При първи симптоми на базедова болест започнете лечение

Ранен симптом на коварната базедова болест е треперенето на ръцете, а понякога и на цялото тяло

Уплаха, стрес, нещастни събития или нервна и психическа преумора са едни от основните причинители, които могат да отключат коварната базедова болест. Заболяването е свързано с разстройване на функцията на щитовидната жлеза. Понякога и наследственият фактор играе огромна роля.
Към основните симптоми на базедова болест са треперене, сърцебиене, лесна и бърза уморяемост и болка в костите.
Опасната базедова болест започва с безпричинно безпокойство, емоционална нестабиност, чувствителност. Честите и безпричинни избухвания и упоритото безсъние, както и обилното изпотяване са признаци на болестта.

базедова болест

Ранен симптом на коварната базедова болест е треперенето на ръцете, а понякога и на цялото тяло

Ранен симптом на коварната базедова болест е треперенето на ръцете, а понякога и на цялото тяло. Понякога болестта е съпроводена от изтощителни диарии, които водят до рязко отслабване и отпускане на мускулите. Това води до бърза умора и болки в костите, ноктите стават чупливи, косата капе засилено, а кожата – влажна и на петна.
Постепенно се оформя и характерният изглед на лицето на болния от базедова болест – широко отворени, дори ококорени очи, които са влажни и блестящи. При голяма част от болните се наблюдава и изпъкване на очната ябълка и увеличена щитовидна жлеза.
Опасната базедова болест се проявява в лека, средна и тежка форма, които обаче могат да преливат една в друга. При леката форма, хваната навреме, може да има и пълно оздравяване, но ако базедова болест не се лекува с медикаменти, може да завърши и фатално. Лечението се провежда под лекарски контрол и се назначават специални медикаменти и хранителен режим. Препоръчва се по-спокоен и уравновесен живот.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *