БГ-лекар знае цяр за Ешерихия коли

Български лекар знае на какво да заложи човечеството, за да се спаси от зловещата Ешерихия коли

Спиртът убива микроорганизмите, припомни д-р Божидар Попов, председател на Дружеството по хранене и диететика. Той разказа как като млад лекар трябвало да помага на 30 души, натръшкани от хранително натравяне на гергьовска трапеза. Докторът силно се впечатлил от това, че пострадалите били основно жени и деца. Мъжете били почти незасегнати от “диверсията”. Разковниче се оказала лютата домашна ракия, от която мъжете посръбвали и без да знаят, така си спестили якото стомашно разстройство. При случаите с Ешерихия коли очевидно има мутирал щам, но тезата за дезинфекция е валидна при всяко положение.

Още при първите горещини зачестяват случаите на хранителни отравяния, алармират ведиците. Съветът им е да не пренебрегват хигиенните манипулации. Препоръчва се – освен обичайното обилно миене на плодове и зеленчуци – редовно да се почистват кухненските  плотове и повърхностите на хладилника. Има микроорганизми, които живеят и се размножават и при по-ниски температури.

Да си припомним старите правила: храната да не се оставя открита, прозорците да са с мрежи и да не допускаме мухи вкъщи.  Рискови групи в хранителните отравяния са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Податливи в по-висока степен са и гладуващите за тънка фигура! Новият щам едва ли ще достигне до нас, смятат БГ-епидемиолозите. Пък и да стигне – знаем как да се справим!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *