожата, също регулират функциите на нервната система, сърцето, мускулите (тяхната сила), менструацията, нивата на холестерола и още много други.

Количеството на произвежданите от нея Т3 и Т4 се контролира от друг хормон, който се произвежда от разположената в мозъка хипофизна жлеза и се нарича тиреоид-стимулиращ хормон (ТSH).

Равновесието и баланса на тези хормони влияе на нашето настроение, тегло, психика, физическа енергия, мускулна сила и здравословно състояние на жизненоважните органи в нашето тяло.

При базедовата болест се наблюдава изключително високо „горене” в тъканите.

Болен от гуша в по-напреднала фаза дори в положение на пълна почивка абсорбира кислород с около 75- 80% повече, отколкото здрав индивид от същия пол, възраст, тегло и ръст.

Такова голямо увеличение на тъканното дишане води до огромно нарастване на външното дишане и движение, за да може да се достави нужното на тъканите количество кислород.

Ето обяснение какво точно се случва при базедова болест, как организмът се опитва да се справи с това и защо болните имат точно такава симптоматика:

Ежечасно болният от гуша човек поради повишеното клетъчно изгаряне прави такъв обмен на кислород, какъвто се извършва за часове упорита работа от здрав човек.

Поради това усилено клетъчно горене, много бързо се разлага гликогенът в мускулите, което води до ускорено навлизане на кръвната захар в тъканите.

Резултатът е повишаване масата на циркулиращата кръв, което води до много силно сърцебиене, кръвния поток се ускорява, кръвоносните съдове се изпълват с кръв, кожата става топла, влажна и потна. Увеличава се белодробната вентилация (притокът и обработването на кислород в белите дробове).

Следствие от всички тези процеси, свързани с голямото изгаряне в клетките, водещо до кислороден глад, са огромните усилия на организма да задоволи този клетъчен кислороден глад и той го прави чрез ускоряване работата на дихателните пътища и кръвоносната система. Това  продължава и през деня и през ноща, дори когато болният не извършва никакви усилия или спи.

На това голямо клетъчно изгаряне, което поражда клетъчен кислороден глад се дължат всички симптоми и патологични изменения, които стават в организма на болния от обсъжданата базедова болест.

Знаете ли, че:

= Първото масовото и най-бързо разболяване на хора от базедова болест е било след бомбардировката на Париж.

При много голям брой здрави преди това индивиди, няколко часа след бомбардировката са се проявили всички признаци на базедовата болест: изпъкнали очи, гуша и тахикардия.

= От тази болест жените са засегнати 7-8 пъти повече от мъжете.

= Базедова болест може да се развие дори само 3-4 часа след изживяване на психическа или емоционална травма.

= Т3 е до 8 пъти по-активен хормон от Т4.

Симптоми.

Симптомите при базедовата болест са:

= повишена раздразнителност

= непоносимост към топлина

= безсъние или сънливост

= умора

= болка в костите

= бързо уморяване

= мускулна слабост

= треперене на ръцете

= ускорен пулс

= загуба или увеличаване на телесното тегло

= нарушения в метаболитните процеси на важни химически вещества в човешкия организъм

= склонност към диария

= запек

= гадене и повръщане

= нарушения в менструалния цикъл

= промени в кожата и окосмяването: промяна в цвета на кожата (най-често побеляване), сърбеж по кожата, оредяване на косата, чупливи нокти, оредяване на космите под мишниците, по слабините и по краката и ръцете, зачервяване, чувствителна кожа, потъмняване на кожата по гънките.

= увеличаване на лобовете на щитовидната жлеза

= очни болести (развиват ги около 25% от боледуващите от гуша). Такива очни патологии са: сухи очи, двойно виждане, подути клепачи, раздразнение и чувствителност към светлина.

Клинично лечение.

Лечението на базедова болест трябва да се провежда особено внимателно.

Важно е да се отбележи, че при нея лекуване със средства от народната медицина не може да бъде основно. То много ефективно може да се прилага като допълнителна терапия, която подпомага медикаментозното лечение и е желателно да се прилага само след консултация с ендокринолог.

Не трябва да прилагате самолечение, нито медикаментозно, нито чрез народна медицина, защото това може да доведе до сериозни последици, както и до пълна атрофия на щитовидната жлеза.

Много е важно своевременната диагностика на базедовата болест.

Основните методи за лечение са: лекарствена терапия, радиойодтерапия и оперативно лечение.

Радиойодтерапия: приема се през устата радиоактивен йод тип 131.

При тази терапия е използвано свойството на щитовидната жлеза да абсорбира намиращият се в клетките йод, чрез който синтезира своите хормони. При приемането на радиоактивен йод, щитовидната жлеза разпознава йод и го абсорбира, но действието на този радиаоктивен йод е да разруши свръхпроизведените хормонални клетки от щитовидната жлеза и така да намали тяхното огромно количество.

Медикаментозна терапия:  производството на хормони от нашата щитовидна жлеза се третира с тиреостатици – карбимазол, метимазол, тиамазол, пропилтиоурацил и други.

В остра фаза или ако ефектът от приемането на препаратите не е достатъчен, могат да се включат също бета-блокери, вливания на специални разтвори наречени водно-електролитни, кортикостероиди, седативни медикаменти успокояващи нервната система, препарати понижаващи телесната температура, йод на хапчета и други съответстващи на сипмтоматиката лекарства.

Макар да означават едно и също нещо за щитовидната жлеза – повишената й функция, между тиреотоксикоза и хипертиреоидизъм има разлика.

Хипертиреоидизъм.

Това е състояние на организма, при което е характерно, че има повишена функция на коментираната щитовидна жлеза. Но, състоянието е обратим процес, възникнал поради определени фактори, който след адекватно приложено лечение е много вероятно да отшуми и функцията на щитовидната жлеза да се нормализира.

Тиреотоксикоза.

Това е заболяване на щитовидната жлеза, при което има наличие на свръх количество щитовидни хормони в кръвта на човешкото тяло.

Билки за базедова болест.

Лечението на базедова болест може да се извърши както по традиционния начин с лекарства и хирургия, така и с природни средства от народната медицина. Има много действащи рецепти за базедова болест от народната медицина. Препоръчително е предварително да се съветвате с ендокринолог.Sirop ot zeleni orehi za bazedova bolest

Ако пациентът установи значително удебеляване в областта на врата, може да приложи запарка от мащерка.

Рецептата е както следва: супена лъжица изсушена билка; чаша вряла вода; запарката се оставя в затворен съд, само за двадесет минути; остава да се филтрира и да се взема само по три пъти по една чаша.

При дифузна – токсична гуша помагат и природни средства за защита. Могат да бъдат използвани билки в следната запарка: супена лъжица дяволска уста; ментови листа; валериан корени; две големи чаши глог плодове.

Супена лъжица от полезната билкова смес се сипва в две чаши завряла вода, след което съставът за запарката престоява 1.5 часа. Филтрира се и се употребява половин чаша преди ядене сутрин и вечер. Приемането на тази рецепта трябва да бъде в рамките на месец и можете да направите десет дни почивка, след което можете да продължите терапевтичния курс с нея.

За укрепване на щитовидната жлеза и за да се справите с болестта, могат да бъдат използвани народните средства с тази рецепта: супена лъжица преградки от орехи, тези под черупката; две чаши водка.

Зелените орехи се използват за базедова болест на сироп

Зелените орехи се използват за базедова болест на сироп

Смесете ги в стъклен съд и ги оставете за две седмици само на тъмно и разбира се на прохладно място, след това сместа се филтрува и се смесва в съотношение от 100 г от тинктурата в чаша вода. Вземат се 15 капки от нея преди редовното Ви хранене за 10 дни. Трябва да се направи 20 дена почивка, а след това лечението на гуша по този начин, може да продължи.

Билкова рецепта за базедова болест: супена лъжица синя тинтява; голяма лъжица сапунче; двоен дял от трицветна теменуга. Чаена лъжичка на състава се сипва в 1,5 чаши завряла вода, след което сместа престоява час, филтрира се. В запарката, можете да добавите малко мед и вземайте по чаша в рамките на десет дни. Това е един ефективен начин как може да се лекува базедова болест с народни средства.

Друга билкова рецепта за базедова болест, е както следва: чаена лъжичка от женско биле корен; същото – корен сапунче; голяма лъжица бояджийски брош. Смесете съставките и ги залейте със завряла вода, оставете за един час, след което се филтрира и за взема по една чаша три пъти за деня 30 минути преди редовното хранене. Това също е ефективен начин за лечение на базедова болест с народни средства.

 

Ето още една интересна рецепта, която ще ви помогне при лечение базедова болест у дома: 200 грама от любимия Ви мед; същото количество орехови ядки и елда (тези съставки трябва да бъдат добре смлени).

Всички компоненти на сместа за лечение на базедова болест се смесват и кашата е готова за ядене за няколко дни.

След това трябва отново да се подготви такъв състав, но за ядене до девет дни.

Повторете терапевтичният курс през половин година – така че наистина може да лекува народни заболяване средства за лечение на базедова болест.

Бял очеболец - Potentilla Аlba L.

Бял очеболец – Potentilla Аlba L.

Отвара от бял очеболец – отлично средство за токсична гуша. Подготовка го по този начин: две супени лъжици нарязан билки налива същото количество вряла вода. Готовият състав трябва да се запари за през нощта, след което се пие половин супена лъжица преди хранене три пъти дневно.

От полза при лечението коментираната базедова болест с природни средства като се използва следната рецепта с тинктура от корени на очеболец: счукани корени на бял очеболец се слагат във водка 1 към 10. Получената смес престоява на тъмно за една седмица, след това се взема тинктура 20-30 капки три пъти на ден, разредни с малко вода.

Прилагайте това лечение на болестта за един месец, след това трябва да се направи седем дни почивка и вие пак можете да възобновите терапевтичния курс.

 

За базедова болест прилагайте този компрес: масло от морски зърнастец се нанася с памучен тампон по увеличената част на шията; след това ще трябва да се обработи болезнената зона с йод и внимателно увийте шията с превръзка на върха – целофан и топъл шал.

Препоръчително е да се извърши такава процедура преди лягане, а на следващата сутрин намазаният йод трябва напълно да се е абсорбирал в кожата. Продължителността на терапевтичния курс е 10 дни.

Друг природен лек е ехинацея. Използват се нейните корени при базедова болест и хашимото. За количеството на тинктурата се посъветвайте с лекар.

Който и метод на лечение да изберете традиционен или от народната медицина за прилагане у дома, за да се борите с обсъжданата базедова болест, важно е навременното откриване на патологията и съвети от квалифициран ендокринолог, който ефективно ще се занимава с проявите на болестта.

Рецепти.

Ето няколко рецепти от народната медицина

Половин чаша с преградки от орехи, 50 г смлян прополис, чаша етилов спирт. Смесват се и се съхраняват както и в повечето рецепти за тинктури на тъмно място за 2 седмици. Вземат се 15 капки, разтворени в чаша вода, трикратно преди хранене за два месеца.

Всеки ден компреси от дъбова кора. Една супена лъжица кора се слага в 300 мл вода и остава да ври 30 минути. Престоява един ден. Компресите се слагат вечер.

Компреси в областта на щитовидната жлеза с каша от суров морков, която се смесва със суров лист петнист бучиниш за 1-2 часа. Периодично се третира по този начин.

В качеството на спомагателно средство за нормализиране на вегетативно съдови разстройства, също често се предписват лекарства от растения, по-специално, тинктура от валериана 6 грама на чаша вряла вода, да се взема по 100 мл трикратно през деня за 2-3 седмици. След известно време може да се използва настойка от божур 30 капки 2 пъти на ден или екстракт от пасифлора 30 капки само 2-3 пъти през деня.

Водна детелина - Menyanthes trifoliata L.

Водна детелина – Menyanthes trifoliata L.

При кардионевроза успокояващ ефект има тинктура от дяволска уста или цветове глог (10 г на 200 мл вряща вода, да се взема по 100 мл 1или до 3 пъти дневно) или запарка от тези растения по 20-30 капки трикратно преди хранене всеки ден.

При тежка загуба на тегло се дава тинктура от пелин до 20 капки трикратно през деня преди хранене или настойка от пелин в доза от 5 грама на чаша вряла вода 50 мл до рецепцията и други горчиви билки като жълт кантарион, водна детелина и други.

Помагат ли природните средства за лечение на базедова болест?

Определено има различни мнения по този въпрос. Болшинството лекари – алопати, т.е. тези, за които като правило, ние се лекуваме в клиники по местожителство, считат, че народните средства, могат да помагат на пациенти с базедова болест само като терапевтични методи. Те посочват, че отказването от фармакологично лечение, от операция и радиотерапия може да доведе до положение, че болестта ще се задълбочи и ще стане по-тежка и по-трудна за лечение. От друга страна, привържениците на природолечението, т.е. лечение с естествени средства, критикуват официалната медицина, тъй като нейната намеса често е изпълнена с усложнения, травмиране и причина за наркотична зависимост. Кой е по-прав в този спор между двете мнения, не можем да преценим, но искаме да предложим още няколко рецепти за лечение на базедова болест с природни средства, за които могат да се използват като помощно средство.

Билка сапунче

Билка сапунче

Рецепта 1

Корен от полезната за много болести билка женско биле – 1 част, корен от бояджийски брош – 2 части, корен от билката сапунче Saponaria Officinalis – 2 части. От получената билкова смес се взема една лъжица, изсипва се в 300 мл вода и следва да се вари за около 15 минути, и трябва да престои за 12 часа. Пийте един път дневно на празен стомах по 1-2 чаши.

Рецепта 2

Съставки: Билка маточина – 6 части; валериан корен – 6 части; глог плодове – 4 части; билка жълта комунига – 4 части; исландски мъх – 4 части; корен оман – 4 части; шишарки хмел – 5 части; женско биле надземна част – 3 части; конски босилек – 3 части. Всички се смесват и се взема супена лъжица от сместа, изсипва се в чаша завряла вода, употребява се половин чаша трикратно през деня, 30 минути преди часа за хранене.

Рецепта 3

Съставки: Горска ягода листа; корен от женско биле; камшиче надземна част; корен от цикория; бял равнец билка;  бутрак надземна част; риган билка; бояджийски брош корен; пача трева. Всички се приготвят в равни части и добре се разбъркват. От сместа се взема с върха на супена лъжица и се слага в чаша вряла вода. Оставя се да ври за около 5 минути. Престоява 12 часа. Взема се по 1/3 чаша трикратно през 15-30 минути преди редовното Ви хранене. Един курс с тази терапия е 2-3 месеца.

Специално Ви обръщаме внимание на билката маточина. Може да ползвате спиртен извлек от нея по 20-30 капки, но разредени в малко вода двукратно след ядене. При хипертиреоидизъм вземайте по чаша запарка вечер. Запарете в 300 мл вода 20 г от билката. Ако вземате лекарства за тази болест, но ползвайте маточина. Тя действа на щитовидната жлеза като понижава хормона известен като тиротропин TSH.
Recepta pri hashimoto

Пчелен мед.

Пчелният мед е един много лековит природен продукт. Той отдавна се използва в медицината не само като ценен елемент в диетата, но и като средство за защита и средство за изцеление. Използван редовно, той може да Ви помогне да се засили имунната Ви система, особено, ако имате базедова болест или хипертиреоидизъм и не само това.

Препоръки на Д-р Конрад за лечение на базедова болест.

Д-р Конрад препоръчва използването мултисистемно, интегративен подход, който обхваща „всички лечебни модалности“ най-подходящите, които да отговорят на нуждите на отделните хора. Един ключов компонент за оздравяването е как да се оптимизира връзката дух-тяло, за да се постигне състояния на дълбока релаксация – нещо, което д-р Конрад нарича „обратното на базедова болест“ – заедно с достъпа до вътрешното изцеление с мъдростта на тялото, за да се даде прозрение за допълнителни възможности за лечение.

В една статия д-р Конрад обръща внимание на две ключови точки за автоимунни заболявания като базедова болест. На първо място, те могат да отидат в спонтанна ремисия. На второ място, стресът често е ключов утаител във влошаване на тези условия, и работата по намаляване или по-добро управление на стреса. Често може да се балансира функцията на имунната система за улесняване на лечението.

Допълнително:

Джинджифил, започнете да вземате по една капсула два пъти на ден.

Билка катушка - bugleweed - лат. Lycopus virginicus

Билка катушка – bugleweed – лат. Lycopus virginicus

Куркума, следвайте дозировката на опаковката.

В Европа, леко завишена функция на нашата щитовидна жлеза се лекува с билка катушка – bugleweed (лат. Lycopus virginicus), но има малко научни доказателства за нейната ефективност или по-точно казано това е мнението на някои медици само. Тя се нарича още кучешко грозде и петльови гащи, и се използва освен за щитовидната жлеза и за премахване на тежки метали от тялото. Тя влияе на хормоните на щитовидната жлеза и има своите странични ефекти, които трябва да се проучат преди употреба.

Причини.

Причините за възникването на базедовата болест са разнообразни и няма точно определение защо хората се разболяват от гуша.

Но, все пак има класифицирани групи причини, които могат да провокират отключването на тиреоидизъм.

= нервно-психически шок: това е една то най-често сочените причини за базедовата болест.

Много медици я слагат на първо място.

Болестта може да се отключи не само от силно изживян емоционален или психически шок, но и при по-чувствителни хора, които изживяват по-леки стресове, но за сметка на това ежедневни.

= инфекция в организма: тази е втората от най-често срещаните причини за гуша.

Между 12-17% от заболелите развиват гуша след преболедувани сериозни инфекции (бактериални, вирусни или паразитни).

Причината е в интоксикацията на организма, която следва след отшумяване на инфекцията. Тя води до намаляване нивото на йодното съдържание в щитовидната жлеза.

Важно е да се отбележи, че не е от значение какъв вид е инфекцията, а тежестта и продължителността на протичането й.

Обикновено, след отшумяването на възпалението щитовидната жлеза възстановява нормалните си функции.

= неврогенна теория: това е теорията с най-много привърженици.

При нея учените-медици твърдят, че причината за базедова болест са увреждания на междинния и продълговатия мозък, които наричат тиреотоксични енцефалопатии.

Междинният мозък играе важна роля при нервните процеси, отчитащи различните симптоми в човешкия организъм (симпатиконевроза) и болестните изменения в този мозъчен център са една от причините за базедова болест.

= хипофизарна теория: според нейните привърженици причината за отключването на базедова болест са заболявания на хипофизната жлеза.

Основава се на това, че хипофизната жлеза произвежда хормона TSH, който контролира и при патологии може да усили производството на нейните хормони.

=дисфункция на другите жлези: тази теория е много спорна.

При нея се смята, че намалената функция на яйчниците води до развитието на базедова болест.

= туберкулозата също може да доведе до разболяване от гуша, защото при това белодробно заболяване се извършват някои специфични и токсични за щитовидната жлеза процеси, които я разрушават и унищожават.

= генетична предразположеност: това може да бъде вродена слабост на нервните регулации, други болни в семейството от базедова болест и др.

= хормонални промени:  те са между 1-4% от заболелите от гуша. Обикновено при тях болестта се отключва заради хормонални изменения, настъпили поради бременност, раждане, пубертет, менопауза и подобни.

= тимогенна теория: свързан с атипично поведение на тимуса в човешкия организъм.

Тимусът е еднокринна жлеза, разположена от двете страни на трахеята, зад гръдната част и пред сърцето. В нея се извършва така нареченото обучение на Т-лимфоцитите да разпознават клетките на собственото тяло от патологичните (ракови, увредени, токсични, вирусни или други патологично изменени).

= синдромът на лесно раздразнителните хора: това са лица с променливо настроение, които много често изпитват чувство на отпадналост.

При тях също има лабилна психика и чести истерични реакции.

Някои от тях имат левкоцитоза или анемия без обясними причини.

Твърденията на специалистите са, че ако в семейството има повече от един човек, който притежава изредените тук симптоми, от гуша могат да се разболеят повече от един човек от това семейство.

Има теория, че това разболяване най-често се случва през няколко поколения.

= други: хранително разстройство, различни видове туморни образувания, продължително нервно и умствено напрежение.

Диагностициране.

Трябва много внимателно и точно да се постави диагнозата базедова болест, защото с подобни симптоми са също хора, които имат друг вид заболявания на щитовидната жлеза, или такива, които злоупотребяват с наркотични вещества, още и хора с вегетативни и психически нарушения.

На първо място при диагностицирането на базедовата болест се извършват лабораторни анализи на кръвта и изследването на трите хормона Т4; Т3; и TSH.

При съмнение за имуногенен хипертиреоидизъм се назначават специални изследвания на определи видове антитела.

Сцинтиграфия: това е специализирано изследване на щитовидната жлеза. Извършва се чрез приемането на радиоизотоп, при което се наблюдава неговото отлагане в щитовидната жлеза.

При базедова болест обикновено има наличие на интензивно отлагане, което може да бъде едноогнищно, многоогнищнто или дисеминирано.

Диета.

Хранителната диета е много важна при лечение на базедова болест.

Чрез нея могат да се набавят необходимите за организма вещества или да се ограничи приемът на тези, които влияят лошо на състоянието на щитовидната жлеза и произвежданите от нея хормони.

Правила за хранене при базедова болест:

= Храненето да се извършва най-малко по 5 пъти на ден, с малки, но калорични порции.

= продуктите да се готвят задушени, на пара или варени.

= да се консумират нетлъсти  меса ( заешко, пилешко, телешко, агнешко) в умерени количества.

= продукти съдържащи йод да се консумират в повишено внимание, в ограничени количества, а най-добре след консултация със специалист.

= поради специфичната симптоматика на заболяването е необходимо да се повиши енергийната стойност на консумираната храна с около 25-30%.

= да не се консумират продукти, които дразнят лигавицата на червата, защото това натоварва стомаха и още повече превъзбужда нервната система.

= забранени са: тютюнопушенето, слънчевите, морските и сероводородните бани.

= старайте се да консумирате най-вече храни богати на аминокиселини, тиамин, витамини и въглехидрати.

= храната трябва да бъде разнообразна.

= в консумираната храна е необходимо да преобладават млякото и млечните продукти, също риба, яйца, плодове, зеленчуци.

= особено важно за хранителната диета хипертиреоидизъм е консумирането на храни, богати на витамини от групите: А, С и В.

Разрешени, вредни и забранени хранителни продукти при базедова болест:

Продукти разрешени в неограничени количества:

Морски продукти, особено риба и морско зеле; моркови; домати; картофи; лук; чесън; ориз; елда; овесени трици или овесена каша; ананас; ябълки; банани; ягоди; всички цитрусови плодове; жълтъци от кокоши яйца.

Вредни продукти:

Хлебни изделия от бяло брашно; захар (рафинирана); сладкиши в големи количества; кафе; силен чай; пържена храна; мазна храна; консерви; полуфабрикати; фаст фууд; газирана вода; газирани напитки.

Забранени продукти:

Боб; бакла; грах; леща; бобови култури; ряпа; репички; гъби.
Разрешените хранителни продукти при базедова болест ще окажат много полезно въздействие върху организма на болните, защото ще укрепят общото му състояние, ще подобрят и засилят работата на мускулите, ще укрепнат сърдечния мускул и ще подобрят неговата работа. Чрез тях черния дроб ще успее да си набави необходимото количество гликоген, ще се подобри работата на стомаха и червата и ще се премахнат аномалии като запек, диария, повръщане.

В България се извършва масова профилактика на йод-дефицитните състояния чрез разпространяване на йодирана готварска сол в търговската мрежа.

Освен спазването на диета, подходяща за страдащите гуша, други фактори, които помагат при борбата с тази болест са:

промяната в начина на живот (подобряване на битовите и санитарно-хигиенни условия),

промяна в начина на общуване (отношенията между членовете на семейството и хората, с които общува болният трябва да бъдат спокойни, хармонични, без стрес, без емоционални натоварвания),

не трябва да има умствено претоварване, нито продължителни периоди на напрежение.

Операция.

Оперативният метод се прилага единствено, в случай че всички останали не са дали необходимия резултат, също така при бременни, когато медикаментозното лечение е противопоказно.

Оперативно лечение се прилага също, ако щитовидната жлеза е достигнала много голям размер (4-та и 5-та степен). Това се налага, защото тъканта на щитовидната жлеза вече е с много фиброзни изменения, калцификати и предполагаеми злокачествени образувания.

При оперативното лечение в повечето случаи за съжаление се премахва цялата жлеза, за да се предотврати вероятността болестта отново да се завърне.

След премахване на щитовидната жлеза болните преминават на доживотна хормонална медикаментозна терапия.

Едно от евентуалните усложнения от оперативното лечение на базедовата болест може да бъде засягане на паращитовидните жлези, което води до нарушения в обмяната на калций.

Възможно е също да се засегне и ларингеалния нерв, което може да доведе до патологични изменения на гласа и дишането.

Промени в щитовидната жлеза.

Най-характерната промяна в щитовидната жлеза е на нейната тъкан: нодозна (възлеста), дифузна и смесена, придружена с мека и богато кръвоснабдена гуша.

Според промените във функциите тя може да бъде:

Нетоксична: с промени в тъканта, но без промени в отделяните хормони.

Токсична: с промени и в тъканта и с промени в нивата на щитовидните хормони.

Щитовидна жлеза – помогнете си с билки при базедова болест

Щитовидна жлеза – помогнете си с билки при базедова болест

Друго изменение на щитовидната жлеза е хиперплазията. Тя се изразява най-вече в папиломатозно разрастване на фоликулите и лимфоцитна инфилтрация между тъканите.

В по-късните етапи на базедовата болест в щитовидната жлеза, както и в други органи може да възникнат атрофичнни и регенеративни изменения.

По шийните симпатикови възли също могат да се появят хиперплазия и дегенерация.

По-малко, но все пак на лице са и изменения в нервната система и хипофизата, мускулните влакна, некроза или цироза на черния дроб.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Помогнете си при базедова болест с билки и рецепти от народната медицина

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *