Безкръвна процедура по обрязване ще намали разпространението на СПИН

САЩ са удобрили израелското устройство за обрязване

Световната здравна организация и африканските правителства са си поставили за цел към 2015 година да обрежат 20 милиона африканци, което прави 80 процента от жителите в 14 от най-засегнатите от СПИН държави на възраст от 15 до 50 години.

Изследванията показали, че обрязването е едно от най-ефективните средства за профилактика на СПИН-инфекцията при мъжете, като намалява риска от заболяване с 60 процента. Към настоящия момент на операция са се подложили едва 600 хиляди от тях.

В Африка 20 милиона души са болни от СПИН

Най-перспективното от устройствата за обрязване, е разработено в Израел през 2009 година. Направено е от уролог, който обрязвал като доброволец африканци. Устройството се нарича PrePex и представлява гумен пръстен, който плътно за надява на пластмасова гривна, подпъхната под препуциума. Надянатото устройство прекъсва кръвообращението в прищипаната тъкан, за една седмица тя умира и пада сама без хирургическа намеса.

Процедурата е безкръвна, само за няколко минути и изисква само гел с местен обезболител. Тя може да бъде изпълнена от медицинска сестра след тридневно обучение. Процедурата е удобрена от Управлението по продуктите и лекарствата на САЩ (FDA). И фондацията „Бил и Мелинда Гейтс” разчита да внедри устройството за масово обрязване на африканците като профилактика за разпространението на СПИН.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *